Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Πάλι για πρόεδρος ο Πούτιν

Ο Vladimir Putin συμφώνησε σήμερα να βάλει και πάλι υποψηφιότητα για τη προεδρία της χώρας του το 2012, σίγουρος πως θα κερδίσει το αξίωμα το οποίο διατηρούσε κάποτε επί 8 ολόκληρα χρόνια.

Το κόμμα του Ενωμένη Ρωσία, ενέκρινε τη πρότασή του να αναλάβει τη πρωθυπουργία ο σημερινός πρόεδρος Dmitry Medvedev.

O Putin κυβέρνησε τη Ρωσία από το 2000 έως το 2008, με μια ισχυρή διοίκηση η οποία χαρακτηρίστηκε από τη Δύση ως απομάκρυνση από τη δημοκρατία. Επειδή πλέον, εξαιτίας των συνταγματικών τροποποιήσεων, η προεδρική θητεία θα είναι εξαετής αντί τετραετής, η εξουσία του Putin αναμένεται να είναι ακόμη πιο ενισχυμένη. Αν κερδίσει δυο θητείες στη σειρά, ο Putin θα είναι στη κορυφή της ρωσικής ιεραρχίας για σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα!.

Η ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του έθεσε τέρμα στη φημολογία μηνών, σχετικά με το αν θα επέλεγε να επιστρέψει στη προεδρία, ή αν θα άφηνε τον ήπιων τόνων Medvedev να επιδιώξει μια νέα θητεία.

Παρά τη δυσαρέσκεια πολλών Ρώσων με το κόμμα του, η Ενωμένη Ρωσία ασκεί τόση μεγάλη επιρροή στη πολιτική σκηνή της χώρας, που οι εκλογές των Putin και Medvedev θεωρούνται βέβαιες.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν περιθωριοποιηθεί, και η δημοτικότητα του Putin στον απλό λαό είναι άνευ προηγουμένου. Ο πολύς κόσμος τον θεωρεί ως δυναμικό και αποφασιστικό ηγέτη, του είδους που χρειάζεται ο τόπος προκειμένου να καταπολεμηθεί η διαφθορά, ο ριζοσπαστικός ισλαμισμός, και για να γεφυρωθεί το απέραντο χάσμα μεταξύ των εξαθλιωμένων και των ζάπλουτων.

Της προεδρικής εκλογής, που η ημερομηνία είναι ακόμη άγνωστη, θα προηγηθούν εθνικές εκλογές τη 4η Δεκεμβρίου. Το κόμμα της Ενωμένης Ρωσίας θα επιδιώξει να διατηρήσει την πλειοψηφία του, που σήμερα είναι 312 έδρες από τις 450 συνολικά του κοινοβουλίου.

Ο Putin ξεκίνησε μια προσεκτικά ενορχηστρωμένη σειρά ελιγμών χθες, προτείνοντας τον Medvedev για πρωθυπουργό, ο οποίος με τη σειρά του πρότεινε τον ίδιο ως υποψήφιο για τη προεδρία. Στη συνέχεια ο Putin αποδέχτηκε τη πρόταση και εξέφρασε τη στήριξή του στον Medvedev.

Το συνέδριο του κόμματος έκανε αποδεκτές τις προτάσεις, χωρίς καμιά διαφωνία.

Η ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Medvedev μπορεί τώρα να τον καταστήσει στόχο κριτικής αναφορικά με τα μέτρα λιτότητας που προανήγγειλε ο Putin, προκειμένου η Ρωσία να αντιμετωπίσει την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Παράλληλα, ο Putin πρότεινε αύξηση της φορολόγησης των πλουσιότερων πολιτών της χώρας. Η κλίμακα φορολόγησης που επιβλήθηκε στο διάστημα 2000-2008 έχει χαιρετιστεί ως αποτελεσματικότατη, αφού αυξήθηκαν τα φορολογικά έσοδα της χώρας, και η νέα πρόταση του Putin δεν αλλάζει κάτι σε αυτήν, αλλά στοχεύει στην αύξηση του ΦΠΑ κατανάλωσης και της φορολογίας των ακινήτων, που αναμένεται να πλήξουν κυρίως τους προνομιούχους.

Ακόμη δεν έγινε γνωστό ποιοι θα θέσουν υποψηφιότητα απέναντι στον Putin, ο οποίος έγινε πρωθυπουργός το 2008 έχοντας εξαντλήσει το συνταγματικό όριο των δυο θητειών. Όμως, ακόμη και ως πρωθυπουργός, παρέμεινε ο ισχυρότερος και πιο δημοφιλής πολιτικός της χώρας επισκιάζοντας τον πρόεδρο Medvedev, τον οποίο ο ίδιος είχε επιλέξει.

Ο Medvedev θεωρείται ως απλός διαχειριστής, προωθώντας μεταρρυθμίσεις, πολεμώντας τη διαφθορά, και καλώντας για βελτιώσεις στο δικαστικό σύστημα της χώρας, χωρίς όμως κάποια απτά αποτελέσματα.

Ο Putin, που έχτισε το δημοφιλές πολιτικό του προφίλ στη βάση της οικονομικής ανάπτυξης της Ρωσίας, ανακοίνωσε πως οι μισθοί και οι συντάξεις θα συνεχίσουν να αυξάνονται, και υποσχέθηκε περαιτέρω αύξηση των κονδυλίων για την εκπαίδευση, την υγεία, και την κατοικία.

Παράλληλα όμως προειδοποίησε πως η κυβέρνηση ίσως χρειαστεί να εφαρμόσει και κάποια δυσάρεστα μέτρα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια οικονομική αναστάτωση.

Όπως είπε: «Ο ρόλος της κυβέρνησης δεν είναι μόνο να προσφέρει μέλι, αλλά και πικρά φάρμακα που και που… Αυτό όμως πρέπει να γίνεται με ειλικρίνεια και στα φανερά, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η κατανόηση της συντριπτικής πλειοψηφία του λαού».

Seattle Post
Απόδοση:S.A.

antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου