Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

Χρυσός, το μόνο αξιόπιστο νόμισμα

Σε περιόδους οικονομικής κρίσης οι επενδυτές αναζητούν κάτι που αντέχει στον χρόνο.

Τα μέταλλα άλλωστε απέδειξαν πως είναι δυνατά, αφού αποχαιρέτησαν το 2010 με "χαμόγελα" και ήταν ανάμεσα στους νικητές της χρονιάς που έφυγε.

Δημοσίευμα του περιοδικού "Newsweek" αναφέρεται στο χρυσό και στις δηλώσεις του προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Συγκεκριμένα ο κ. Robert Zoellick. έχει συμβουλεύσει από το Νοέμβριο τις παγκόσμιες οικονομίες να στραφούν προς το αξιόπιστο μέταλλο για να σταθεροποιήσουν τα νομίσματά τους.

Το γεγονός επιβεβαιώνει και ο μάνατζερ της αγοράς του χρυσού Shayne McGuire που όπως λέει χαρακτηριστικά "το πολύτιμο υλικό δεν μπορεί να ακολουθήσει άλλη πορεία παρά μόνο ανοδική." Ο McGuire κάνει μάλιστα εκτενή ανάλυση επί του θέματος στο τελευταίο του βιβλίο «Hard Money: Taking Gold to a Higher Investment Level».

Για τον διάσημο οικονομολόγο John Maynard Keynes, ο χρυσός ήταν ένα «βάρβαρο κατάλοιπο» ενός πρωτόγονου οικονομικού παρελθόντος. Όμως σήμερα, που η κρίση χρέους μας έχει χτυπήσει την πόρτα, πολλοί έχουν άλλη άποψη.

Μετά την κατάρρευση της μεγαλύτερης τράπεζας στον κόσμο, της Royal Bank of Scotland, και της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας, American Insurance Group, μεταξύ πολλών άλλων διεθνών οργανισμών, οι άνθρωποι έχουν κατανοήσει την ανάγκη για μία μακρόχρονη χρηματοπιστωτική ασφάλιση όπου θα μπορούν να «μονώνουν» τον πλούτο τους από την κυβέρνηση και τις χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις. Και σύμφωνα με τον McGuire υπάρχει μόνο μία βιώσιμη επένδυση που επιτρέπει κάτι τέτοιο: ο χρυσός. «Κάθε νόμισμα στην ιστορία έχει τελικά από το χρυσό- ειδικά σε καιρούς σαν τους σημερινούς, δηλαδή περιόδους αύξησης των υποχρεώσεων και αδυναμίας αντιμετώπισής τους.

«Ο χρυσός είναι το μόνο αξιόπιστο νόμισμα του οποίου η ποσότητα δεν μπορεί να επεκταθεί κατά βούληση για την κάλυψη των δαπανών για τις ανάγκες των κυβερνήσεων που βρίσκονται σε κίνδυνο. Και νομίζω ότι είναι ασφαλές να πούμε ότι μετά την πιο δραματική πιστωτική κρίση μετά τη Μεγάλη Ύφεση -που εξακολουθεί να παράγει παράπλευρες απώλειες, όπως στην Ελλάδα και διευρύνεται σε όλη την Ευρώπη- είναι πιθανό να δούμε ιστορική στροφή των επενδύσεων που θα παράσχει μεγάλες ευκαιρίες», καταλήγει.

apolitistosteki.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου