Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Εκείνη που ποτέ δεν ξεχνάει είναι... η καρδιά!

Πριν από μερικά χρόνια, πριν η τηλεόραση μπει καθοριστικά στη ζωή μας, στο Παρίσι χάθηκε ένα μικρό κοριτσάκι. Η αστυνομία το βρήκε, όμως το παιδί είχε υποστεί τόσο ισχυρό σοκ, ώστε ήταν αδύνατο να δώσει οποιαδήποτε πληροφορία.Ούτε ονόματα, ούτε διεύθυνση, ούτε τηλέφωνο, ούτε το όνομα του δε θυμόταν. Από το σοκ είχε απενεργοποιηθεί τελείως η μνήμη.
Γιατροί και αστυνόμοι βρέθηκαν προς στιγμή σε αδιέξοδο.
Τότε ο εισαγγελέας πήρε το παιδί και του ζήτησε να του τραγουδήσει ένα τραγούδι. Το παιδί του τραγούδησε το τραγούδι που του 'λεγε η μητέρα του, όταν το 'βαζε για ύπνο. Οι αρχές το μαγνητοφώνησαν και το έδωσαν στο ραδιόφωνο.

Ο Πούτιν χλευάζει τις ΗΠΑ

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, χλεύασε σήμερα το μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ, κατηγορώντας την Ουάσινγκτον ότι κατακλύζει τις παγκόσμιες αγορές με υποτιμημένα δολάρια.

“Δείτε το εμπορικό ισοζύγιό τους, το δημοσιονομικό έλλειμμα, το χρέος των ΗΠΑ”, είπε ο Πούτιν παρουσιάζοντας τον ετήσιο απολογισμό της κυβέρνησης στους βουλευτές της Δούμας.

Κασσιανή, Βυζάντιο και Καβάφης

Οι σύγχρονοι λάτρεις της Δύσης θεωρήσανε λόγω του φθόνου τους και του μίσους τους ότι η Ανατολική Ρωμαική Αυτοκρατορία ήταν σκοταδιστική, μεσαιωνική και θεοκρατική. Εξάλλου οι Γάλλοι αναφέρουνε για πρώτη φορά στα λεξικά τους περίπου τον 18ο αι. τον υποτιμητικό τίτλο Βυζάντιο.
Γιατί τα θυμήθηκα όλα αυτά σήμερα;
Γιατί σήμερα ψάλλουμε στο δοξαστικό των αποστίχων της Μεγ.Τετάρτης, το "Κύριε η εν πολλαίς αμαρτίαις" το οποίο γράφτηκε από το χέρι της Κασσιανής ή Κασσίας Μοναχής. Η καταπλητική αυτή γυναίκα έχει γράψει απίθανα κομμάτια μεγάλου υμνολογικού, θεολογικού και μουσικού πλούτου.
Ναι, θυμήθηκα μεταξύ άλλων και το περίφημο δοξαστικό του εσπερινού των Χριστουγέννων "Αυγούστου Μοναρχήσαντος".

Η οσία Κασσιανή και οι τρεις διαστρεβλώσεις.

Τη βραδιά της Μεγ. Τρίτης, τρεις είναι οι σχετικές διαστρεβλώσεις.

Η μία: Το πρόσωπο της Κασσιανής. Είναι γνωστό, πως το βράδυ της Μεγ. Τρίτης ψάλλεται το τροπάριο της Κασσιανής. Είναι το περίφημο δοξαστικό των Αποστίχων «Κύριε, η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα γυνή την σην αισθομένη θεότητα, μυροφόρου αναλαβούσα τάξιν, οδυρομένη, μύρα σοι προ του ενταφιασμού κομίζει…»( Κύριε, η γυναίκα που έπεσε σε πολλές αμαρτίες, επειδή κατάλαβε ότι είσαι Θεός, αναλαμβάνει έργο μυροφόρας και με θρήνους σου φέρνει μύρα για να σε αλείψει πριν ακόμα ενταφιασθείς..). Πρόκειται για ποιητικό αριστούργημα.