Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Κλείνουμε και ξανανοίγουμε μετά από τρεις μήνες

Τα ζευγάρια όταν είναι να παντρευτούνε ανακοινώνουν την ημερομηνία με υπερηφάνεια. Τελειώσανε δηλαδή τα ψέματα. Εστω κι αν ο γάμος θα γίνει σε τέσσερις μήνες, άπαξ και ορίστηκε η ημερομηνία η δουλειά έχει μπει στην τελική ευθεία. Θεωρείται τελειωμένη.

Ετσι και στην περίπτωση της ΑΕΚ με τον Μελισσανίδη. Οι συζητήσεις για τον γάμο δεν είναι φιλολογικές. Βγήκε ήδη και η ημερομηνία. Που είναι και σύντομα μάλιστα. Στις 14 του μήνα. Την Τρίτη δηλαδή που είναι η γενική συνέλευση της ΠΑΕ και αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση. Για να σηκώσει τα μανίκια ο Μελισσανίδης και να βάλει τη δουλειά μπροστά. Να γίνει δηλαδή η εκκαθάριση στην ΠΑΕ και η ομάδα να πάει στη Γάμα Εθνική, ελεύθερη βαρών όπως λέγεται στη γλώσσα των συμβολαιογράφων.

Κάτι που θεωρείται σαν φυσιολογικό και αποδεκτό από όλους. Οχι μόνο από τους ΑΕΚτζήδες: Οτι μόνο μέσω της πτώχευσης υπάρχει προοπτική στην ΑΕΚ. Κι όσοι έχουν να λαμβάνουν μέσω της πτώχευσης, υπάρχει προοπτική στην ΑΕΚ.

Κι όσοι έχουν να λαμβάνουν να τα γράψουν στο χιόνι. Από το Δημόσιο, τους προμηθευτές, τους τρίτους μέχρι τους ποδοσφαιριστές. Ο Γκερέιρο που έκλαιγε με μαύρο δάκρυ στο Περιστέρι, όταν η ομάδα έπεσε οριστικά και αμετάκλητα, κάτι ήξερε παραπάνω: Κάπου στο ένα εκατομμύριο Γιούρο είναι αυτά που έχει λαμβάνειν, μόνο για τα δύο τελευταία χρόνια του συμβολαίου του. Και τα οποία θα πρέπει να τα ξεχάσει πάραυτα. Κάπου στα τέσσερα κατοστάρικα είναι τα λεφτά του Ρίκκα. Στα ίδια λεφτά είναι και ο Κοντοές. Σχεδόν στο πεντακοσάρικο είναι ο Λαγός. Στα δύο κατοστάρικα έκαστος είναι Δέλλας και Λυμπερόπουλος. Κοντά στο πεντακοσάρικο ο Καφές.

Δεν υπάρχει ποδοσφαιριστής ή προπονητής που να έχει περάσει τα τρία τελευταία χρόνια από την ΑΕΚ και να μην του οφείλονται λεφτά. Κι ακόμα πιο πίσω. Τον Σεπτέμβριο του '10 είχε παραιτηθεί ο Μπάγεβιτς και στη σχετική λίστα εμφανίζεται ότι έχει λαμβάνειν 130 χιλιάρικα. Η οποία λίστα είναι σαν σελίδα τηλεφωνικού καταλόγου. Για τέτοιο κανόνι μιλάμε. Που συμπεριλαμβάνει, πέρα από τρίτους ΟΑΚΑ κ.λπ., όπως είπαμε, μέχρι και τους υπαλλήλους της ΠΑΕ.

Αν θέλει η καινούργια ΑΕΚ που θα προκύψει προσλαμβάνει κάποιους από αυτούς. Ολοι οι άλλοι στον δρόμο και άνευ αποζημίωσης. Και δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτή η μάκινα στο ποδόσφαιρο. Ετσι ακριβώς έσκασε μύτη χωρίς να πληρώσει κανένας ο καινούργιος Ηρακλής, μέσω τον Ποντίων Κατερίνης. Κι είναι έτοιμος για την επιστροφή στη Σούπερλιγκ. Χωρίς να πληρωθεί κανένας.

Με ειδικό νόμο που είχε βγάλει ο Βενιζέλος, είχε μηδενίσει το κοντέρ στα χρέη ΠΑΟΚ και Αρη στο μπάσκετ. Οχι μόνο στο Δημόσιο. Σε απαξάπαντες. Σε αθλητές και προπονητές. Η μάχη του Βενιζέλου με τον Τζοχατζόπουλο για τα πρωτεία στη Θεσσαλονίκη ήταν σκληρή. Ο Ευάγγελος δεν ψείριζε το δημόσιο χρήμα όπως ο Ακης. Εβγαζε νόμους και το χάριζε. Σε νόμο του Βενιζέλου πάτησε ο Τσολακάκης κι έκανε τον Νέο Πανιώνιο.

Νόμος του κράτους ήτανε το άρθρο 44 που τη σκαπουλάρανε ΑΕΚ-Αρης-ΟΦΗ και γίνανε τα χρέη τους σβου. Αυτή η τελευταία χρεοκοπία μάλιστα της ΑΕΚ είναι η πλέον νορμάλ και φυσιολογική. Κλείνουνε το μαγαζί, κατεβάζουνε ρολά, κι ύστερα από τρεις μήνες που θα έχει γίνει η εκκαθάριση, το κατάστημα λειτουργεί και πάλι με την ίδια επωνυμία αλλά υπό νέα διεύθυνση. Χωρίς να έχει πληρωθεί κανένας. Κάτι που -ξαναλέμε- θεωρείται απ' όλους (μας) σαν η καλύτερη δυνατή λύση και πανηγυρίζεται δεόντως. Αυτά.

Δεν τους βάλανε με το ζόρι στη θέση του προέδρου
ΔΕΝ πρόκειται να λυπηθεί κανένας τους Αδαμίδηδες και τους Δημητρέλους αν τους μπουζουριάσουνε και τους κλείσουνε στην ψειρού για τα χρέη της ΑΕΚ. Δεν τους έβαλε κανείς με το ζόρι στη θέση του προέδρου. Ειδικά αυτός ο Αδαμίδης καλοπέρασε. Εξ ου άλλωστε και η σχετική ερώτηση του ανακριτή όταν τον είχε φωνάξει στην Ευελπίδων τις προάλλες: «Τι επαγγέλλεστε κύριε;». «Δικηγόρος». «Τι αμοιβή είχατε στην ΑΕΚ;».

«Χίλια ευρώ τον μήνα». «Η προηγούμενη εργασία σας ποια ήταν;». «Ασκούσα δικηγορία στην Αγγλία». Κι εκεί ήταν που ο ανακριτής αναρωτήθηκε με μεγάλη απορία: «Κι αναλάβατε τεράστιες ευθύνες σαν πρόεδρος της ΑΕΚ για χίλια ευρώ τον μήνα»; Αν επρόκειτο για κανέναν αγράμματο ή του δημοτικού μπορεί το δικαστήριο να αθωώσει λόγω βλακείας. Οπως στις ελληνικές ταινίες. Δικηγόρος που ξέρει τους νόμους και τις συνέπειές τους δεν είναι κανένα κιρίζι να βάλει το κεφάλι του στον ντορβά για ένα χιλιάρικο τον μήνα. Και που το λέω εγώ αυτό, δεν τρέχει κάτι. Οταν το λένε όμως οι δικαστές, χαίρετε.

Στον Παναθηναϊκό δεν ισχύει η περίπτωση του ενός ανδρός
ΓΙΑ ταύτιση απόψεων Αναστασίου-Νταμπίζα-Σαραβάκου, σχετικά με τον Μητρόπουλο, μιλάει το ρεπορτάζ. Κι αν τα βάλεις κάτω βέβαια, μια χαρά περίπτωση είναι για τον Παναθηναϊκό. Σ' αυτήν τη θέση έχουν τον Βιτόλο που τους στοιχίζει μαζί με την Εφορία ένα εκατομμύριο τον χρόνο. Με ένα κατοστάρικο ο Μητρόπουλος θα πάει τρέχοντας στον Παναθηναϊκό. Οταν δηλαδή εφέτος από τον Γενάρη μέχρι τον Απρίλιο έπαιζε στην ΑΕΚ τσάμπα. Ετσι λοιπόν κατεβαίνει το μπάτζετ και επιτυγχάνεται η πολυπόθητη οικονομία. Στόχους άλλωστε ο Παναθηναϊκός δεν έχει. Οπως έχει πει κατ' επανάληψη ο Παναγόπουλος, το άλτερ έγκο του Αλαφούζου, ούτε καν η ευρωπαϊκή έξοδος δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη στο Παναθηναϊκό.

Μια λεπτομέρεια όμως είναι που μένει να διευκρινιστεί. Οπως διατυπώθηκε το ρεπορτάζ σχετικά με τον Μητρόπουλο, αυτό που προκύπτει είναι η δημοκρατία και ο πλουραλισμός. Δεν ισχύει δηλαδή στον Παναθηναϊκό η αρχή του ενός ανδρός. Για κάθε μεταγραφή, δηλαδή, έχουν λόγο και ο προπονητής ο Αναστασίου και ο τεχνικός διευθυντής ο Σαραβάκος (φωτό) και ο τεχνικός σύμβουλος του προέδρου ο Νταμπίζας. Κι αν υπάρχει ομοφωνία, όπως στην περίπτωση του Μητρόπουλου, νο πρόμπλεμ. Αν όμως η ψηφοφορία είναι 2-1 τι γίνεται; Αν συμφωνήσουνε Σαραβάκος-Νταμπίζας και διαφωνήσει ο Αναστασίου τι γίνεται; Γίνεται η μεταγραφή, αλλά ο προπονητής αφήνει τον ποδοσφαιριστή στο μούσκιο; Προβληματισμός, δηλαδή, σχετικά με το όπου λαλούν πολλά κοκόρια.

Οι ΑΕ πτωχεύουν. Οι ιδέες ποτέ.
Πατριάρχης Βαρθολομαίος

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ο Αδαμίδης έχει πάρει χαμπάρι με ποιον πάει να μπλέξει;

sentragoal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου