Σάββατο, 21 Μαΐου 2011

Περιμένοντας έξω από την εθνική τράπεζα το πρωί

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Ο κόσμος που περίμενε έξω από την εθνική τράπεζα, το πρωί ,ήταν φτωχοί γέροι που περίμεναν να πληρωθούν τη σύνταξή τους. Εκείνοι που κρατούσαν υπομονετικά τη σειρά τους δεν θύμωναν με εκείνους που στριμώχνονταν και έμπαιναν μπροστά απ΄ τους άλλους. Ήξεραν πως αν θύμωναν η ζημιά τους θα ήταν μεγαλύτερη από την ωφέλεια να μπουν στην τράπεζα μερικά λεπτά νωρίτερα.

Το γεγονός ότι όλος αυτός ο κόσμος δεν μπορούσε να μπει ούτε για λίγη ώρα στη γραμμή έδινε αφορμή σ΄ αυτούς που έμεναν πίσω να γελούν με αυτούς που τους έπαιρναν τη σειρά. "Αυτή φοράει ματογιάλια και δε μπορεί να δει καλά ", είπε κάποιος για μια γυναίκα που τρύπωσε μπροστά μπροστά. "Είναι κατσικοκλέφτες" είπε ένας γέρος με γερμανικό ρεμπούμπλικο βλέποντας κάποιον μπροστά να στηρίζεται στην γκλίτσα του, σαν το βοσκό όταν τα πρόβατα σταλίζουν.

Άλλοι πάλι στέκονταν μακριά, γιατί ήξεραν ότι την τελευταία στιγμή η όποια σειρά υπήρχε δεν θα άντεχε στην ώθηση της στιγμής που ανοίγουν οι πόρτες και θα διαλυόταν. Η έκβαση ήταν απρόβλεπτη αφού οι τελευταίοι θα γίνονταν πρώτοι και οι πρώτοι τελευταίοι. Η τελευταία στιγμή ήταν η πιο αποφασιστική. Γνωριμίες και συζητήσεις και σχόλια διακόπτονταν ακαριαία και επικρατούσε για λίγο το χάος.

Αυτή τη φορά ακόμα περισσότερο, γιατί αντί να ανοίξουν οι πόρτες έπρεπε να λειτουργήσει το σύστημα με τα κουβούκλια και τις θύρες που ανοιγοκλείνουν αυτόματα. Έτσι καθώς μπήκαν περισσότεροι από δύο στο κουβούκλιο της εισόδου, το σύστημα διέκοψε τη λειτουργία του, γιατί ήταν ρυθμισμένο μόνο για δύο εισερχομένους και χρειάστηκε να ρθει ο τεχνικός ,να το ξεμπλοκάρει. Ευτυχώς κανένας από τους εγκλωβισμένους δεν έπασχε από κλειστοφοβία. Γιατί την προηγούμενη φορά κάποιος τεντώθηκε καταγής και δεν ήξεραν τί να τον κάνουν!

Οι γέροι εφάρμοσαν στην πράξη τα λόγια του Αποστόλου Παύλου για τους νηστεύοντες και τους μη νηστεύοντες. Ήταν όλοι τους επιεικείς με τους άλλους και κανένας δεν εξουθένωσε τον άλλον κι αυτοί που τηρούσαν τη σειρά κι οι άλλοι που δεν την τηρούσαν. Η επιείκεια και η ηπιότητα των γέρων είναι η απάντηση στην ουτοπία του ανθρώπου-μηχανή της εποχής μας.

Αυτή είναι η Ελληνική απάντηση στη βία.(Μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, με τη λογική της βίας του δυτικού ανθρώπου, έγιναν εκατόν σαράντα πέντε πόλεμοι στον κόσμο!) Ή θα παραιτηθούμε από τα αντίποινα, όπως λέει το Ευαγγέλιο, ή θα καταστραφούμε ολοσχερώς.

moschoblog.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου