Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Μισανδρισμός, ετεροφοβία και διαφημίσεις

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι διαφημίσεις - με έναν ‘ανάλαφρο’ τρόπο- περνάνε τα δικά τους συγκεκριμένα μηνύματα και διαμορφώνουν τις συνειδήσεις στις μάζες. Αν ρίξει κάποιος μια ματιά στην τιβί, βλέπει τους άνδρες (και με μια πιο καλύτερη ματιά τους λευκούς άνδρες συγκεκριμένα) στις διαφημίσεις ή στις ‘κωμικές» σειρές να γελοιοποιούνται συνεχώς. Μια μελέτη που διεξήγαγε μια πόλη στην Καλιφόρνια κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι διαφημίσεις που απεικονίζουν τους άνδρες με ένα αρνητικό φως βλάπτουν τη δομή της αμερικανικής οικογένειας.

Το παράδοξο του αναρχικού

Είναι κάτι που δεν μπόρεσα ποτέ να καταλάβω.
Ξέρουμε πολύ καλά όλοι μας πως μεγάλο μέρος των επεισοδίων σε κάθε διαδήλωση οφείλεται σε δράση ασφαλιτών με κουκούλες.
Αφού λοιπόν συμφωνούμε όλοι σ' αυτό, πώς είναι δυνατόν όταν γίνεται κουβέντα για επεισόδια, ο αναρχικός/αντιεξουσιαστιός/ακροαριστερός χώρος να τα υπερασπίζεται ως δείγμα εξέγερσης;

Ο κύριος Σονούπο

Ακούς το όνομα του τίτλου. Νομίζεις ότι είναι Ιάπων.
Τελικά διαπιστώνεις ότι είναι επίρρημα και θες
να κάνεις χαρακίρι.
Η νόμιμη και αναπόφευκτη συνακρόαση συνεπιβατών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αποκαλύπτει περισσότερα απ' όσα όλα τα ΜΜΕ μαζί.

Χθεσινό, ακριβές και απίστευτο. Κατά το μεσημέρι επιβιβάζονται στον σταθμό Ηράκλειο του ΗΣΑΠ τρεις νεαρές (ηλικιακή κλίμαξ 16-17). Το βαγόνι δεν είχε πολύ κόσμο και βρίσκουν θέσεις για να κάτσουν. Και ρωτάει η μία (σημείωση: δεν ήταν ξανθούλα. Σκούρο καστανό το μαλλί της): «Ρε σεις ποιος είναι αυτός ο κύριος Σονούπο;» Εν χορώ οι άλλες δύο: «Ποιος;». Επιμένει η κατανομαλλούσα: «Να μωρέ, δεν θυμάμαι τι ακριβώς τη ρώτησα την κυρία Τάδε και μου έλεγε συνέχεια για τον Σονούπο». Αυτή που βρισκόταν καθισμένη δίπλα της προσπαθεί με οξυδερκείς ερωτήσεις να ανιχνεύσει την ταυτότητα του αινιγματικού κ. Σονούπο: «Δηλαδή, τι σου έλεγε γι' αυτόν;». Απάντησε η απορημένη: «Μόνο το όνομά του. Έλα ρε συ, αφού σας είπα... Δυο τρεις φορές σε ερωτήσεις μου η Τάδε μου είπε ο Σονούπο. Όλα ο Σονούπο τα έκανε; Τι όνομα είναι αυτό; Σαν ιαπωνέζικο ακούγεται».