Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Κάπνισμα, Καρδιά και Αγγεία

Το κάπνισμα είναι ιδιαίτερα βλαβερό για την καρδιά, τους πνεύμονες και τα αγγεία. Συγκαταλέγεται μεταξύ των κύριων παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου, δηλαδή καταστάσεων που επιδεινώνουν και επιταχύνουν την αθηροσκλήρωση των αγγείων (άλλοι κύριοι παράγοντες είναι η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υψηλή χοληστερίνη, η καθιστική ζωή, η παχυσαρκία και η κληρονομικότητα).

Πως επιδρά το κάπνισμα στον οργανισμό μας;

Άγγιγμα της μύτης και ψέμα

Όπως αναφέρουν οι Allan και Barbara Pease στο βιβλίο τους "ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ" (εκδόσεις ΕΣΟΠΤΡΟΝ):
"Όταν λέμε ψέματα απελευθερώνονται στο αίμα χημικές ουσίες που ονομάζονται κετοχολαμίνες και οι οποίες κάνουν τον βλεννογόνο της μύτης να διαστέλλεται. Χρησιμοποίησαν ειδικές κάμερες που δείχνουν την κυκλοφορία του αίματος μέσα στο σώμα για να αποκαλύψουν ότι το σκόπιμο ψέμα αυξάνει επίσης και την πίεση του αίματος. Αυτή η τεχνολογία αποδεικνύει πως η ανθρώπινη μύτη πραγματικά μεγαλώνει από το αίμα σι η διάρκεια ενός ψέματος, και αυτό είναι γνωστό ως «Σύνδρομο του Πινόκιο». Η αύξηση της πίεσης του αίματος ερεθίζει τη μύτη και προκαλεί φαγούρα στις νευρικές απολήξεις της, οδηγώντας έτσι στο στιγμιαίο τρίψιμο με το χέρι για την ανακούφιση της".

Κατασκευές από χαρτί.