Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Οι νέοι πολιτικοί είναι πιο μνημονιακοί από τους παλιούς.

Ίσως θα το έχετε προσέξει να συμβαίνει σε όλα τα τηλεοπτικά πάνελ. Όπου εμφανίζονται νέοι βουλευτές ή νέα κομματικά στελέχη, είναι πιο φανατικοί σε ότι αφορά την υπεράσπιση του πολιτικού συστήματος και το χειρότερο την πλήρη υποστήριξη του μνημονίου και των εξοντωτικών αποτελεσμάτων του για τους Έλληνες.

Αυτό που συμβαίνει όμως είναι απόλυτα «φυσικό», σύμφωνα με τη λογική του σάπιου «συνταγματικού τόξου». Οι νέοι πολιτικοί γόνοι, οι οποίοι σπανίως έχουν δημιουργήσει κάτι από μόνοι τους ή έχουν εργαστεί στις υπηρεσίες άλλων, έρχονται κατευθείαν από τον συστημικό σωλήνα και εκείνο που τους ενδιαφέρει είναι να δημιουργήσουν ένα μόνιμο πολιτικό επάγγελμα.

Για να το καταφέρουν όμως αυτό, γνωρίζουν πολύ καλά ότι θα πρέπει να λένε «ναι σε όλα», σε ότι πει ο αρχηγός για να αποφύγουν τη διαγραφή τους και την πρόωρη απομάκρυνσή τους από την πολιτική. Γνωρίζουν πολύ καλά επίσης ότι θα πρέπει να είναι υποτακτικοί στην οικονομική ολιγαρχία της χώρας, ώστε να έχουν την μιντιακή εύνοια και τις ανάλογες χρηματοδοτήσεις για τον προεκλογικό τους αγώνα.

Επομένως είναι απόλυτα φυσικό (για τη δική τους λογική) να φέρονται «βασιλικότεροι του βασιλέως» ενώπιον των τηλεοπτικών καμερών. Σε ότι αφορά τους ψηφοφόρους τους, αυτούς φροντίζουν να τους καθησυχάζουν τάζοντας ρουσφέτια.

Αντίθετα, όσοι από τους παλιούς πολιτικούς αισθάνονται ισχυροί απέναντι στον αρχηγό ή αισθάνονται ότι έχουν φάει τα πολιτικά «ψωμιά» τους, κάνουν τις προσωπικές τους πολιτικές, αν και οι ίδιοι είναι απόλυτα υπεύθυνοι για την κατάντια της χώρας, γιατί όταν ήταν νεότεροι, πολιτεύτηκαν όπως οι σημερινοί νέοι πολιτικοί.

Και η πολιτική ζωή στην Ελλάδα θα διαιωνίζεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, εκτός και αν κάτι σημαντικό συμβεί που θα την αλλάξει ριζικά. Και εκείνο που θα την αλλάξει συθέμελα είναι η αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο που ξεκινάει από το Σύνταγμα. Πάντως, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει ψηφίζοντας νέα πολιτικά πρόσωπα. Μάλλον προς το χειρότερο θα πάμε.

hassapis-peter.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου