Για την τομάτα, η διαδικασία έχει ως εξής:
- Επιλέξτε ώριμους κόκκινους καρπούς, αλλά όχι εκείνους που έχουν μπει στη φάση της υπερωρίμανσης και εμφανίζουν σημάδια σαπίσματος. Σε πολύ θερμά κλίματα μπορείτε να συγκομίσετε τους καρπούς 2-3 μέρες νωρίτερα και να τους αφήσετε να ολοκληρώσουν την ωρίμανσή τους στη σκιά. Η συλλογή σπόρων από άγουρους καρπούς (μόλις αρχίζουν να κοκκινίζουν) δεν σημαίνει απαραίτητα και μειωμένη βλαστικότητα. Ωστόσο, αν προχωρήσετε σε μια τέτοια κίνηση θα πρέπει να τους φυλάξετε χωριστά από τους υπόλοιπους, καθώς δεν είναι σίγουρο αν θα διατηρήσουν τη ζωτικότητά τους για το ίδιο χρονικό διάστημα με τους αντίστοιχους ώριμους.
- Διαλέγετε καρπούς που δεν είναι εκτεθιμένοι στον ήλιο, αλλά σκιάζονται επαρκώς από τα φύλλα.
- Κόψτε τον καρπό στη μέση και αφαιρέστε το ζελατινώδες υγρό που περιέχει τους σπόρους.
- Βάλτε τα μέσα σε ένα κουβά με νερό και αφήστε να σταθούν για 3 μέρες σε θερμοκρασία δωματίου. Αυτό θα διαχωρίσει την πούλπα {ζελατινώδες υγρό} από τους σπόρους, οι οποίοι θα κάτσουν στον πυθμένα του δοχείου.
- Μαζέψτε τους σπόρους από τον κουβά και βάλτε τους μέσα σε ένα σουρωτήρι για να τους ξεπλύνετε καλά.
- Απλώστε τους πάνω σε μια λαδόκολλα ή ψιλή σίτα για να στεγνώσουν και τοποθετήστε τους σε σημείο που έχει καλό αερισμό και δεν το χτυπάει απευθείας ο ήλιος.
- Ανακατεύετε συχνά τους σπόρους για να πετύχετε ομοιόμορφο αερισμό.
- Φυλάξτε τους σε μεταλλικά κουτιά ή χάρτινα σακουλάκια, σε ξηρό και σκοτεινό μέρος.
blog.livingreen.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου