Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

10 λόγοι που οι μουσικοί πετυχαίνουν στη ζωή τους

Η μουσική ήταν πάντα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής πολλών ανθρώπων, και όσο περνάει ο καιρός, όλο και περισσότεροι είναι εκείνοι που μαθαίνουν να παίζουν κάποιο μουσικό όργανο.

Πολλοί από τους μουσικούς, δήλωσαν στο παρελθόν πως το να παίζεις κάποιο όργανο είναι ευεργετικό. Τότε δεν υπήρχαν αποδείξεις για το αν κάτι τέτοιο ισχύει, αλλά σήμερα πια και έπειτα από επιστημονικές έρευνες, ένα βουνό αποδείξεων βρίσκεται στη διάθεση του καθενός, που αποδεικνύουν πως η μουσική δεν κάνει μόνο καλό, αλλά είναι κι ένας ισχυρός σύμμαχος εάν θέλεις να επιτύχεις στη ζωή σου.

Αλλά τι είναι αυτό που δίνει στους μουσικούς ένα προβάδισμα έναντι άλλων; Διαβάστε παρακάτω και θα καταλάβετε.

1. Είναι πιο δημιουργικοί.
Πρόσφατες έρευνες έδειξαν πως πολλοί επιτυχημένοι πολιτικοί, επιχειρηματίες και άλλοι, είχαν λάβει μουσικές σπουδές σε μικρότερη ηλικία. Είτε αυτές θα ήταν γύρω από το πιάνο, το κλαρινέτο ή το σαξόφωνο, μικρή σημασία έχει.

Αυτό που έχει σημασία είναι το γεγονός πως οι συγκεκριμένοι άνθρωποι υποστηρίζουν πως η μουσική τους παιδεία τους έχει κάνει πιο δημιουργικούς. Επιπροσθέτως, ο Paul Allen (ιδρυτικό μέλος της Microsoft) κάποτε είχε πει πως, «η μουσική σου επιτρέπει να κοιτάξεις παραπέρα από την παρούσα κατάσταση, και να εκφράσεις τον εαυτό σου με έναν καινούργιο τρόπο». (New York Times)

2. Οι εγκέφαλοι τους αναπτύσσονται διαφορετικά.
Όπως πολλές έρευνες έχουν δείξει, το να παίζεις ένα μουσικό όργανο λειτουργεί ευεργετικά στις εγκεφαλικές λειτουργίες, πολλές από τις οποίες είναι εμφανείς σε παιδιά.

Εκείνα που ξεκινάνε από μικρή ηλικία (γύρω στα 9 με 11) έχουν περισσότερη φαιά ουσία στον εγκέφαλο τους (Parenting Science). Ενώ αυτό δε σημαίνει πως οι μουσικοί είναι αναγκαστικά πιο έξυπνοι, δείχνει πως οι εγκέφαλοί τους κάνουν μοναδικές και ενδιαφέροντες συνδέσεις και συσχετισμούς, που εκείνοι που δεν παίζουν μουσικοί μπορεί να μην είναι σε θέση να κάνουν.

3. «Συνδέονται» καλύτερα με τους γύρω τους.
Πολύ συχνά η μουσική θεωρείται σαν ένας τρόπος να συνδέσεις διαφορετικές κουλτούρες, ιδέες και προοπτικές. Ακόμα και όταν δεν είσαι οικείος με μία περιοχή, μπορείς να χρησιμοποιήσεις την ικανότητά σου να παίζεις μουσική για να επικοινωνήσεις και να συνδεθείς με τον κόσμο που βρίσκεται εκεί και να επιτύχεις επικοινωνία και «συνδέσεις» που αλλιώς δε θα ήταν εφικτό.

Αυτή η δεξιότητα είναι σημαντικότατη σε πάρα πολλά επαγγέλματα, ειδικά σε εκείνα που προαπαιτούν να βρεθείς σε τοποθεσίες που σου είναι άγνωστες.

4. Είναι καλύτεροι στα μαθηματικά.
Δεν είναι σίγουρο αν ισχύει σε όλους τους μουσικούς, αλλά είναι γνωστό από καιρό πως υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ μαθηματικών και μουσικής.

Αυτό έχει να κάνει με το ότι και στις δύο περιπτώσεις πρέπει να έρθεις αντιμέτωπος με γρίφους και προβλήματα και να βρεις πρότυπες διαδρομές που θα σε οδηγήσουν στη λύση. Αν μπορείς να αισθανθείς τη ροή της μουσικής και της γλώσσας της, οι μαθηματικές έννοιες θα αρχίσουν να έχουν μεγαλύτερο νόημα. Το να γίνεις καλύτερος στα μαθηματικά είναι ευεργετικό για ένα σωρό λόγους, και κυρίως για το γεγονός πως τώρα πια, πάρα πολλά επαγγέλματα βασίζονται πάνω σε μαθηματικές δεξιότητες.

5. Έχουν καλύτερη αίσθηση του ρυθμού.
Οι ντράμερ για παράδειγμα, ξέρουν πώς να κρατάνε χρόνο σε ένα τραγούδι και να παίζουν πάνω στο ρυθμό. Στην καθημερινότητά τους, χρησιμοποιούν αυτή τη δεξιότητα για να κρατάνε το πρόγραμμά τους σε τάξη.

Ακόμα, όταν είσαι μουσικός, είναι ευκολότερο να μπεις στη ροή των πραγμάτων και να καταφέρεις να ολοκληρώσεις επαναλαμβανόμενες εργασίες με σταθερό ρυθμό. Βοηθάει ακόμα και εκείνους που αγαπάνε το χορό!

Με τον τρόπο αυτό, το να καταφέρνεις να κρατάς ένα σταθερό ρυθμό δε σε κάνει μόνο καλό μουσικό, αλλά κι έναν πιο αποδοτικό και αποτελεσματικό εργαζόμενο.

6. Έχουν επιμονή.
Ο κάθε μουσικός, είτε είναι αρχάριος ή επαγγελματίας, πρέπει να έχει εμμονές για να μπορέσει να «καλλιεργήσει» την τέχνη του. Ο Roger McNamee, ένας από τους πρώτους επενδυτές του Facebook, είχε πει πως «οι μουσικοί και οι κορυφαίοι επαγγελματίες μοιράζονται την ίδια «δίψα» για να βουτάνε όλο και πιο βαθιά».

Για να θεωρηθούν ειδήμονες στο να παίζουν μουσική, χρειάζεται να αφιερώσουν πολύ χρόνο και να αφοσιωθούν εκεί 100%. Αν αποφασίσει κάποιος να κοπιάσει τόσο για αυτό, θα μπορέσει μελλοντικά να καταφέρει κάτι αντίστοιχο και σε άλλους τομείς.

7. Έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν υψηλότερο IQ.

Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, αυτό μπορεί να συμβεί ειδικά αν κάποιος αρχίσει να παίζει μουσική σε νεαρή ηλικία, περίπου γύρω στα έξι. Μια έρευνα, έδειξε πως παιδιά που ξεκίνησαν να παίζουν κάποιο μουσικό όργανο κοντά σε αυτή την ηλικία, σημείωσαν αύξηση στο IQ σκορ τους, συγκριτικά με εκείνα που δεν έμαθαν να παίζουν.

Αρκεί να αναφέρουμε πως το να είσαι πιο ευφυής από τους συναδέλφους σου, σου δίνει πολύ συχνά το πάνω χέρι στον εργασιακό χώρο.

8. Επεξεργάζονται το λόγο πιο αποτελεσματικά.
Το να γίνεις επιτυχημένος προϋποθέτει να είσαι καλός ακροατής, και οι μουσικοί έχουν γαλουχηθεί σε αυτή τη δεξιότητα από μικρή ηλικία.

Έρευνες έχουν δείξει πως το να μάθει κάποιος να παίζει ένα μουσικό όργανο, έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για την επεξεργασία ήχου – ένα φαινόμενο που ισχύει μέχρι και τα βαθιά γεράματα. (Washington Post)

Το να είσαι καλός ακροατής είναι σημαντική δεξιότητα για να κατέχει κάποιος, όπως και το να μπορείς να αντιλαμβάνεσαι το λόγο και περίπλοκες χρήσεις λέξεων και προτάσεων, καθώς είναι και το κλειδί για την επιτυχία.

9. Προετοιμάζονται να δουλέψουν σκληρά για να επιτύχουν αποτελέσματα.
Ενώ δεν είναι ο κανόνας πως εκείνη που δουλεύουν πιο σκληρά στη ζωή τους, είναι και οι πιο επιτυχημένοι, στους μουσικούς αυτό δε φαίνεται να ισχύει.

Όπως είχε πει κι ένας ειδικός σε θέματα μουσικών γνώσεων, «το απίστευτο με τη μουσική είναι πως αν δουλέψεις σκληρότερα, γίνεται καλύτερη». (New York Times)

Έτσι λοιπό, η μουσική σε κάνει να πιστέψεις πως το να δουλεύεις σκληρά φέρνει αποτελέσματα, κι ενώ αυτό μπορεί να μην ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις, σε οδηγεί στο να πιέζεις περισσότερο τον εαυτό σου, ώστε να έχεις τα επιθυμητά αποτελέσματα σε πολλούς τομείς της ζωής σου.

10. Έχουν μεγαλύτερο αυτοέλεγχο.
Ενώ μπορεί να νομίζετε πως οι μουσικοί είναι ταύροι σε υαλοπωλείο (σίγουρα σας έρχονται στο μυαλό συγκεκριμένοι σταρ της ροκ), αυτές οι περιπτώσεις δεν είναι οι συνηθισμένες.

Με το να μάθεις να παίζεις ένα μουσικό όργανο και, ως προέκταση αυτού, να διαβάζεις μουσική, βάζεις τον εαυτό σου σε μια χρονοβόρα και δύσκολη διαδικασία που χρειάζεται μεγάλα ποσοστά συγκέντρωσης. Και όταν φτάσεις στο σημείο να παίζεις μουσική σε υψηλό επίπεδο, θα χρειαστεί να επιστρατεύσεις ταλέντο και αυτοέλεγχο για να κρατήσεις ρυθμό, και για να παραμείνεις στους μουσικούς «δρόμους».

Μεταφράστε την ικανότητα του να παραμένετε αφοσιωμένοι και συγκεντρωμένοι σε μια καθημερινή δραστηριότητα στον εργασιακό σας χώρο, και θα καταλάβετε επακριβώς το λόγο που οι μουσικοί είναι επιτυχημένοι και σε πολλούς άλλους χώρους.

Πηγή: lifehack.org

ogdoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου