Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Πόντιος Πιλάτος ο Τρισέ

ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΟΧΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

Μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για τα χρέη της Γερμανίας…

Με λακωνικό ύφος Πόντιου Πιλάτου απάντησε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ στην ερώτηση που του είχε απευθύνει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής, σχετικά με το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο που έλαβε η Ελλάδα στη διάρκεια του πολέμου, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι… ανάγκες των κατακτητών της.

Χθες έλαβε την απάντηση, σύμφωνα με την οποία η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δηλώνει αδυναμία οποιασδήποτε παρέμβασης, καθώς το θέμα «δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της ΕΚΤ»!

«Τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μας επιβάλλουν πρωτοφανείς όρους για να ικανοποιηθούν οι δανειστές μας, δηλώνουν αναρμόδιοι για το κατοχικό δάνειο ύψους πάρα πολλών δις ευρώ, που η Γερμανία οφείλει στην Ελλάδα», σχολίασε ο κ. Χουντής, που στην Ερώτησή του είχε περιλάβει τα ακόλουθα:

«Η Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και της γερμανικής κατοχής, εκτός από τις καταστροφές που υπέστη και τις πολεμικές αποζημιώσεις που ακόμα της οφείλονται, εξαναγκάστηκε να παραχωρήσει δάνειο στις κατοχικές δυνάμεις ύψους πολλών δις σημερινών ευρώ. Από το δάνειο αυτό εξοφλήθηκαν, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουμε, μόνο δύο δόσεις το 1943 και στη συνέχεια σταμάτησε η εξόφλησή του. Έκτοτε η Γερμανία με διάφορα προσχήματα όπως π.χ. «η ύπαρξη δυο Γερμανιών», αρνείται μέχρι σήμερα να συζητήσει την υπόθεση. Στο παρελθόν σε αντίστοιχες ερωτήσεις κυρίως Ελλήνων ευρωβουλευτών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωνε αναρμόδια να εμπλακεί στο θέμα με κύριο επιχείρημα το «διμερή χαρακτήρα» της συμφωνίας. Σήμερα πλέον με την υπογραφή του μνημονίου μεταξύ Ελλάδας και Τρόικας Κομισιόν ΕΚΤ, ΔΝΤ έχουμε την «de facto» ανάληψη αρμοδιοτήτων από την Κομισιόν και την Ε.Κ.Τ στην χάραξη της οικονομικής πολιτικής και ιδιαίτερα στον τομέα της δανειοδοτικής και δανειοληπτικής πολιτικής της Ελλάδας».

Και ζητούσε να μάθει αν αποτελεί συμβατική υποχρέωση της Γερμανίας έναντι της Ελλάδας η αποπληρωμή του κατοχικού δανείου και αν θα συμβούλευε την ελληνική κυβέρνηση να διεκδικήσει άμεσα τη καταβολή του ποσού του κατοχικού δανείου με τις αναγκαίες αναπροσαρμογές και τόκους;
Αλλά εκτός από αναρμόδια, η ΕΚΤ έχει αρμοδιότητα να δίνει συμβουλές μόνο για τα τρέχοντα δάνεια. Για τα παλιά δεν ξέρει τι να συμβουλέψει…

elzoni.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου