Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Προκλητική ενθρόνιση μητροπολίτη

Η προκλητική ενθρόνιση του μητροπολίτη Νέας Ιωνίας , πρώην αρχιγραμματέα της Ιεράς συνόδου έδειξε την κάθε άλλο από την ταπείνωση που θα έπρεπε να επιδείξει τους καιρούς αυτούς ο ίδιος αλλά και σύσσωμη η εκκλησία.

Τι σήμαινε η παρουσία του Πρωθυπουργού στην ενθρόνιση και των υπολοίπων υπουργών Λοβέρδου Δένδια .
Τι ξεπλήρωνε ο πρωθυπουργός και η ηγεσία του με την στήριξή του στο νέο μητροπολίτη όταν δεν μας έχουν συνηθίσει σε τέτοιες παρουσίες στο παρελθόν;

Γιώργος Δέρπαπας, ο χοϊκός μεταφυσικός

«Αρπαγμένος από ο πανί του γερά, πάνω και στην πιο τρικυμισμένη θάλασσα, γλιστράει ολοένα και εισχωρεί σε βασίλεια έξω χρόνου ο Δέρπαπας» έγραφε το 1987 ο Ελύτης για τον κατάλογο μιας έκθεσης του Γιώργου Δέρπαπα. Του ζωγράφου που έφυγε πριν από έναν μήνα από κοντά μας γι’ αυτά τα «βασίλεια έξω χρόνου» οριστικά.

Από κοντά μας; από μακριά μας, θα ’ταν το σωστό. Απόδειξη, μεταξύ άλλων, πως τον αποχαιρετήσαμε με κάτι μονοστηλάκια, μια τόση δα παράγραφο, με προκάτ λόγια που αναπαράχθηκαν από το ίντερνετ. Όπου, έτσι κι αλλιώς, ελάχιστα βρίσκεις για έναν σπουδαίο δημιουργό, που κρατήθηκε έξω από σαλόνια και καλλιτεχνικότητες (κατά το «κοσμικότητες»), αποχή που ούτε η συντεχνία τη συγχωρεί ούτε, ακόμα πιο πολύ, η τέταρτη εξουσία…

Βελτιωνόμαστε..

Απορία:
Θα περίμενε κανείς πως μετά από πέντε χρόνια μνημονίων και, αναγκαστικής έστω, ''μεταρρύθμισης'' του κράτους, διοικητικής ''ανασυγκρότησης'', και ''βελτίωσης'' των δημόσιων υπηρεσιών, ο πολίτης θα είχε ωφεληθεί τουλάχιστον σε επίπεδο Υγείας, Παιδείας, Κοινωνικής Ασφάλισης, ασφάλειας, κοινωνικής ειρήνης, αστικού περιβάλλοντος.

Θα περίμενε κανείς πως η δημόσια διοίκηση θα γινόταν πιό ευέλικτη,
..πως η εξυπηρέτηση των πολιτών θα γινόταν με λιγότερη γραφειοκρατία,
..θα είχαν οι συνταξιούχοι κυρίως, αλλά και όλοι οι πολίτες πλήρη και άμεση ιατροφαρμακευτική περίθαλψη,
..πως τα σχολεία και τα πανεπιστήμια θα βελτιώνονταν από άποψη υποδομής και μάθησης,
..ότι θα μπορούσε να κυκλοφορήσει το βράδυ στην γειτονιά με ασφάλεια,
..ότι η ζωή στην πόλη θα γίνοταν πιό ανθρώπινη και ανεκτή,

ΤΟ ΨΕΜΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΞΕΔΡΑ ΤΩΝ ΚΑΘΕΣΤΩΤΩΝ

Η είδηση έλεγε: «Από το 2010 μέχρι και το τέλος του περασμένου έτους 5.260 δημόσιοι υπάλληλοι έβγαλαν με εμβάσματα στο εξωτερικό συνολικά 1,5 δισ. ευρώ». Αυτή η είδηση μέσα σε αυτές τις συνθήκες που ζούμε κατάφερε να κυριαρχήσει επί 3 ημέρες και να λειτουργήσει ως ένα ακόμη «επιχείρημα» εναντίον των «τεμπελχανάδων και διεφθαρμένων δημοσίων υπαλλήλων» που ως γνωστόν είναι όλοι όσοι εργάζονται στο Δημόσιο.

Επίσης, λειτούργησε και ως ένα ακόμη μέσο αγιοποίησης του Ιδιωτικού Τομέα καθώς εμφανίστηκαν διάφοροι αγνοί επιχειρηματίες να δηλώνουν με την ιδιότητα των opinion makers την αγανάκτησή τους λέγοντας «ως πότε θα πληρώνουμε φόρους για να πηγαίνουν σε αυτά τα λαμόγια!».