Το θλιβερό συμβάν των Ιμίων, η αρχή της τουρκικής επικυριαρχίας στο Αιγαίο, τόσα χρόνια μετά δεν μας έχει γίνει πλήρως κατανοητό.
Από τη μια το ευχαριστώ του Σημίτη, από την άλλη ο MEGAλος Πάγκαλος που δεν ήθελε με τίποτα να βάλει το λαό στο τραγικό καθήκον να παραλαμβάνει φέρετρα των στρατευμένων παλικαριών.
Κι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ (έγραψε και βιβλίο) ήθελε αλλά δεν τον "άφησαν" να γίνει ήρωας.
Εγώ δεν θέλω να αναφερθώ στα μεγάλα και βαριά. Θέλω να αναφέρω ένα περιστατικό εκείνων των ημερών, που δείχνει πόσο η ανικανότητα μερικών, η ασχετοσύνη αλλά και η εξουσία σαν αυτοσκοπός, ανοίγει τελικά το δρόμο για κάθε υποχώρηση, παραχώρηση και δουλεία σ' αυτούς που μας εθίζουν σε τέτοιες συμπεριφορές. Για να μας ελέγχουν.
Υφυπουργός Άμυνας εκείνες τις μέρες ήταν ο Μπεντενιώτης. Πολιτικό ανάστημα αναμφίβολα. Με ηγετικές και διοικητικές ικανότητες που αναγνωρίστηκαν και επιβραβεύθηκαν. Μη νομίζεται πως το υφυπουργείο το πήρε γιατί στήριξε τον υπουργό Αρσένη (της Νόρας) στις εσωκομματικές εκλογές που κέρδισε ο Σημίτης. Και οι ικανότητές του σαν υφυπουργός φάνηκαν μια και σαν οραματιστής προείδε πως ο Φερεντίνος αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο για την χώρα και άρα θα έπρεπε να τον έχει δίπλα του για να εκμεταλλευθεί τις ικανότητες του "φαντάρου" για το καλό της πατρίδας βεβαίως.
Δεν στάθηκε όμως εκεί. Προχώρησε στη σύσταση μιας επιτροπής υπό την ηγεσία του με αποκλειστικό αντικείμενο την καταγραφή των βραχονησίδων. Τώρα το έκανε για να ξέρουν οι Τούρκοι τι θα μας ζητήσουν, το έκανε για να βάλει ο Σημίτης αγγελίες για πώληση όπως ακουγόταν τότε, μπορεί να είναι κακοήθειες που σκοπό έχουν να μειώσουν τον Άνδρα. Η επιτροπή αυτή είχε βεβαίως σαν μέλη ένα υψηλόβαθμο αξιωματικό (Ναυτικού) και την απαραίτητη νομική σύμβουλο, που "τρέχαν"(:) το θέμα.
Ήταν λοιπόν τέτοια η αποτελεσματικότητα της επιτροπής, που με το που έσκασε το θέμα, οι δυο τους ψάχναν και ξαναψάχναν τους χάρτες (και ναυτικούς) για να βρουν τα Ίμια, προς τα που πέφτουν, αλλά φευ, το κατάφεραν μόνο μετά το μεσημέρι.
Ίσως και με τη βοήθεια του άλλου καλού στρατιώτη του Ευαγγελάτου που μετέδιδε τα γεγονότα on-line και όχι από στρατιωτικό φυλάκιο, αλλά από το studio του σταθμού που έβγαζε το ξεροκόματό του.
proslalia.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου