Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

ΠΑΡΑΜΟΝΕΥΟΥΝ

«Βρισκόμαστε σε μία ιδιότυπη παράλυση η οποία για την πραγματική οικονομία έχει τεράστιο κόστος. Σήμερα υπάρχουν επιχειρήσεις που για πρώτη φορά δεν πληρώνουν μισθούς σε εργαζομένους, υπάρχουν εξαγωγικές επιχειρήσεις που δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν τις εξαγωγές τους, το τραπεζικό σύστημα έχει πλήρως παραλύσει, δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν ούτε καν στοιχειώδεις ανάγκες κεφαλαίου κίνησης για οποιαδήποτε επιχείρηση• μα δεν μπορεί να συνεχίζεται άλλο αυτή η κατάσταση».

Αυτά τα είπε ο Κούλης του Μητσοτάκη. Όχι, δεν τα είπε το 2010, το 2011, το 2012, το 2013, το 2014. Τα είπε χτες, 19 Μαρτίου 2015, σε συνέντευξή του στον Real. Ανακάλυψε ξαφνικά ο Κούλης του Μητσοτάκη ότι υπάρχουν επιχειρήσεις που δεν μπορούν να πληρώσουν τους μισθούς των εργαζομένων τους και ότι το τραπεζικό σύστημα έχει πλήρως παραλύσει. Τώρα έγιναν αυτά, για τον Κούλη του Μητσοτάκη. Τις τελευταίες 50 μέρες.

Η δεκαετία 2015-2025

Από το Stratfor (σε ελεύθερη σύνοψη και μετάφραση)

Φυσικά και κάθε ομάδα αναλυτών (σε κάθε συνδρομητικό τέτοιο δελτίο) έχει την προκατάληψη της χώρας προέλευσης, ή των ανθρώπων πίσω από κάθε κείμενο. Η πραγματική αξία αυτών των αναλύσεων είναι η όποια μεθοδολογία διαφαίνεται στην ανάλυση. Η μεθοδολογία του συγκεκριμένου είναι ότι η ...γεωγραφία δεν αλλάζει και είναι αυτή που καθορίζει τις εξελίξεις, και φυσικά ο συσχετισμός δυνάμεων όπως είτε έχει προκύψει, είτε εξελίσσεται για τους λόγους που εξελίσσεται. Δηλαδή πιο πολύ "αξία", για μένα, έχει η ανάγνωση (και η κριτική αξιολόγηση) παρά το συμπέρασμα καθ' εαυτό. Και φυσικά, το γεωπολιτικό σκάκι. Η σύγχρονη, εξελιγμένη και ενισχυμένη εκδοχή του Μεγάλου Παιχνιδιού. Αν είστε Γερμανοί, φιλογερμανοί, Ρώσοι ή φιλορώσοι, δεν θα σας αρέσει αυτό το άρθρο.

Το κυβερνητικό σκάφος κάνει νερά από την αρχή…

Μια άλλη ιστορική πρωτοτυπία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι τούτη: Από την πρώτη μέρα της ζωής της εκδηλώνονται οι αντιφάσεις της οπορτουνιστικής της σύνθεσης και ετερογένειας.

Με νωπή ακόμα τη λαϊκή εντολή και όμως υπάρχουν «ανταρσίες», «προσωπικές πολιτικές», υποβόσκουσες και ανοικτές συγκρούσεις, ποικίλες αστειότητες:
Αν συμβαίνουν τέτοιες καταστάσεις στον πρώτο μήνα της κυβερνητικής ζωής, φανταστείτε το τι θα γίνει μετά από λίγο καιρό…

Ανατολική παραδοσιακή μουσική και Τέχνη της Δύσης

Δήμητρα Αγγελίδου

Μια ιδιαίτερη καλλιτεχνική σύμπραξη της ανατολικής παραδοσιακής μουσικής και της ζωγραφικής σε ένα βίντεο έδωσε την αφορμή να μιλήσουμε με την Μαρία Θεοφανίδου, μουσικό και την Ματίνα Σταυροπούλου, ζωγράφο για το εγχείρημά τους αυτό. Τι συμβαίνει όταν το λαούτο αποτελεί έμπνευση για μια καλλιτεχνική αποτύπωση την ίδια κιόλας στιγμή;

Μ.Θεοφανίδου: ”Μάλλον είναι ο τρόπος που ο καθένας προσεγγίζει το αντικείμενό του. Κάθε φορά που ακούω ή παίζω μουσική, οι διαδρομές μιας μελωδίας αποτυπώνονται στο μυαλό μου όπως η κίνηση των ζωγραφικών γραμμών ενός πίνακα. Αλλά και όταν στέκομαι μπροστά σ’ έναν πίνακα, όταν εστιάζω λίγο πιο προσεκτικά στις λεπτομέρειές του, τότε παρατηρώ ότι είναι γεμάτος από μουσικές εντάσεις στα παιχνίδια των φωτοσκιάσεων, ετεροφωνικές γραμμές, συγκοπές, αντιχρονισμούς, παύσεις… Με την ιδέα να ζωγραφίζει ζωντανά η ζωγράφος την ώρα που εκτελείται η μουσική, νομίζω ότι δίνεται παραστατικότερα η σχέση των δύο αυτών τεχνών.