Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Η «δημοκρατία» των κομματικών αρχηγών σε αδιέξοδο.

Η αστεία κοινοβουλευτική δημοκρατία, έτσι όπως λειτουργεί στη χώρα μας, δηλαδή ως πελατειακή «δημοκρατία» των κομματικών αρχηγών, πλήρως ελεγχόμενη από τα διαπλεκόμενα συμφέροντα των κρατικοδίαιτων νταβατζήδων, έφτασε σε αδιέξοδο.

Όπως συνέβη κατ’ επανάληψη σε όλη τη νεότερη ιστορία της Ελλάδας, έτσι και σήμερα, η κοινοβουλευτική «δημοκρατία» οδηγεί και πάλι σε νέο αδιέξοδο, αναζητώντας περίεργα συνεργατικά σχήματα, ακόμα και εξωκοινοβουλευτικά. Έφτασε η στιγμή, όπου το πολιτικό σύστημα αποβάλει την θεατρική τεχνητή αντιπαράθεση και αποφασίζει να εμφανίσει τον πραγματικό του εαυτό. Αυτό δηλαδή της πλήρους ταύτισης μεταξύ των διαφόρων συστημικών κομμάτων, τα οποία εξυπηρετούν τα ίδια διαπλεκόμενα συμφέροντα.

Τρεις φορές παρεχώρησε το βασίλειό του ο Τάϊ Πο!

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Τρεις φορές παρεχώρησε το βασίλειό του ο Τάϊ Πο, χωρίς ο λαός να μπορέσει να τον παινέψει. Ο Τάϊ Πο έβαζε πάνω από όλα την τιμή και την αξιοπρέπεια. Τα ανάλεκτα του Κομφούκιου γράφουν γι΄ αυτόν: "O Τάϊ Πο μπορούμε πράγματι να πούμε πως ανήλθε ως την ύψιστη αρετή. Τρεις φορές παρεχώρησε το βασίλειό του, χωρίς ο λαός να μπορέσει να τον επαινέσει." (Τα Ανάλεκτα του Κομφούκιου, Φιλοσοφικές συνομιλίες με τους μαθητές του, τόμος Α’, Έκδοση Ίνδικτος, Εισαγωγή, Μετάφραση,Ερμηνευτικές σημειώσεις Σωτήρης Χαλκιάς, σελ.191).
Το ότι δεν μπόρεσε ο λαός να τον παινέψει σημαίνει ίσως, ότι λόγω της ταπείνωσής του απέφευγε τις τιμές. Άλλωστε σύμφωνα με τη διδασκαλία του Κομφούκιου, "σε χώρα που δεν επικρατεί η Οδός, είναι ντροπή ν΄ απολαμβάνεις τιμές και πλούτη". Ήταν τόσο ταπεινός που του έφτανε ότι είχε καθαρή τη συνείδησή του.