Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

ΧΑΛΚΙΔΑ: ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ: Τηλέφωνα βοώντα εν τη...ερήμω!!!



24/7/2013

Μετά από σχετική καταγγελία, συνεργάτης της Εfenpress συνόδευσε τουρίστρια (που μάταια προσπαθούσε τηλεφωνικώς τουλάχιστον για 55΄λεπτά , να επικοινωνήσει τηλεφωνικώς με το ΚΤΕΛ Ευβοίας για να κλείσει θέση για Θεσσαλονίκη, στα τηλέφωνα:22210-20400 και 22210-83777.
 Τα τηλέφωνα αυτά δεν απαντούσαν από τις 15.00 ~ 15,55  (τουλάχιστον) στις αλλεπάλληλες κλήσεις, τόσο της τουρίστριας όσο και του συνεργάτη μας που ανέλαβε το ρεπορτάζ.

 Στις 15,55 μετέβησαν και οι δύο στο ΚΤΕΛ για να διαπιστώσουν γιατί δεν απαντούσαν τα τηλέφωνα.
Στο χώρο εκδόσεως των εισιτηρίων, βρέθηκαν τρία άτομα.Δύο γυναίκες και ένας άνδρας, ο οποίος ήταν αρμόδιος για την έκδοση των εισιτηρίων.

Οι ξενισμοί στη γλώσσα μας

Δημήτρης Νατσιός, Δάσκαλος-Κιλκίς

Ξενισμός είναι η γλωσσική ξενομανία, η γλωσσική μας εξάρτηση από τις ξένες γλώσσες –μακροπρόθεσμα η πιο επικίνδυνη- κυρίως από την Αγγλική. Ο μεγάλος μας ποιητής Γ. Σεφέρης είχε επισημάνει το πρόβλημα από πολύ παλιά, όταν έλεγε πως «…στα χρόνια μας, πρέπει να μην το ξεχνάμε, το ζήτημα δεν είναι πια αν θα γράφουμε καθαρεύουσα ή δημοτική. Το τραγικό ζήτημα είναι αν θα γράφουμε, ή όχι, ελληνικά». Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που οδηγούν στην άλωση της γλώσσας μας από τους ξενισμούς; Πού οφείλεται αυτή η αδικαιολόγητη χρήση ξένων λέξεων και φράσεων; Εν τάχει απαριθμούμε κάποιους απ’ αυτούς.