Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Οι καλοί, οι κακοί και οι άσχημες

Υπάρχουν πολλές θεατρικές παραστάσεις που παίζονται από το 2010 (ή το 2008, ή το 2001, ή το 1990 ή από το ...1770), και μία από αυτές είναι εάν ο "κακός" είναι το ΔΝΤ ή η "Ευρώπη", ή η ΕΚΤ, ή οι ...Τράπεζες γενικώς και αορίστως.

Ο υπ' αριθμόν "1" προφανής κακός, είμαστε εμείς οι ίδιοι που πιστέψαμε (α) στην παιδεία χωρίς βαθμούς, (β) στην ευημερία με κλεμμένα και δανεικά, (γ) στις ξανθιές τσούλες της Τι-Βι (και τον Νίτρο στην ίδια κατηγορία τον βάζω) που έγιναν τα ινδάλματα μιας ολόκληρης γενιάς, (δ) στους πολιτικούς που μας υποδείκνυαν οι ντόπιοι πλασιέ ξένων εταιριών και (ε) στον εμφυλιακό διχασμό και τις επαναστάσεις του κώλου, νερό στον μύλο γεωπολιτικών διαφορών τρίτων.

Η Ν. ΟΡΛΕΑΝΗ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ

Όσοι έχετε διαβάσει το «Δόγμα του ΣΟΚ» θα θυμάστε το παράδειγμα της Ν. Ορλεάνης. Όταν επιτέλους επέτρεψαν στους κατοίκους της να επιστρέψουν μετά τις καταστροφές του τυφώνα Κατρίνα, εκείνοι βρήκαν ακόμη μεγαλύτερες καταστροφές που είχαν γίνει από ανθρώπους που εκπροσωπούσαν τη Σχολή του Σικάγου και εφάρμοζαν τις καταστροφικές θεωρίες του Φρίντμαν. Μεγαλύτερος τυφώνας αποδείχτηκε το «περισσότερο κέρδος».