Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Γιατί το νερό της θάλασσας είναι αλμυρό;

Καθώς το νερό διασχίζει και διαβρώνει τη γη, παρασύρει αλάτι (όπως και άλλα ορυκτά) στα ποτάμια κι αυτά με τη σειρά τους στη θάλασσα. Το αλάτι παραμένει στη θάλασσα γιατί δεν φεύγει νερό από αυτήν. Καθώς το θαλασσινό νερό εξατμίζεται, όλο σχεδόν το αλάτι που περιέχει, μένει πίσω. Αυτή η αιώνια διαδικασία έκανε το θαλασσινό νερό αλμυρό (3% είναι η περιεκτικότητά του σε αλάτι).

Αυτές είναι οι γενικές γραμμές, αλλά όχι ολόκληρη η αλήθεια. Η θάλασσα εμπλουτίζεται σε αλάτι και από τον εξωτερικό φλοιό της γης κάτω από τους ωκεανούς. Στον πυθμένα των ωκεανών υπάρχουν οι λεγόμενες υδροθερμικές δίοδοι απ' όπου το νερό εισχωρεί στον φλοιό, ζεσταίνεται, απελευθερώνει αλάτι από αυτόν και επιστρέφει στον ωκεανό με την ποσότητα αλατιού που μεταφέρει. Με τον ίδιο τρόπο αυξάνουν την ποσότητα αλατιού στη θάλασσα και τα ηφαίστεια.

Ο Ρέσλερ “κάρφωσε” τον ΣΕΒ

ΜΑΡΙΚΑ ΛΥΣΙΑΝΘΗ

Ο Φίλιπ Ρέσλερ δεν αποτελεί φυσικά πολιτικό ισοδύναμο της Άνγκελα Μέρκελ ή του Βόλφγκανκ Σόιμπλε. Ούτε του Πέερ Στάινμπρουκ, που αναμένεται να είναι ο επόμενος Καγκελάριος της Γερμανίας, εφόσον οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώσουν ότι το SPD και οι Πράσινοι θα καταφέρουν να συγκροτήσουν κυβέρνηση συνεργασίας, μετά τις επόμενες εκλογές.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΒΟΜΒΑ: Η ΜΥΡΩΔΙΑ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΦΕΡΝΕΙ ΠΙΣΩ ΤΟΝ ΣΗΜΙΤΗ! Έξαλλος ο Κινέζος, επειδή πάνε να καπηλευθούν τα "δικά" του deals (δείτε τι εννοούμε) επιστρέφει για να ολοκληρώσει το έργο του!

Από την Ιόλη Πιερίδη

Ο Νόμος 2289/1995 του Κώστα Σημίτη- ο οποίος καθόλου τυχαία δεν επανήλθε στην επικαιρότητα-είναι αυτός που έδωσε το δικαίωμα για άντληση των πετρελαίων στην Ελλάδα.

Ο διαγωνισμός που είχε διενεργηθεί τον Νοέμβριο του 1995 προσέλκυσε το ενδιαφέρον παγκόσμιων κολοσσών πετρελαίου με αποτέλεσμα να πουληθούν 25 πακέτα με τις απαραίτητες πληροφορίες. Το ενδιαφέρον εστιάστηκε στο υπ’ αριθμόν 2 φιλέτο των πετρελαικών περιοχών της Ελλάδας-το υπ’ αριθμόν 1 βρίσκεται στο Αιγαίο: στα Ιωάννινα και τη Βορειοδυτική Πελοπόννησο. Τα τελικά συμβόλαια υπογράφτηκαν την Άνοιξη του 1997.

Πρόσκληση σε Γερμανούς επενδυτές