Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Απαλλαγή όλων μέχρι το 1997, παραμονές Χρηματιστηρίου

Της ΑΡΙΣΤΕΑΣ ΜΠΟΥΓΑΤΣΟΥ

Οταν ο υπουργός -Ευάγγελος Βενιζέλος- παρακάμπτει τη νομιμότητα και αυτό γίνεται γνωστό, ο ίδιος νομοθετεί άρον άρον για να καλύψει την παρασπονδία του και να μη βρεθεί αντιμέτωπος με το άλλο «δημιούργημά του», τον περιβόητο νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Ο υπουργός, στην πράξη, ομολογεί πλέον ότι, κατά παρέκκλιση του νόμου 2362/95 έδωσε εκτάκτως στις 14 Ιουλίου 100 εκατ. ευρώ στην Proton Bank από τα διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου, κάτι που του επισήμαναν εμπεριστατωμένα τα δύο στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (Σ. Μαραβελάκης και Κ. Αναγνωστόπουλος) και που αρνήθηκαν να συμπράξουν.

Εκείνες τις ημέρες διεξάγονταν οι έλεγχοι της ΤτΕ και της Αρχής κατά του μαύρου χρήματος στην Proton, που έδειξαν υπεξαίρεση 51 εκατ. ευρώ και σειρά κανονιστικών παραβάσεων.

Χθες ο νομομαθής υπουργός έδωσε τα ρέστα του. Με έκτακτη προσθήκη στο νομοσχέδιο «τροποποίηση της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του Δημοσίου κ.ά.», κόλλησε σε υπουργική απόφαση του 1997 μια παράγραφο γενική, που λέει πως, αν συντρέχουν λόγοι απειλής του τραπεζικού συστήματος, μπορούν να τοποθετούνται εκτάκτως διαθέσιμα του κράτους σε εμπορικές τράπεζες, κατά παρέκκλιση ασφαλώς των κείμενων περιορισμών (φερεγγυότητα τράπεζας, μέχρι 50% των ιδίων της κεφαλαίων κ.ά.).

Μάλιστα, ο κ. Βενιζέλος φύτεψε αυτή την προσθήκη στην υπουργική απόφαση του 1997, δίδοντάς της αναδρομική ισχύ από τότε! Δηλαδή η προσθήκη που θα ψηφιστεί τον Αύγουστο του 2011 (σήμερα πιθανότατα) πρέπει να πιστέψουμε ότι ήταν σε ισχύ από τον Δεκέμβριο του 1997! Δεκατέσσερα χρόνια πίσω... Τέτοια αναδρομικότητα. Ο κ. Βενιζέλος μετά το «ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό» του κ. Βουλγαράκη προσθέτει στη «ρήση» αυτή τις λέξεις «συστημικό» και «αναδρομικό».

Ο υπουργός Οικονομίας από τις 14 Ιουλίου, όταν αποφάσισε να ενισχύσει την Proton με 12 εκατ. ευρώ πάνω από το επιτρεπόμενο όριο από τον κρατικό κουμπαρά και να τα βάλει σε προθεσμιακή κατάθεση μιας μέρας, ήξερε ότι παραβίαζε υπουργική απόφαση. Του το είπαν και το έγραψαν τα δύο στελέχη του ΓΛΚ και αυτός τα στηλίτευσε, προσάπτοντάς τους και τη ρετσινιά ότι έχουν άγνοια του συστημικού κινδύνου (τραπεζική πίστη).

Η Proton αντιμετώπιζε πρόβλημα ρευστότητας, ο βασικός μέτοχος της τράπεζας Λ. Λαυρεντιάδης και επτά πρώην μέλη του Δ.Σ. ενέπλεξαν την τράπεζα σε υπόθεση υπεξαίρεσης που ερευνάται και ο υπουργός που τα ήξερε αυτά παρασπόνδησε και τώρα φέρνει στη Βουλή τροπολογία σε υπουργική απόφαση. «Φόρμουλα Proton» μονολογούσαν όσοι βουλευτές το πήραν χαμπάρι, για να «θωρακιστεί» ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος για την προκλητική «ένεση» στην τράπεζα, που αποκάλυψε η «Ε» στις 2/8, και για όποιες άλλες «ενέσεις» έχουν γίνει και παραμένουν στο σκοτάδι εδώ και 14 χρόνια.

Για του λόγου το αληθές:

1. Το 1995 και στον απόηχο του σκανδάλου Κοσκωτά η τότε κυβέρνηση Α. Παπανδρέου ψήφισε το νόμο 2362/95.

2. Στο άρθρο 61 γράφεται ότι τη διαχείριση διαθεσίμων του Δημοσίου την κάνει η Δ. 49 του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ενώ ο νόμος εξειδικεύεται με υπουργική απόφαση της 11ης Δεκεμβρίου 1997 με αριθμό 2084358/2116/0049 ΦΕΚ Β' 1096.

3. Το πλαίσιο αυτό λοιπόν ορίζει πως το Δημόσιο διαχειρίζεται τα διαθέσιμά του με έντοκες τοποθετήσεις σε εμπορικές τράπεζες. Στα άρθρα 2 και 3 αυτής της υπουργικής απόφασης γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα κριτήρια φερεγγυότητας που πρέπει να πληρούν οι τράπεζες προκειμένου το Δημόσιο να καταθέσει διαθέσιμά του.

Κριτήρια που προφανώς δεν πληρούσε η Proton, όταν της δόθηκε η έκτακτη ενίσχυση από τον Ευάγγ. Βενιζέλο σε συνεννόηση με το διοικητή της ΤτΕ Γ. Προβόπουλο.

Η Proton, εκτός των άλλων, έχει διαπιστωμένο έλλειμμα κεφαλαίου και γι' αυτό από τις 23 Μαΐου η Γ.Σ. των μετοχών έχει εγκρίνει αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου ύψους 100 εκατ. ευρώ, που όμως δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί. Ούτε ως προς το σκέλος της καταβολής μετρητών (50 εκατ. ευρώ), ούτε ως προς την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου (50 εκατ. ευρώ).

Αυτή την τρύπα, εκτός των άλλων, την κάλυψε ο κ. Βενιζέλος με την έκτακτη κατάθεση των 100 εκατ. ευρώ και τώρα σπεύδει να καλύψει τον εαυτό του με αναδρομική ισχύ και αφού η «Ε» αποκάλυψε την ενέργειά του.

http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=299046

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου