Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

"Θέλετε σύνταξη αναπηρίας; Δώστε μας 6.000 ευρώ και έτοιμη"

Δικηγορικά γραφεία, ιατροί και διοικητικοί υπάλληλοι φέρονται να εμπλέκονται σε κύκλωμα, που χορηγεί πιστοποιητικά αναπηρίας και σε υγιείς ανθρώπους, έναντι του ποσού των 6.000 ευρώ.

H ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, του ΣΔΟΕ και της διοίκησης του ΙΚΑ, “ετοιμάζονται” να φτάσουν στην πηγή του κυκλώματος, καταργώντας τις υπάρχουσες επιτροπές αναπηρίας.

Μάλιστα, έχουν ήδη ξεκινήσει έλεγχοι, ενώ 15 υποθέσεις παραβίασης νομοθεσίας έχουν ήδη αποσταλεί στον Εισαγγελέα.

Οι περιοχές με το μεγαλύτερο ποσοστό αναπήρων (πάνω από 20%)- σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία- είναι η Κρήτη (εκεί μπορεί να φθάνει και το 30%), η Λευκάδα, η Αρτα, η Αλεξανδρούπολη, η Βέροια και η Αθήνα, δεν είναι λίγοι οι "ανάπηροι", οι οποίοι εργάζονται λαμβάνοντας παράλληλα και σύνταξη αναπηρίας.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, ο δικαιούχος της σύνταξης αναπηρίας δεν περνά, ως είθισται, από υγειονομική επιτροπή, αλλά εφόσον έχει και καταβάλλει την “ταρίφα”, η σύνταξή του φτάνει στο σπίτι του μέσα σε ένα μήνα.

Εν συνεχεία, το χρηματικό ποσό δίνεται από τον ενδιαφερόμενο σε δικηγορικό γραφείο και από εκεί διοχετεύεται σε υπαλλήλους του ΙΚΑ, του Ταμείου δηλαδή που είναι υπεύθυνο για την έκδοση αναπηρικών συντάξεων.

Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα όσοι κατάφεραν να βγάλουν σύνταξη πληρώνοντας τους μεσάζοντες καταβάλλουν σε μηνιαία βάση το 10% του ποσού της σύνταξης που τους αναλογεί.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΚΑ, το 14% των συντάξεων που εκδίδονται από το Ιδρυμα είναι αναπηρικές, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι μόλις 10%.

Συντάξεις αναπηρίας λαμβάνουν 350.000 Ελληνες, με τις 180.000 από αυτές να είναι οριστικές, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, που επικαλείται το δημοσίευμα και που τονίζουν, πως “αν διαπιστωθεί ότι δεν τη δικαιούνται θα κοπεί αμέσως”.

Για τις αναγκαίες εις βάθος αλλαγές που χρειάζεται το σύστημα χορήγησης αναπηρικών συντάξεων, εντός του πρώτου τριμήνου του 2011 προβλέπεται η δημιουργία Ενιαίου Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας, στο οποίο θα συμμετέχουν ιατροί όλων των Ασφαλιστικών Ταμείων και του Δημοσίου, κατόπιν εκπαίδευσης και μελέτης του εγχειριδίου για την “Εκτίμηση Βαθμού Αναπηρίας”, που έχει εκδώσει η Διοίκηση του ΙΚΑ και είναι υποχρεωμένοι να μελετήσουν.

apolitistosteki.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου