Τετάρτη, 6 Ιουλίου 2011

Βρήκαν Βυζαντινό πλοίο στο Βόσπορο! Φωτογραφίες από τη σημαντική ανακάλυψη.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Σημαντικότατη αρχαιολογική ανακάλυψη στην Κωνσταντινούπολη. Οι αρχαιολόγοι που συμμετέχουν στις ανασκαφές του υποθαλάσσιου τούνελ στο Βόσπορο, ανακοίνωσαν ότι βρήκαν ένα βυζαντινό πλοίο το οποίο χρονολογείται από τον 5ο αιώνα μ.Χ. και θεωρείται πως είναι ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα αρχαία ναυάγια που έχουν βρεθεί ποτέ στον κόσμο.
Το θέμα το έφερε στο φως της δημοσιότητας ο δημοσιογράφος Ομέρ Ερμπίλ από την εφημερίδα Radikal, που δημοσίευσε αποκλειστικές φωτογραφίες από το ναυάγιο. Οι αρχαιολόγοι δεν επιτρέπουν σε κανέναν εργαζόμενο να φωτογραφήσει οτιδήποτε.

Οι τούρκοι αρχαιολόγοι, αναφέρουν ότι το πλοίο που βρέθηκε, μετέφερε αμφορείς και έχει μήκος 15 μέτρων και πλάτος 5 μέτρων. Τα περισσότερα αντικείμενα στο πλοίο δεν έχουν φθαρεί και αυτό εντυπωσιάζει τους αρχαιολόγους.
« Συνήθως σε ναυάγια αυτό που απομένει και ανακαλύπτουμε είναι το 8 με 10% του πλοίου. Στο συγκεκριμένο πλοί,ο αυτό το ποσοστό φτάνει στο 50%. Ακόμη και τα αντικείμενα που μετέφερε είναι σε καλή κατάσταση. Με αυτή την ανακάλυψη θα αποκτήσουμε σημαντικά στοιχεία για τη ναυτική δύναμη του Βυζαντίου. Όταν ολοκληρώσουμε το έργο μας θα δούμε το πλοίο ολόκληρο» δηλώνει ο αρχαιολόγος Σιρρί Τσομλεκτσί.
« Είναι το μεγαλύτερο μεταφορικό πλοίο της εποχής, το οποίο έχει ανακαλυφθεί. Δεν υπάρχει προηγούμενο παράδειγμα στον κόσμο να έχει βρεθεί αρχαίο πλοίο το οποίο είναι σε καλή κατάσταση όπως και το φορτίο του» τονίζει ο ίδιος.


Το βυζαντινό πλοίο, θεωρείται ότι βυθίστηκε στο λιμάνι της Κωνσταντινούπολης λόγω κάποιας καταιγίδας. Οι αρχαιολόγοι προσπαθούν να βρουν από ποιο λιμάνι έφτασε στην Κωνσταντινούπολη αλλά και ποια πορεία ακολουθούσε.

Η υποθαλάσσια σήραγγα της Κωνσταντινούπολης η οποία κατασκευάζεται για τη διέλευση τρένων κάτω από το Βόσπορο θεωρείται και ένα από τα σημαντικά έργα για τις αρχαιολογικές ανακαλύψεις,. Πριν από λίγους μήνες είχε βρεθεί ανθρώπινος σκελετός 8500 ετών. Παράλληλα έχουν βρεθεί ευρήματα από 35 πλοία και τα φορτία τους.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε «παραπονεθεί» για τις καθυστερήσεις που προκαλούνται στο έργο της κατασκευής της υποθαλάσσιας σήραγγας λόγω των αρχαιολογικών ανασκαφών και με υποτιμητικό τρόπο είχε δηλώσει « επειδή οι αρχαιολόγοι βρίσκουν κάποια αγγεία και κάποια πιάτα καθυστερούν ολόκληρο έργο».
Όλο το έργο της ανασκαφής του πλοίου θα ολοκληρωθεί στα τέλη του καλοκαιριού. Η υποθαλάσσια σήραγγα της Κωνσταντινούπολης αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου 2 χρόνια.

onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου