Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Κόντρες χωρίς τέλος για το φιάσκο με τα βιβλία

Κόντρα για το «φιάσκο» με τα βιβλία. Ενήμερη από τον Απρίλιο η υπουργός, σύμφωνα με κύκλους του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Αυξημένη κατά 20% σε σχέση με την αξία που είχε προϋπολογιστεί αρχικά εντόπισε το Ελεγκτικό Συνέδριο την δαπάνη της προμήθειας χάρτου για την έκδοση σχολικών βιβλίων. Επίσης, το Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο της χώρας εντόπισε πλημμέλειες κατά την αξιολόγηση των προσφορών στην επιτροπή διαγωνισμού. Όπως διαπιστώθηκε, στην επιτροπή συμμετείχαν συνταξιούχοι, οι οποίοι εφέροντο ότι ήταν εν ενεργεία, ενώ την ίδια στιγμή αποκλείονταν εν ενεργεία υπάλληλοι ως δήθεν συνταξιούχοι.

Αυτοί είναι και οι λόγοι που ο περίφημος διαγωνισμός για την προμήθεια χάρτου «κόπηκε» από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ ενήμερη για τις πλημμέλειες αυτές – σύμφωνα με κύκλους του Ανώτατου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου – ήταν από τις αρχές του περασμένου Απριλίου η αρμόδια υπουργός Παιδείας.

Σύμφωνα με πηγές του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στις 21 Απριλίου 2010 με υπουργική απόφαση συγκροτήθηκε η επιτροπή έκδοσης του Οργανισμού Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων.

Μεσολάβησε στις αρχές Ιουλίου η απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης σύμφωνα με την οποία ο διαγωνισμός, θα πραγματοποιούνταν από το υπουργείο Παιδείας και όχι όπως κατά πάγια τακτική γινόταν από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου. Η διαδικασία αυτή ολοκληρώθηκε 2 Μαρτίου 2011.

Το ΣΤ΄ κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου στις αρχές Απρίλιου, πραγματοποίησε τον προσυμβατικό εκδίδοντας μάλιστα και σχετική απόφαση. (22/2011).

Το ίδιο διάστημα η κυρία Διαμαντοπούλου, ενημερώθηκε για τα προβλήματα της διαδικασίας και της ζητήθηκε να τα αντιμετωπίσει, προκειμένου να συνεχιστεί ο διαγωνισμός μετά από νέα δικαστική κρίση. Οι πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι δεν ανταποκρίθηκε.

Αντίθετα, το υπουργείο Παιδείας επανήλθε με νέα αίτηση η οποία συζητήθηκε στις 6 Μαΐου 2011, ενώ τέσσερις ημέρες μετά κατέθεσε και σχετικό υπόμνημα. Στις 2 Ιουνίου όμως, Τμήμα αυτή τη φορά του Ελεγκτικού Συνεδρίου, έκρινε παράνομη τη σύμβαση. Μάλιστα, η σχετική απόφαση κοινοποιήθηκε στην υπουργό στις 12 Ιουλίου 2011.

Η υπουργός Παιδείας και για τη δεύτερη αυτή αρνητική απόφαση ενημερώθηκε εγκαίρως από το Ελεγκτικό Συνέδριο, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές και μάλιστα προφορικά από τις 5 Ιουλίου. Παρ’ όλα αυτά, με έγγραφό της ζήτησε από το Ελεγκτικό Συνέδριο να επισπεύσει….

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Μιλτιάδης Παπαϊωάννου. Ερωτηθείς για τις δηλώσεις της υπουργού ότι για το «φιάσκο» με την καθυστέρηση στη διανομή των σχολικών βιβλίων, ευθύνεται το Ελεγκτικό Συνέδριο, ο κ Παπαϊωάννου ανέφερε ότι έχει λάβει από την υπουργό, αναφορά και φάκελο με όλα τα στοιχεία της υπόθεσης. «Από την αναφορά εξεπλάγην αρνητικά για το Ελεγκτικό Συνέδριο. Αύριο έχω συνάντηση με τον πρόεδρο του, κύριο Καραβοκύρη και θα ενημερωθώ. Το θέμα παραμένει ανοιχτό» είπε ο κ. Παπαϊωάννου.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου