Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Παρασκευή και 13

Δεν είμαι προληπτικός, και αν ήμουν, για εμάς, η κακιά μέρα είναι η Τρίτη και 13, λόγω Άλωσης της Πόλης.

Η Παρασκευή και 13 σαν γρουσούζικη μέρα έχει ενδιαφέρον γιατί είναι επέτειος, κατά παράδοση, της επίθεσης του βασιλιά της Γαλλίας Φίλιππου του 4ου στους Ναΐτες Ιππότες στους οποίους χρωστούσε πολλά λεφτά, την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 1307. Οι Ναΐτες δεν ήταν οι πρώτοι «τραπεζίτες» αλλά μοιάζει να ήταν οι πρώτοι πολυεθνικοί τραπεζίτες (τους έδινες λεφτά στην Γαλλία, σου έδιναν ένα χαρτάκι σαν… επιταγή και το εξαργύρωνες στην Ιερουσαλήμ). Έχαιραν και του Omne Datum Optimum που τους έδινε, ελέω Πάπα, αφορολόγητο καθεστώς και άλλα οικονομικά οφέλη.

To palio της Φερράρας (παραδοσιακές ιπποδρομίες) - Il palio di Ferrara

Il palio di Ferrara 2011

Όλοι γνωρίζουν το Palio της Σιένας, ένα καταπληκτικό θέαμα με παραδοσιακές ιπποδρομίες στην πόλη με την πλατεία σχήμα βεντάλιας, την Σιένα. Όμως, δεν είναι το αρχαιότερο. Στην Φερράρα ο θεσμός ξεκίνησε το 1259 όταν στην πόλη ο ευγενής Azzo VII “Novello d’Este”, γιόρτασε την νίκη του κατά του Ezzelino da Romano στο Cassano d’Adda. Τότε πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες ιπποδρομίες. Μετά από 20 χρόνια, το 1279 αυτή η φαντασμαγορική λαική παράδοση καθιερώθηκε ως θεσμός από το δημαρχείο. Σύμφωνα με τον κανονισμό το palio λάμβανε χώρα δύο φορές τον χρόνο. Στις 23 Απριλίου προς τιμή του Αγίου Γεωργίου, πολιούχου της Φερράρας και στις 15 Αυγούστου προς τιμή της Παναγίας (Vergine Assunta). Το βραβείο για τον νικητή ήταν ένα "palio" δηλαδή ένα κομμάτι υφάσματος. Οι μνήμες από τις ιπποδρομίες αυτές έχουν αποτυπωθεί στα affreschi στο Salone dei Mesi, στο Palazzo Schifanoia, και στις μαρτυρίες ιστοριογράφων της εποχής και στο Orlando Furioso dell’Ariosto.

Τα αδιέξοδα της κυβέρνησης και η παγίδα της συναίνεσης

Του Κώστα Ροδινού

Τις τελευταίες ημέρες είναι τόσο εμφανής και απροκάλυπτη η πίεση ….εγχωρίων και ..εξωχωρίων κέντρων για «συναίνεση», που ευλόγως δημιουργεί υποψίες.

Στην Ελλάδα, υποτίθεται ότι, έχουμε μια ισχυρή κυβέρνηση που διανύει μόλις τον δεύτερο χρόνο της θητείας της και στηρίζεται σε μια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Συνελήφθη ο Ντομινίκ Στρος Καν για απόπειρα βιασμού

Για απόπειρα βιασμού καμαριέρας συνελήφθη ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν. Τη σύλληψη του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Νέας Υόρκης Πολ Μπράουν, διευκρινίζοντας αρχικά ότι συνελήφθη στο πλαίσιο έρευνας για σεξουαλική επίθεση και ότι ανακρίνεται, για να προσθέσει στη συνέχεια ότι θα του ασκηθεί δίωξη για σεξουαλικό κακούργημα, απόπειρα βιασμού και ομηρία.