Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Παρασκευή και 13

Δεν είμαι προληπτικός, και αν ήμουν, για εμάς, η κακιά μέρα είναι η Τρίτη και 13, λόγω Άλωσης της Πόλης.

Η Παρασκευή και 13 σαν γρουσούζικη μέρα έχει ενδιαφέρον γιατί είναι επέτειος, κατά παράδοση, της επίθεσης του βασιλιά της Γαλλίας Φίλιππου του 4ου στους Ναΐτες Ιππότες στους οποίους χρωστούσε πολλά λεφτά, την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 1307. Οι Ναΐτες δεν ήταν οι πρώτοι «τραπεζίτες» αλλά μοιάζει να ήταν οι πρώτοι πολυεθνικοί τραπεζίτες (τους έδινες λεφτά στην Γαλλία, σου έδιναν ένα χαρτάκι σαν… επιταγή και το εξαργύρωνες στην Ιερουσαλήμ). Έχαιραν και του Omne Datum Optimum που τους έδινε, ελέω Πάπα, αφορολόγητο καθεστώς και άλλα οικονομικά οφέλη.

Οι Ναΐτες δάνειζαν τον Φίλιππο τον 4ο για τους πολέμους του με τους Άγγλους, και ο Φίλιππος έκανε την δικιά του ιδιότυπη αναδιάρθρωση. Δεν τους είπε απλά «this is Πάρτα», αλλά τους έβγαλε φαύλους και αιρετικούς (πολύ σοβαρό παράπτωμα τω καιρώ εκείνω). Και έτσι διέγραψε τα χρέη του.

Δεν ξέρω τι ακριβώς έγινε την Παρασκευή 13 Μαΐου του 2011, αλλά, ό,τι έγινε, πέρασε. Η εικόνα είναι από εδώ. Όποτε ακούω «Ευρωπαίους» να αποδίδουν τα δεινά του κόσμου σε «καζινοκαπιταλιστές και μασονοεβραίους» σκέφτομαι τον Φίλιππο τον 4ο (και τους Monty Python).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου