Στην ανακήρυξη του βόρειου τμήματος της Κύπρου ως κράτος σκόπευε να προχωρήσει στις αρχές του 1980 ο τότε ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς, σύμφωνα με διαβαθμισμένα έγγραφα του Foreign Office, που αποδεσμεύτηκαν, τριάντα χρόνια μετά την σύνταξή τους.
Σύμφωνα με το ΡΙΚ, στο έγγραφο αναφέρεται ότι η Μεγάλη Βρετανία είχε εκφράσει την αποφασιστικότητά της για την αποτροπή αυτής της εξέλιξης, ενώ είχε καταστήσει σαφές ότι δεν θα αναγνώριζε το ψευδοκράτος, καλώντας και τις άλλες χώρες να πράξουν το ίδιο.
Μάλιστα, στο έγγραφο φανερώνεται ότι η ανακήρυξη στην οποία σκόπευε να προχωρήσει ο Ραούφ Ντενκτάς θα προσέκρουε στην έντονη αποδοκιμασία της τότε βρετανικής κυβέρνησης, η οποία ξεκαθάριζε ότι αναγνωρίζει μόνον την Κυπριακή Δημοκρατία.
Σε άλλα έγγραφα του Foreign Office που συνέταξαν οι υπηρεσίες την ίδια χρονιά, αποκαλύπτεται ότι η Μεγάλη Βρετανία τηρούσε πολιτική ίσων αποστάσεων μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο, ενώ διαπιστώνεται «και στις δύο πλευρές σχεδόν τυφλή αδιαλλαξία και παραλογισμός».
Επίσης, σε άλλο έγγραφο γίνεται αναφορά στο θέμα της χρήσης του αεροδρομίου του Ακρωτηρίου στη Βρετανική Βάσης Επισκοπής από ξένα αεροπλάνα, αφού ενημερωθεί η κυπριακή κυβέρνηση, η οποία όμως, σημειώνεται, δεν θα μπορεί να αρνηθεί μια τέτοια χρήση.
http://apolitistosteki.blogspot.com/2011/01/foreign-office.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου