Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Δεν φταίει το θερμόμετρο για τον πυρετό

ΧΑΡΗΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ

Πρωτίστως ο υπουργός Οικονομικών, δευτερευόντως οι συνάδελφοί του στο Υπουργικό Συμβούλιο και στη συνέχεια όλα τα κόμματα, θα πρέπει να κατανοήσουν ότι η χώρα βρίσκεται μεταξύ «Σκύλλας και Χάρυβδης». Με την πρώτη να παίζει το ρόλο της κρίσης του χρέους και τη δεύτερη το ρόλο της ύφεσης. Αν αυτό γίνει κατανοητό από την κυβέρνηση, τότε είναι σχετικά εύκολο να αντιληφθεί, ειδικά για την καταχρεωμένη Ελλάδα, τη σχέση ανάμεσα στις δαπάνες και στην ανάπτυξη. Διότι λιγότερες δημόσιες δαπάνες σημαίνουν περισσότερη ανάπτυξη.

Η κυβέρνηση επιλέγοντας τον εντελώς διαφορετικό δρόμο οδηγεί τη χώρα σε μια άνευ προηγουμένου ύφεση, αφού η αβεβαιότητα των δημοσίων δαπανών έχει μετακυληθεί στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Αν σκεφθούμε ότι η Ελλάδα έχει τα υψηλότερα επίπεδα φορολόγησης έναντι χωρών που βρίσκονται στην ίδια θέση, και με τα μέτρα που ετοιμάζεται να πάει η κυβέρνηση θα αυξηθούν, δεν χρειάζεται να είναι κανείς οικονομολόγος ώστε να οδηγηθεί στο συμπέρασμα για το τι θα συμβεί.

Η κυβέρνηση αντί να κόψει τις δαπάνες, περιορίζοντας δραστικά τον δημόσιο τομέα ώστε να απαλλάξει τους φορολογούμενους από την αφαίμαξη και να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη, φορολογεί ανελέητα και προς πάσα κατεύθυνση. Αρνείται εγκλωβισμένη σε μια άκρως επικίνδυνη σοσιαλιστική ιδεοληψία να αποδεχθεί ότι μόνο η δραστική περικοπή των δημοσίων δαπανών θα βγάλει την οικονομία από την ύφεση και θα της δώσει χαρακτηριστικά επανεκκίνησης. Κι έτσι φθάσαμε μοιραία να κατηγορούμε το θερμόμετρο γιατί ανεβαίνει ο πυρετός.

statesmen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου