Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Βρέθηκαν συντρίμμια του διαστημικού λεωφορείου "Κολούμπια" σε λίμνη του Τέξας

Ένα εύρημα που προκαλεί μελαγχολία, ένα κομμάτι από τα συντρίμμια του διαστημικού λεωφορείου της NASA, Columbia, ανακαλύφθηκε 8 χρόνια μετά το δυστύχημα του 2003, που στοίχησε τη ζωή του 7μελούς του πληρώματος.

Τα συντρίμμια ανακαλύφθηκαν την προηγούμενη βδομάδα στο Ανατολικό Τέξας. Πρόκειται για έναν στρογγυλό αλουμινένιο αποθηκευτικό χώρο καυσίμου και μία δεξαμενή διανομής.

Η δεξαμενή ανακαλύφθηκε σε ένα τμήμα της λίμνης Nacogdoches, που εκτέθηκε λόγω της ξηρασίας που επικρατεί. Το ότι η δεξαμενή ήταν κάτω από το νερό, επαληθεύεται και από το γεγονός ότι αυτή είναι γεμάτη με λάσπη.

Οι αστυνομικές αρχές τις περιοχής ενημέρωσαν την NASA για τα ευρήματα και απέστειλαν φωτογραφίες για εξακρίβωση.

Οι μηχανικοί της υπηρεσίας που είχαν εργαστεί πάνω στα συγκεκριμένα τμήματα του διαστημικού λεωφορείου, επιβεβαίωσαν πως όντως ήταν τμήμα αυτών.

Το κομμάτι ήταν μία από τις 16 δεξαμενές, που χρησίμευε για την αποθήκευση υπερψυγμένου υγρού οξυγόνου και υγρού υδρογόνου. Η σφαιρική δεξαμενή, είχε διάμετρο περίπου 1 μέτρο και αποστάλθηκε πίσω στο διαστημικό κέντρο Κένεντι, όπου όλα τα συντρίμμια συλλέγονται και αποθηκεύονται σε έναν ειδικά κλιματιζόμενο χώρο.

Μέχρι σήμερα, περίπου το 38 με 40% των συντριμμιών έχει συγκεντρωθεί. Το υπόλοιπο τμήμα του είτε έχει καεί κατά την διάρκεια της επανεισόδου ή εξακολουθεί να είναι γύρω από την περιοχή του Τέξας και της Λουιζιάνα, όπου και τελικά συνετρίβη .

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου