Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Διάλειμμα για ένα τεστ

Με συγχωρείτε... Δεν σας ξέρω και μάλλον δεν με ξέρετε. Και μάλλον οι περισσότεροι από εσάς πιστεύετε ότι για τα δεινά σας φταίει το ...ΔΝΤ.

Δεν φταίει για τα δεινά σας ούτε το ΔΝΤ και μάλλον ούτε ο ...καπιταλισμός.

Πρώτα από όλα, και μην το ξεχνάτε ούτε ένα δευτερόλεπτο, δεν χρωστάμε στο ΔΝΤ. Ούτε καν στις ΗΠΑ, αν θεωρήσουμε ότι το ΔΝΤ έχει από πίσω του Αμερικάνους, και σίγουρα όχι σε τίποτα Εβραίους. Δεν έχουμε, ούτε είχαμε εμπορικά ελλείμματα ή έστω σημαντικό εμπόριο με Αμερικάνους ή ...Εβραίους.

Η φωτογραφία

Ανοίγω το άλμπουμ. 299 φωτογραφίες μαρτυρούν την καταγωγή μου. Πρόγονοι κτηνοτρόφοι, αγρότες, δάσκαλοι, οικοδόμοι, νοικοκυρές, πρόσφυγες, βιοπαλαιστές με μάτια λαμπερά να κοιτούν την κάμερα μη φοβούμενοι ότι θα φανεί στο βλέμμα τους τίποτε άλλο από αυτό που πραγματικά είναι. Καθαροί! Καταγωγή μπερδεμένη, όπως όλων μας άλλωστε.

Φωτογραφία Νο 23 η προγιαγιά σε μια παράγκα με τους γιους της και πίσω ο μπόγος των αναμνήσεων από τον Πόντο να στέκει γυρτός. Φωτογραφία Νο 29 ο παππούς καμαρωτός πριν καταταχθεί στο στρατό. Φωτογραφία Νο 43 η γιαγιά ανάμεσα σε τέσσερις αντάρτες που πίνουν τσίπουρο δίπλα στο τζάκι. Φωτογραφία Νο 40 παλικάρια στο χακί την στιγμή που φεύγουν για τον πόλεμο-όλοι χαιρετούν, όλοι χαμογελούν-. Φωτογραφία Νο 44 η ημέρα που ο παππούς γύρισε από τις γερμανικές φυλακές – το μισό χωριό απουσιάζει από το πλάνο, για να μην χαρακτηριστεί-. Φωτογραφία Νο 46 ο αδελφός του παππού επέστρεψε ζωντανός από στρατόπεδο συγκέντρωσης της Γερμανίας. Φωτογραφία Νο 47 ο πατέρας στην Μακρόνησο με δύο γειτόνους μας. Φωτογραφία Νο 69 η θεία πίσω στο σπίτι μετά από τις διακοπές στην Γυάρο. Φωτογραφία Νο 78 ο πατέρας στέλνει ευχές για τα Χριστούγεννα από το παράπηγμα που ζούσε σε κάποιο εργοτάξιο στην Λιβύη....