Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Αυγά - χοληστερόλη: Καμία σχέση

Τι σου είναι αυτοί επιστήμονες; Πάνω που εμπεδώσαμε κάποια «επιστημονικά» πράγματα, και μάλιστα αυτά που έχουν να κάνουν με την υγεία μας, έρχονται πάλι οι επιστήμονες και τα αναθεωρούν.

Η αμερικανική υπηρεσία φαρμάκων USDA, ανακοίνωσε χθες πως «σε γενικές γραμμές, τα αυγά δεν βλάπτουν».

Όπως προκύπτει με βάση τα νέα δεδομένα, τα αυγά περιέχουν χαμηλές ποσότητες χοληστερόλης και μεγάλες ποσότητες βιταμίνης D, σε αντίθεση με την επικρατούσα μέχρι σήμερα επιστημονική άποψη.

Πιο συγκεκριμένα, ένα αυγό περιέχει 14% λιγότερο χοληστερόλη και 64% περισσότερη βιταμίνη D, από ότι νομίζαμε. Ένα μέσο αυγό περιέχει 185 mg χοληστερόλης, κάτι που σημαίνει ότι μπορούμε κάλλιστα να τρώμε ένα – δυο την ημέρα χωρίς να ξεπερνάμε την ημερήσια συνιστώμενη δόση των 300 mg.

Οι ερευνητές αποδίδουν αυτή τη μείωση της χοληστερόλης των αυγών στη βελτίωση των ζωοτροφών με τις οποίες τρέφονται οι κότες. Όπως λένε, «είμαστε ότι τρώμε, και το ίδιο ισχύει στις κότες, και άρα και στα αυγά τους».

Έτσι, σύμφωνα και με κάποιες άλλες μελέτες, τα αυγά δεν ανεβάζουν τη χοληστερόλη, ενώ όπως αναφέρει ο ερευνητής Dr. David Katz «μελέτες που έγιναν στα εργαστήρια, αποδεικνύουν τελεσίδικα ότι ακόμη και ενήλικες που πάσχουν από υψηλά ποσοστά χοληστερίνης, δεν επηρεάζονται καθόλου από τη καθημερινή κατανάλωση δυο μεγάλων αυγών».

Προσωπικά, περιμένω τους επιστήμονες ερευνητές να αναδιπλωθούν και στο ζήτημα του καπνίσματος, ποιος ξέρει;

S.A.-Huffington Post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου