Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

15+1 τρόποι να βελτιώσετε την γλώσσα του σώματός σας

Το «λέγειν» δεν μας κάνει απαραίτητα άσους στην επικοινωνία. Τα λόγια που βγαίνουν από το στόμα μας είναι μόνο η «κορυφή του παγόβουνου» της επαφής μας με τους άλλους. Όλος ο υπόλοιπος «πάγος» περιμένει να σπάσει, κρυμμένος στην γλώσσα του σώματος: Στον τρόπο που κινούμαστε, που χειρονομούμε, που στεκόμαστε, ακόμη και στον τρόπο που αναπνέουμε. Αν λοιπόν απορείτε γιατί δεν αφήνετε καλή εντύπωση στο πρώτο σας ραντεβού ή σε μία συνέντευξη για δουλειά, ίσως είναι ώρα να βελτιώσετε τις ικανότητές σας στο να μεταδίδετε θετικά μηνύματα με το σώμα σας.
Δεν αρκεί μόνο να μην «σταυρώνετε» τα χέρια σας για να μην δείξετε το άγχος σας ή την ανία σας, ή να σηκώνετε το φρύδι με νόημα για να επιδοθείτε σε «μοιραίο» φλερτ. Οι μικρές εκφράσεις του προσώπου, η απόσταση που κρατάτε από τους άλλους, το βλέμμα, το άγγιγμα, τα «vibes» που αισθάνεστε κι εσείς οι ίδιοι για κάποιον που βρίσκεται απέναντί σας μπορεί να «μιλούν» υποσυνείδητα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να τα διορθώσετε ή να τα εξελίξετε για να γίνετε δεινός ομιλητής αυτής της «γλώσσας χωρίς σύνορα». Ακολουθούν συμβουλές… άνευ διδασκάλου.

Παρατηρήστε
Αρχίστε να δίνετε προσοχή στον τρόπο που κινείστε και πραγματοποιείτε το καθετί. Έχετε παρατηρήσει ότι κάθε φορά που είστε αγχωμένοι κρατάτε το αφτί σας ή παίζετε με τα χέρια σας; Ότι το γέλιο σας είναι πολύ δυνατό ή ότι κάνετε συχνά γκριμάτσες; Μάθετε να «διαβάζετε» τον εαυτό σας και προσπαθήστε να καταλάβετε γιατί κάνετε συγκεκριμένες κινήσεις και αν αυτές μεταδίδουν την εικόνα που θέλετε.

Μελετήστε τους γύρω σας
Η παρατήρηση συνεχίζεται, και μεταφέρεται από εσάς στους γύρω σας: Δείτε πώς κινούνται οι συνάδελφοί σας, τι λέει το σώμα του αφεντικού σας όταν επιχειρηματολογεί ή του/της συντρόφου σας όταν θυμώνει. Εστιάστε σε πρόσωπα τα οποία θαυμάζετε, ιδίως για τις επικοινωνιακές τους ικανότητες, και εξακριβώστε πώς αυτές πηγάζουν από την γλώσσα του σώματός τους.

Προσαρμοστείτε σε μία συζήτηση
Προσπαθήστε –χωρίς να το κάνετε να φαίνεται αφύσικο- να «αντιγράψετε» τον τόνο της ομιλίας, το ύφος ή την ένταση του ανθρώπου που έχετε κάθε φορά απέναντί σας. Προσαρμοστείτε στον ρυθμό της επικοινωνίας ανάλογα με τον συνομιλητή σας και θα διαπιστώσετε ότι το «καθρέφτισμά» της στην συνεννόησή σας θα έχει αποτελέσματα.

Προσοχή στα άκρα!
Μπορεί η στάση των σταυρωμένων χεριών ή ποδιών να σας κάνει να νιώθετε άνετα, αλλά φροντίστε να μην φαίνεστε «αγενείς» προς τους συνομιλητές σας. Με άλλα λόγια, η υπερβολική άνεση σε μία συνέντευξη για δουλειά, με το σταυροπόδι «αστράγαλος πάνω σε γόνατο» μπορεί να δώσει λανθασμένη εντύπωση. Το ίδιο και τα σταυρωμένα χέρια στο πρώτο σας ραντεβού: Συνήθως ο συνομιλητής σας νιώθει πως βαριέστε ή σας έχει κουράσει όταν παίρνετε αυτή την στάση όσο μιλά. Επιπλέον, φροντίστε να μην δημιουργείτε «σταυρούς» άλλου τύπου με τα χέρια σας: Όταν για παράδειγμα πιάνετε με το ένα χέρι τον ώμο του άλλου χεριού σας ή σε ένα τραπέζι το ποτήρι σας βρίσκεται στα δεξιά αλλά το κρατάτε με το αριστερό χέρι, αυτό υποδηλώνει «κλειστό» χαρακτήρα με έλλειψη αυτοπεποίθησης.

Ποντάρετε στην γλώσσα των ματιών
Το κλισέ θέλει τα μάτια να είναι ο καθρέφτης της ψυχής. Μην αγνοείτε το κλισέ και φροντίστε να επιδεικνύετε τα αισθήματα και την προσωπικότητά σας, εφόσον φυσικά αυτός είναι ο επιθυμητός στόχος. Πώς θα γίνει αυτό; Είναι απλό: Κοιτάξτε τους συνομιλητές σας στα μάτια. Αντιθέτως, σε περιπτώσεις που χρειάζεται σεβασμός ή διακριτικότητα –π.χ. σε ηλικιωμένους ανθρώπους, σε άγνωστους ή σε ένα νοσοκομείο- καλό θα είναι το έντονο βλέμμα να αποφεύγεται.

Χαλαρώστε τους ώμους
Μην τους ανασηκώνετε μέχρι… τα αφτιά, καθώς αυτή η στάση υποδηλώνει ένταση και άγχος, μεταδίδοντας τα ίδια συναισθήματα στους συνομιλητές σας και θέτοντας έτσι αρνητικό κλίμα στην επικοινωνία.

Μην… καμπουριάζετε
Η στάση «χύμα» είναι επίσης πολύ άνετη, αλλά ελάχιστα υποσχόμενη για τους γύρω σας. Μην φτάσετε στο άλλο άκρο, δηλαδή σε μια αφύσικα «λεβέντικη» στάση-σκουπόξυλο, αλλά προσέξτε να μην καμπουριάζετε, καθώς οι επιπτώσεις θα είναι αρνητικές και για την πλάτη σας αλλά και για την κοινωνική σας ζωή.

Το… καλό σας προφίλ
Όσο καλό κι αν είναι, μην το στρέφετε στους συνομιλητές σας. Το να μην κοιτάζετε κατά μέτωπο τους ανθρώπους με τους οποίους συνδιαλέγεστε σημαίνει πως δεν τους δίνετε καμία προσοχή και ότι η επικοινωνία μαζί τους δεν έχει κανένα απολύτως ενδιαφέρον.

Γείρετε προς τον άλλον
Φέρτε στο μυαλό σας μία άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση που είχατε ή ένα «πονηρό» ραντεβού στο οποίο διασκεδάσατε πολύ: Θα διαπιστώσετε ότι όταν «άναψε» η συζήτηση, και οι δύο γείρατε ελαφρώς ο ένας προς τον άλλο, για να έρθετε, κυριολεκτικά και μεταφορικά πιο κοντά. Κάντε το ίδιο όταν θέλετε να πλησιάσετε το επόμενο «αντικείμενο του πόθου» και να του δείξετε το ενδιαφέρον σας.

Εντοπίστε τις νευρικές κινήσεις σας
Αυτές εντοπίζονται κυρίως στα δάχτυλά μας: Όταν αισθανόμαστε άβολα παίζουμε το ποτήρι ή το καλαμάκι μας, στριφογυρίζουμε το στυλό ή τα κλειδιά μας, πιάνουμε το κεφάλι, το πρόσωπο ή το αφτί μας και εστιάζουμε το άγχος μας σε ένα αντικείμενο, το οποίο γίνεται εμφανές στους γύρω μας. Αφού εντοπίσετε τα «τικ» σας, αντιμετωπίστε τα, προσπαθώντας να τα αποφύγετε.

Μην κουνάτε (υπερβολικά) το κεφάλι σας
Παρότι το να γνέφετε συναινετικά με το κεφάλι μπορεί να σημαίνει ότι δείχνετε ενδιαφέρον και προσήλωση στα όσα λέει κάποιος, αν το κάνετε σε υπερβολικό βαθμό, φανερώνετε μία «υποταγή» στον συνομιλητή σας και ίσως άγνοια των όσων λέγονται.

Τελειώστε «αποφασιστικά» τις προτάσεις σας
Μην τοποθετείτε ένα ανεπαίσθητο ερωτηματικό στο τέλος των φράσεών σας: Ο τόνος της ομιλίας μας δηλώνει πολλά για τον χαρακτήρα μας, γι’ αυτό και η αβέβαιη εκφορά του λόγου φανερώνει έλλειψη σιγουριάς και επομένως αδυνατείτε να εμπνεύσετε εμπιστοσύνη στους γύρω σας. Κάντε τα λόγια σας… σταράτα.

Η σωστή χειραψία
Η άνευρη, χλιαρή, αδύναμη χειραψία, ιδιαίτερα σε μία συνέντευξη για δουλειά, είναι καταστροφή. Το ίδιο και μια χειραψία που στέλνει την γνωριμία σας στο ακτινολογικό με εξάρθρωση. Η χρυσή τομή είναι μία αποφασιστική, θερμή χειραψία.

Πού είναι τα χέρια ο-ε-ο;
Όταν έρχεστε σε επαφή με συνεργάτες, πιθανούς πελάτες ή προσκεκλημένους, μην κρύβετε τα χέρια σας στις τσέπες, καθώς αυτό μεταδίδει είτε υπερβολική αυτοπεποίθηση είτε ανία. Προτιμήστε να κρατάτε τα χέρια σας πίσω από την πλάτη. Αυτή είναι η ιδανική στάση, κυρίως για περιπτώσεις κατά τις οποίες πρέπει να μιλήσετε δημόσια: Ακόμη κι αν έχετε άγχος και «παίζετε» ασυναίσθητα με τα δάχτυλά σας, κανείς δεν θα το αντιληφθεί.

Αποφύγετε τις «μετωπικές συγκρούσεις»
Αν συζητάτε με κάποιον και στέκεστε ακριβώς απέναντί του, η εικόνα θυμίζει περισσότερο μονομαχία παρά ήρεμη συνομιλία. Προτιμήστε να σταθείτε απέναντι από τον συνομιλητή σας με μια ελαφριά γωνία 45 μοιρών, κατά προτίμηση χωρίς να υπάρχουν εμπόδια ανάμεσά σας, ώστε να τεθεί ο χαλαρός και φιλικός τόνος της επικοινωνίας. Εξαιρούνται φυσικά οι στενές επαφές ρομαντικού τύπου, κατά τις οποίες τα μετωπικά βλέμματα ευνοούν τα… περαιτέρω.

Χαλαρώστε
Έχετε παρατηρήσει τον εαυτό σας, έχετε αποκρυπτογραφήσει την γλώσσα του σώματός σας και έχετε μελετήσει τους γύρω σας. Τώρα είναι ώρα να χαλαρώσετε και να μην σκέφτεστε συνεχώς την παραμικρή σας κίνηση. Αφήστε το σώμα σας να αντιδράσει χαλαρά στις περιστάσεις και ξεφορτωθείτε το άγχος –ποιος θέλει άλλωστε να επιδοθεί σε χειραψία με ένα κάθιδρο χέρι; Ενσωματώστε τις παραπάνω οδηγίες στα φυσικά ένστικτά του σώματός σας και… αφήστε το να μιλήσει.

Επιμέλεια: Γιώργος Κόκουβας

trelogiannis.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου