Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2011

Το Ίδρυμα του Αγίου Ανδρέα καλεί Πατριάρχες για τον Ηγούμενο Εφραίμ

Γράφει RIA Novosti, Olga Lipich 20.06
(Μετάφραση από τα Ρωσικά / Romfea.gr)


Το Ίδρυμα του Αγίου Ανδρέα, κάλεσε τους Ορθοδόξους Πατριάρχες, να υποστηρίξουν από κοινού τον ηγούμενο της Μονής Βατοπεδίου, Αρχιμανδρίτη Εφραίμ, ο οποίος κρίθηκε προφυλακιστέος σε σχέση με την εκδίκαση της υπόθεσης της ανταλλαγής ακινήτων μεταξύ της Μονής και των αρχών της Ελλάδας.

Το ελληνικό εφετείο αποφάνθηκε την Παρασκευή ότι ο Ηγούμενος Εφραίμ πρέπει να προφυλακιστεί, μετά από επιμονή της ανακρίτριας και σε αντίθεση με τη γνώμη του εισαγγελέα ο οποίος ήταν πρόθυμος να τον αφήσει ελεύθερο με καταβολή μεγάλης χρηματικής εγγύησης.

"Θα θέλαμε να απευθύνουμε λόγια υποστήριξης προς την Ιερά Κοινότητα, προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον Πατριάρχη Κύριλλο, προς όλους τους επικεφαλής των Ορθοδόξων Εκκλησιών και προς όλους τους Ορθοδόξους με μια πρόταση να υπερασπιστούν τον γέροντα Εφραίμ, ο οποίος βρίσκεται υπό διωγμό, δυσανάλογο με την επίσημη αιτία της ποινικής διαδικασίας" - λέει στη δήλωσή του το Ίδρυμα.

Το Ίδρυμα ενήργησε ως ο διοργανωτής της επίσκεψης της Αγίας Ζώνης στη Ρωσία. Η Αγία Ζώνη ένα ιδιαίτερα σεβαστό κειμήλιο του χριστιανικού κόσμου.

Σε δήλωσή του το Ίδρυμα σημειώνει ότι η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών για την κράτηση του Αρχιμανδρίτη Εφραίμ ελήφθη λίγο μετά την επιστροφή του από τη Ρωσία.

"Αυτές οι ενέργειες των δικαστικών αρχών μιας χώρας, της οποίας το σύνταγμα την καθιστά ορθόδοξη, θεωρείται ως απαράδεκτη πολιτικοποίηση της δικαστικής απόφασης. Πιστεύουμε ότι τέτοιες αποφάσεις μπορεί να επεξηγηθούν μόνο από τις πολιτικές προκαταλήψεις ορισμένων κύκλων της ελληνικής ελίτ, που επιθυμούν να αποδείξουν στη Δύση ότι είναι προετοιμασμένοι να αρνηθούν των αρχών της οργάνωσης της πνευματικής ζωής, που κατοχυρώνονται στο ελληνικό Σύνταγμα », - αναφέρει η δήλωση.

"Οι δικαστικές ενέργειες στρέφονται κατά ενός πνευματικού δασκάλου, ενός από τους πιο σεβαστούς ανθρώπους του Αγίου Όρους, ενός ανθρώπου ηλικιωμένου και πάσχοντος από πολλές ασθένειες. Την ανησυχία για την τύχη του "μοιράζουν εκατομμύρια Ορθόδοξοι Χριστιανοί."

Το Ίδρυμα παρότρυνε τις ελληνικές αρχές και το κοινό «να δείξουν αλληλεγγύη και να σταματήσουν την άσκοπη και χωρίς κίνητρα απόφαση για την κράτηση ενός ατόμου που ποτέ, βάσει της αποστολής του και πνευματικών αρχών, δεν απέφευγε την ελληνική δικαιοσύνη όντας απολύτως βέβαιος για την ορθότητα της θέσης του."

"Απαιτούμε να αποτραπεί η παραβίαση των αρχών της τίμιας, δίκαιης και δημοκρατικής διαδικασίας», - αναφέρει η δήλωση.

«Καλούμε τον λαό της Ελλάδας να δείξει ενότητα παρά τις αντιξοότητες και να μην επιτρέψει τη διάβρωση των πνευματικών θεμελίων της κοινωνίας», - καταλήγει η δήλωση.

romfea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου