Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021

Ε Π Ι Κ Α Ι Ρ Ο Τ Η Τ Α

 19.10.21

Άσχημες εξελίξεις: Διέκοψε κάθε διπλωματική σχέση με το ΝΑΤΟ η Ρωσία



 Η Ρωσία αποφάσισε να διακόψει από 1ης Νοεμβρίου 2021 τη λειτουργία της αντιπροσωπείας της στο ΝΑΤΟ μετά την απόφαση του Βορειοατλαντικού Συμφώνου να ανακαλέσει τη διαπίστευση οκτώ διπλωματών, που στελέχωναν την αντιπροσωπεία, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Συνεπεία στοχευμένων βημάτων από πλευράς ΝΑΤΟ ουσιαστικά δεν υπάρχουν οι δέουσες συνθήκες για στοιχειώδη διπλωματική δραστηριότητα και ως απάντηση στις ενέργειες του ΝΑΤΟ διακόπτουμε τη λειτουργία της μόνιμης αντιπροσωπείας μας στο ΝΑΤΟ, όπως και την εργασία του κεντρικού στρατιωτικού απεσταλμένου, μάλλον από την 1η Νοεμβρίου ή ενδεχομένως να απαιτηθούν ακόμη λίγες ημέρές», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός, απαντώντας σε ερώτηση του ρωσικού πρακτορείου ΤΑΣΣ.

19.10.21

Ντόρα Μπακογιάννη: "Καταιγισμός" ευχών και συμπαράστασης στη μάχη της με τον καρκίνο

 


Πανελλήνιο κύμα συμπαράστασης για την υπουργό της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρας Μπακογιάννη, έχει προκαλέσει η ανακοίνωσή της ότι διαγνώσθηκε με Πολλαπλό Μυέλωμα, μια μορφή καρκίνου που προσβάλλει ετησίως 500 άτομα στην Ελλάδα

Σε διάστημα μικρότερο της μίας εβδομάδας, δύο γυναίκες με ισχυρή παρουσία στην πολιτική σκηνή της χώρας, Φώφη Γεννηματά και Ντόρα Μπακογιάννη, ανακοίνωσαν ότι ρίχνονται στη μάχη με τον καρκίνο, δίνοντας ένα δυνατό χτύπημα στα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις που σχετίζονται με τη νόσο.

19.10.21

Η Μάχη των Γιαννιτσών και η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης



 Η σπουδαιότερη σε σημασία μάχη του Α’ Βαλκανικού Πολέμου, που διεξήχθη στις 19 και 20 Οκτωβρίου 1912 στα τότε Γενιτσά του σημερινού νομού Πέλλας. Η νίκη των ελληνικών όπλων άνοιξε διάπλατα τον δρόμο για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.

Η σπουδαιότερη σε σημασία μάχη του Α’ Βαλκανικού Πολέμου, που διεξήχθη στις 19 και 20 Οκτωβρίου 1912 στα τότε Γενιτσά (Γενιτζέ ι Βαρντάρ για τους Τούρκους) του σημερινού νομού Πέλλας, ανάμεσα στον ελληνικό στρατό υπό τον αρχιστράτηγο Κωνσταντίνο και τον οθωμανικό στρατό υπό τον στρατηγό Χασάν Ταξίν Πασά. Η νίκη των ελληνικών όπλων άνοιξε διάπλατα τον δρόμο για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (26 Οκτωβρίου).

19.10.21

Αρλούμπες ολκής από Τούρκο… Απειλές, ο “καλός” ο ΣΥΡΙΖΑ και οι “ιέρακες”

 


Ο Τούρκος αναλυτής, Μπουνιαμίν Αϊγκιούν, υποστηρίζει ότι η Ελλάδα και Τουρκία ζουν αυτή τη στιγμή τη μεγαλύτερη κρίση μετά το 1974, ενώ κατηγορεί τα ελληνικά ΜΜΕ ότι μιλώντας συνεχώς για πόλεμο, είναι σαν να τον προκαλούν. «Αποκαλούμε την Ελλάδα το κακομαθημένο παιδί της Ευρώπης. Όχι, δεν είναι η κακομαθημένη χώρα της Ευρώπης. Είναι η χώρα που χρησιμοποιεί η Ευρώπη. Επί του παρόντος, η πιο ‘χρήσιμη’ χώρα για τη Γαλλία και τις ΗΠΑ είναι η Ελλάδα. Βιώνουμε τη σοβαρότερη κρίση από το 1974. 

ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗ
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Η Τουρκία δεν πέφτει από την επικαιρότητα της Ελλάδας τα τελευταία 3 χρόνια. Ειδικά ο ελληνικός τύπος φωνάζει ‘πόλεμο’ και δεν το καταλαβαίνουμε. Η Τουρκία έβγαλε το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας. Κι έχει λόγο γι’ αυτό η Τουρκία. Αλλά από την άλλη, η Ελλάδα ενήργησε κατά της Συμφωνίας του Παρισιού του 1947 και μετέτρεψε τουλάχιστον 20 νησιά σε στρατιωτικές βάσεις. Ο Χουλουσί Ακάρ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, το έχει πει επανειλημμένα: «σταματήστε!».

19.10.21

«Παζαρεύει» η Άγκυρα: «Αν δεν πάρουμε F-16 θα στραφούμε σε Su-35 και Su-57»....

 

Δεν έχει «τέλος» το ανατολίτικο παζάρι που κάνει η Άγκυρα ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ, για την προμήθεια νέων μαχητικών αεροσκαφών, καθώς ο Πρόεδρος της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας (SSB) Ισμαήλ Ντεμίρ μιλώντας στην τουρκική τηλεόραση και σε εκπομπή του NTV, αποκάλυψε την «εναλλακτική» επιλογή σε περίπτωση που η Ουάσινγκτον αρνηθεί την πρόταση συμφωνίας για τα F-16.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χθες Κυριακή 17 Οκτωβρίου, πως οι Αμερικανοί πρότειναν την ενδεχόμενη πώληση μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 στην Άγκυρα, ως μιας μορφής «αντάλλαγμα» για την επένδυση που είχε κάνει για πάνω από δέκα χρόνια η Τουρκία στο αναπτυξιακό πρόγραμμα των stealth μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς F-35.

19.10.21

Τουρκία: Συλλήψεις 185 στρατιωτικών και σπουδαστών στρατιωτικών σχολών



 Τούρκοι εισαγγελείς διέταξαν τη σύλληψη 158 “υπόπτων”, περιλαμβανομένων 33 εν ενεργεία στρατιωτικών, σε μια επιχείρηση με στόχο πρόσωπα που φέρονται να συνδέονται με έναν μουσουλμάνο ιεροκήρυκα, για τον οποίο η Τουρκία υποστηρίζει ότι βρίσκεται πίσω από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, μετέδωσε σήμερα το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Η επιχείρηση των αρχών, η οποία εκτείνεται σε 41 επαρχίες, εντάσσεται στο πλαίσιο της καταστολής του δικτύου του ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος έχει την έδρα του στις ΗΠΑ και αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη στην απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016, κατά την οποία είχαν σκοτωθεί περισσότεροι από 250 άνθρωποι.

19.10.21

Ισχυρός σεισμός 6,1 Ρίχτερ ανοιχτά της Καρπάθου

 


Iσχυρός σεισμός 6,1 Ρίχτερ σημειώθηκε, το πρωί της Τρίτης, σε θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Καρπάθου.

Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η σεισμική δόνηση είχε επίκεντρο περιοχή 155 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Καρπάθου.

Το εστιακό βάθος της δόνησης εντοπίζεται στα 66,3 χιλιόμετρα.

19.10.21

Διεθνής Αμνηστία: Κυβερνήσεις εκμεταλλεύθηκαν την πανδημία για να εμποδίσουν την ελευθερία της έκφρασης

 

Πολλές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο εκμεταλλεύθηκαν την πανδημία του κορωνοϊού για να εγείρουν «πρωτόγνωρα» εμπόδια στην ελευθερία της έκφρασης και να φιμώσουν τους επικριτές τους, κατήγγειλε η Διεθνής Αμνηστία σε έκθεσή της που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Σε συνδυασμό με ένα κύμα παραπληροφόρησης, αυτά τα καταπιεστικά μέτρα σε πολλές περιπτώσεις δυσκόλεψαν την πρόσβαση των πολιτών σε ακριβείς πληροφορίες για τον κορωνοϊό, αν και αυτές ήταν απαραίτητες για την αντιμετώπισή του ήδη από τις αρχές του 2020, επισήμανε η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

18.10.21

Φόβητρο! Οι Spike NLOS θα τοποθετηθούν σε χερσαίες και ναυτικές πλατφόρμες κατά των τουρκικών μη επανδρωμένων σκαφών ULAQ




 Τρομερό όπλο στα χέρια μας -Οι ελληνικοί Spike NLOS μπορούν να τοποθετηθούν σε πλατφόρμες όπλων σε στεριά και θάλασσα εκτός των ελικοπτέρων Απάτσι

Οι ελληνικοί πύραυλοι Spike NLOS φέρνουν τα πάνω κάτω στο ελληνικό οπλοστάσιο, προκαλώντας ταυτόχρονα μεγάλο σκεπτικισμό στην τουρκική πλευρά, αφού μπορούν να εξουδετερώσουν αποβατικά σκάφη, άρματα μάχης, μη επανδρωμένα ναυτικά συστήματα (ULAQ), και κάθε είδους όχημα.

18.10.21

«ΕΠΩΦΕΛEΙΣ» ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

 


Επιμέλεια κειμένου από Αντώνη Αντωνά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ «ΕΠΩΦΕΛEΙΣ» ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ  ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. 

(ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΦΟΡΑ Η ΛΕΞΗ ΚΥΠΡΟΣ, Η ΗΜΙΣΚΛΑΒΩΜΕΝΗ ΜΙΚΡΗ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ, ΠΡΟΠΥΡΓΙΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.)

Ουσιαστικά «νομικά δικαιολογημένη»,  εν μέρει η απουσία όποιας αναφοράς για Κύπρο, αφού είναι «ξένο κράτος»  όπως το 1974 ο προδότης στρατηγός της Χούντας Μπονάνος ιταμά δήλωνε «ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΤΥΠΟΥΝ, ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΑΣ» και ακολούθησε το « Η ΚΥΠΡΟΣ ΚΕΙΤΑΙ ΜΑΚΡΑΝ» του Κ. Καραμανλή και ΕΑΛΩ Η ΚΥΠΡΟΣ…

Και το εύλογο ερώτημα είναι … Μήπως και σήμερα τηρούνται τα επαίσχυντα δόγματα παλαιότερων «ΕΛΛΗΝΩΝ» πολιτικών και ηγετών του Ελληνισμού (μερικά πιο κάτω) και η σημερινή ηγεσία μας συνεχίζει να θεωρεί την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΠΡΟ, ως ξένο σώμα και γάγγραινα, από την οποία πρέπει να απαλλαγεί σε συνεργασία με τους Τούρκους;;; 

18.10.21

Γαλλικό υπουργείο Άμυνας: «Η ΑΟΖ δεν περιλαμβάνεται στη συμφωνία με Ελλάδα»

 

Το γαλλικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε το αυτονόητο που ήταν γνωστό σε όποιον διάβασε με λογική και ψυχραιμία την ελληνογαλλική συμφωνία: η ΑΟΖ δεν περιλαμβάνεται στη συμφωνία.

Με άλλα λόγια «σανό τέλος» για όσους το σέρβιραν…

«Τα Μέρη παρέχουν το ένα στο άλλο βοήθεια και συνδρομή, με όλα τα κατάλληλα μέσα που έχουν στην διάθεσή τους, κι εφόσον υφίσταται ανάγκη με τη χρήση ένοπλης βίας, εάν διαπιστώσουν από κοινού ότι μία ένοπλη επίθεση λαμβάνει χώρα εναντίον της επικράτειας ενός από τα δύο, σύμφωνα με το Άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», αναφέρει το Άρθρο 2 της συμφωνίας.

18.10.21

«Θεμελιώδες εθνικό πρόβλημα η ικανότητα προάσπισης των ιστορικών μας δικαίων»



 Γράφει η  Κρινιώ Καλογερίδου

(Βούλα Ηλιάδου, συγγραφέας)

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου η Ελλάδα στην Εξωτερική της πολιτική είναι μονίμως αιφνιδιασμένη από την τρέχουσα συμπεριφορά της Τουρκίας.

   Λες και δεν ξέρουν οι ηγεσίες της ότι από τις αρχές του ’70 ακόμη, με εφαλτήριο τη στρατηγική του αναθεωρητισμού, έχει οικοδομήσει αυτή μια συστηματική πολιτική αμφισβητήσεων και διεκδικήσεων σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου.

   Λες και δεν ξέρουν ότι έκτοτε ακολουθεί αταλάντευτα τυχοδιωκτική και επιθετική πολιτική αδιαφορώντας για τον αντίκτυπο τον οποίο θα έχει αυτή στη διεθνή κοινή γνώμη.

18.10.21

Κάποτε ένα Ελληνικό σχολείο…

 18-10-2021                                                                              από τον Χρήστο Μπολώση


Στην φωτογραφία, βλέπουμε ένα Ελληνικό σχολείο των δεκαετιών του 1950 και του 1960, μέχρι το 1974, διότι τότε επήλθε η «απελευθέρωση»  και όλα έγιναν ατμός, που έλεγε και ο Θρασύβουλας (Θανάσης Βέγγος).


Βλέπουμε λοιπόν μια σχολική αίθουσα με Ελληνικά σημαιάκια και με πορτραίτα των ηρώων της Επαναστάσεως του 1821. Μια εικόνα που σήμερα έχει εξαφανιστεί και αν κάπου κάποιος επιδιώξει να την ξαναζωντανέψει μαύρο και κολοβό φίδι που τον έφαγε. Θα ξεσηκωθούν όλες οι αριστερές (ποτέ δεν κατάλαβα γιατί τις λένε αριστερές, ενώ είναι ακραιφνείς κομμουνιστικές) και… «προοδευτικές» δυνάμεις

Προφανώς και θα έχετε επισκεφθεί κάποιο σύγχρονο Ελληνικό σχολείο. Τι σας έχει κάνει εντύπωση; Εμένα η κακομοιριά και η ουδετερότητα και θα εξηγήσω τι εννοώ.

18.10.21

Εξοπλισμοί: «Νέα κόλπα γνωστών ταχυδακτυλουργών»-Διαξιφισμοί με τον Κ.Φράγκο



( η Βουλή “πλυντήριο συμβάσεων”)

Μικρό πρελούντιο

  • Γίνομαι, μερικές φορές, ενοχλητικός επαναλαμβάνοντας τα γνωστά. Το κάνω για να εμπεδώσουμε το μέγεθος του “πατριωτισμού”, του ήθους, της ανεπάρκειας κλπ του πολιτικού κόσμου. Μικρές εξαιρέσεις, βεβαίως, υπάρχουν.
  • Οι δύο αρχισυντάκτες της πολιτικής καθαρότητας και πολέμιοι της διαφθοράς, κ. Ε. Βενιζέλος και Π. Παυλόπουλος εποίησαν το άρθρο 86 του Συντάγματος που συγκαλύπτει τις ατασθαλίες και ληστείες των Υπουργών. Μοναδικό δείγμα φαυλότητας παγκοσμίως.
18.10.21

«Βόμβες» στο μυστικό δείπνο: «Μετρημένες οι μέρες του Ερντογάν» – Εκλογές στην Ελλάδα τον Μάιο λόγω… πολέμου;

 

Τι είπαν οι Βρετανοί πρέσβεις με μέλη της κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης και στελέχη των ΜΜΕ

Η συνάντηση είχε  προγραμματιστεί αρχικά να μείνει μυστική. Η ανταλλαγή απόψεων τριών πρέσβεων της Μεγάλης Βρετανίας που υπηρετούν σε θέσεις κλειδιά σε πρωτεύουσες της περιοχής όπως η Αθήνα, η Λευκωσία και η Άγκυρα, με Υπουργούς της Κυβέρνησης της ΝΔ, συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ειδικούς αναλυτές (όπως διευθυντικά στελέχη εφημερίδων) και άλλους, με αντικείμενο συζήτησης την κατάσταση που επικρατεί στην γειτονική Τουρκία, δεν είναι η πλέον συνηθισμένη πρακτική.

18.10.21

Διαβάστε στο "HELLAS - SCIENCE & TECHNOLOGY" :

 Διαγνωστικό εργαλείο για τον καρκίνο του παγκρέατος δημιούργησαν φοιτητές του ΑΠΘ



 Ένα φθηνό γρήγορο και ακριβές διαγνωστικό εργαλείο για την ανίχνευση του καρκίνου του παγκρέατος στα πρώτα στάδια με την ονομασία «METIS», δημιούρησε ομάδα φοιτητών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Με το καινοτόμο πρότζεκτ «iGEM Thessaloniki» η φοιτητική  διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ  στην τελική ευθεία για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό «iGEM Competition».


Νέοι θεραπευτικοί ορίζοντες για τον καρκίνο

 

Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ-ΟΓΚΟΛΟΓΙΑΣ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΑ «ΝΕΑ» ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΞΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ «CHECKMATE 651» ΠΟΥ ΕΞΕΤΑΣΕ ΤΟΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΔΥΟ ΑΝΟΣΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΟΓΚΩΝ ΣΕ ΚΕΦΑΛΗ ΚΑΙ ΤΡΑΧΗΛΟ

Στις αρχές της εβδομάδας η είδηση για νέα θεραπεία που «εξαφανίζει» τους όγκους σε κεφαλή και τράχηλο έκανε τον γύρο του κόσμου. Ωστόσο μία τεχνική λεπτομέρεια στον σχεδιασμό της μελέτης θέτει εμπόδια στην υιοθέτηση της αποκτηθείσας γνώσης στην κλινική πράξη.

Πόσο βαθύς είναι τελικά ο ωκεανός; ( VIDEO)

 


Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσο βαθύς είναι ο ωκεανός; Κι αν έχετε αναρωτηθεί έχετε καταλάβει πόσο μεγάλο είναι αυτό το βάθος; Αρκεί να σκεφτείτε ότι σε μερικά σημεία το βάθος του νερού ξεπερνάει το ύψος του Πύργου του Άιφελ, ενώ το βαθύτερο σημείο όλων των ωκεανών είναι ψηλότερο ακόμη και από το ύψος του Έβερεστ. Αν όχι, το βίντεο που ακολουθεί σίγουρα θα σας βοηθήσει να καταλάβετε την απεραντοσύνη του.

ΚΥΡΙΑΚΗ, 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021

Ξεκίνησε για το ραντεβού τoυ με τους Τρωικούς αστεροειδείς το σκάφος Lucy



 Εκτοξεύτηκε στις 12:35 ώρα Ελλάδος από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα, πάνω σε ένα μεγάλο πύραυλο «Άτλας 5» της United Launch Alliance (ULA) το σκάφος της αποστολής Lucy της NASA. Το σκάφος θα πραγματοποιήσει ένα 12ετές ταξίδι, στη διάρκεια του οποίου θα περάσει κοντά από οκτώ αστεροειδείς, οι περισσότεροι από τους οποίους θα είναι Τρωικοί.

Το ηλιακό σύστημα γεννήθηκε με το μεγάλο χάσμα που το χωρίζει στην μέση

 

Είναι γνωστό ότι το ηλιακό μας σύστημα χωρίζεται σε δύο ζώνες, την εσωτερική στην οποία υπάρχουν οι τέσσερις βραχώδεις πλανήτες που βρίσκονται πιο κοντά στον Ήλιο (Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης) και η εξωτερική που βρίσκονται οι γίγαντες αερίου (Δίας, Κρόνος, Ουρανός, Ποσειδώνας). Ανάμεσα τους υπάρχει ένα μεγάλο διαστημικό κενό, ένα χάσμα όπως το ονομάζουν οι επιστήμονες, με έκταση 550 εκατ. χλμ.

ΠΕΜΠΤΗ, 14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021

Ανακαλύφθηκε ο πρώτος γιγάντιος εξωπλανήτης που επιβίωσε από τον θάνατο του άστρου του

Καλλιτεχνική απεικόνιση του εξωπλανήτη που το άστρο του είναι πλέον λευκός νάνος.

 

Μια διεθνής ομάδα αστρονόμων ανακάλυψε το πρώτο επιβεβαιωμένο πλανητικό σύστημα που πιθανώς προεικονίζει το μέλλον του δικού μας ηλιακού συστήματος, όταν ο Ήλιος πια θα έχει «φάει τα ψωμιά του» σε περίπου πέντε δισεκατομμύρια χρόνια. Πρόκειται για έναν αέριο γίγαντα εξωπλανήτη με μέγεθος μεγαλύτερο του Δία, ο οποίος κινείται πέριξ ενός νεκρού άστρου-λευκού νάνου κοντά στο κέντρο του γαλαξία μας.


18.10.21

Σεισμός στο Μαξίμου από το μανιφέστο Καραμανλή


 

Σε τεντωμένο σχοινί ακροβατεί ο Μητσοτάκης μετά την ηχηρή παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού, αλλά και το «πρέσινγκ» από την πλευρά Σαμαρά

H αλλαγή πορείας της κυβέρνησης, που ζήτησε ο Κώστας Καραμανλής με την ομιλία του την Τετάρτη το βράδυ, είναι μια διαπίστωση στην πιο αυθεντική της μορφή και έκφραση ότι η Ν.Δ έχει ξεφύγει από τις ιδεολογικοπολιτικές ράγες όπου την τοποθέτησε ο ιδρυτής της Κωνσταντίνος Καραμανλής πριν από 47 χρόνια.

Από τον
Πάνο Σώκο

Και το γεγονός ότι επέλεξε να διατυπώσει αυτές τις θέσεις ακριβώς σε εκδήλωση για τα γενέθλια του κόμματος και αφιερωμένη στον ιδρυτή της κάνει το μήνυμα πιο ηχηρό προς τον σημερινό πρόεδρο της Ν.Δ. και πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος ουσιαστικά οδηγεί τη Ν.Δ. σε αποϊδεολογικοποίηση, όπως προκύπτει τόσο από δηλώσεις που ο ίδιος έχει κάνει στο παρελθόν («η Κεντροδεξιά στην Ελλάδα επικράτησε γιατί έγινε λιγότερο ιδεολογική» είπε τον Μάιο στο Φόρουμ των Δελφών) όσο και από τα πρόσωπα με τα οποία επιχειρεί κάθε φορά την αμφίπλευρη διεύρυνση της Ν.Δ.

18.10.21

Η ΤΑΙΝΙΑ ΜΑΣ: " The Guns of Navarone "

 

18.10.21

Αγγελίες «ΠΩΛΕΙΤΑΙ» σε Χριστιανικές Εκκλησίες της Ευρώπης!..



     Γράφει ο Καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος


     Καθώς πλησιάζει το τέλος του δεύτερου χρόνου της τρίτης δεκαετίας του 21ου αιώνα κάποια κοινωνικά φαινόμενα δεσπόζουν στα καθημερινά δελτία ειδήσεων όπως π.χ. η αυξανόμενη αντικοινωνική συμπεριφορά (με ιδιαίτερα πρωτόγνωρο σε πολλές χώρες της Ευρώπης χαρακτηριστικό τις γυναικοκτονίες) και φυσικά τα κάθε λογής σημαντικά οικονομικά προβλήματα που έχουν γονατίσει εθνικές οικονομίες, οικογένειες και μεμονωμένα άτομα.  

     Οι «ειδήσεις», όμως, που προξενούν λύπη και ταυτόχρονα προβληματισμό, όχι μόνο σε βαθιά θρησκευόμενα άτομα αλλά και στην ευρύτερη κοινή γνώμη, αφορούν στο γεγονός ότι στην Ευρώπη, όπου ανέκαθεν κυρίαρχη θρησκεία ήταν η Χριστιανική, τώρα, από την Αγγλία μέχρι τη Δανία, αγγελίες «ΠΩΛΕΙΤΑΙ» έχουν κρεμαστεί στις εισόδους εντυπωσιακά μεγάλου αριθμού Χριστιανικών εκκλησιών που είναι πλέον κενές και αχρησιμοποίητες.

     Είναι διαπιστωμένο ότι ενώ η Χριστιανοσύνη συρρικνώνεται, ο Ορθόδοξος Ιουδαϊκός πληθυσμός παραμένει σταθερός ενώ το Ισλάμ αυξάνεται καθώς οι Μουσουλμάνοι που αποτελούσαν το 4,1% του συνολικού πληθυσμού της Ευρώπης το 1990 αυξήθηκαν στο 6% το 2010 και η στατιστική προβολή είναι να φτάσουν το 8% το 2030, δηλαδή τα 58 εκατομμύρια, καθώς συνεχίζεται η είσοδός τους από Αφρικανικές και Ασιατικές χώρες.

18.10.21

Ευκαιρία για την Ελλάδα για ματ στο Αιγαίο με αμερικανικό υπερπύραυλο



 Έχουμε επανειλημμένως αναφερθεί στον βληματοκεντρικό πόλεμο (projectile centric warfare) ως εξέλιξη του δικτυοκεντρικού πολέμου (network centric warfare). Με τον όρο βληματοκεντρικός πόλεμος αναφερόμαστε στην ενσωμάτωση μεγάλου μέρους της πληροφοριοκεντρικής διαδικασίας (εντοπισμός του εχθρού-μετάδοση της σχετικής πληροφορίας-αξιοποίηση της πληροφορίας και εξόντωση του εχθρού) στο ίδιο το βλήμα με τη χρήση νέων τεχνολογιών.

Σε αυτές για παράδειγμα εντάσσονται οι προηγμένοι και φθηνοί αισθητήρες, συνδυασμένοι με ισχυρούς αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης, που επιτρέπουν την αυτόνομη αναζήτηση, εντοπισμό, ιχνηλάτηση, εγκλωβισμό και προσβολή στόχων. Αυτή η ικανότητα ενισχύεται από το διαρκώς αυξανόμενο βεληνεκές των βλημάτων, την ενίσχυση της φονικότητάς τους, της ποικιλίας των αποτελεσμάτων που μπορούν να ασκήσουν στον αντίπαλο κλπ.

18.10.21

Οι νέοι ισραηλινοί πύραυλοι δίνουν πλεονέκτημα στην Ελλάδα

 

Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις αποκτούν σειρά όπλων και αναβαθμίσεων που ενισχύουν σε μεγάλο βαθμό τις επιχειρησιακές δυνατότητες τους. Πιο πρόσφατη αγορά είναι οι ισραηλινοί πύραυλοι Spike NLOS (μη οπτικής επαφής), μακρού πλήγματος Rampage και οι συλλογές Spice για την μετατροπή απλών αεροπορικών βομβών σε “έξυπνες”. Αυτά τα οπλικά συστήματα στο θέατρο επιχειρήσεων όχι απλά “κλείνουν τρύπες”, αλλά συμβάλλουν στη δημιουργία ενός πλέγματος, το οποίο συνεχώς ενισχύεται.

Σχεδιασμένος από την Rafael Advanced Defense Systems, ο πύραυλος Spike NLOS έχει σύστημα ηλεκτροοπτικής καθοδήγησης πυραύλων πολλαπλών χρήσεων και μπορεί να εγκατασταθεί σε χερσαίες, εναέριες και θαλάσσιες πλατφόρμες. Μπορεί να λειτουργήσει είτε σε άμεση επίθεση με οπτική επαφή, είτε με πλοήγηση κατά τη διάρκεια της πτήσης, χρησιμοποιώντας μόνο συντεταγμένες. Παρέχει δε τη δυνατότητα επίθεσης ακριβείας πέραν οπτικής επαφής σε απόσταση 25 χλμ.

18.10.21

Πώς η Κυπριακή Δημοκρατία ΔΕΝ θα μετατραπεί σε τουρκικό προτεκτοράτο


Σάββας Ιακωβίδης


Διαπορεί κάθε Έλληνας Κύπριος: Γιατί η Κυπριακή Δημοκρατία απουσίασε από την ελληνογαλλική συμφωνία; Η Αθήνα γιατί παραγνώρισε την αχίλλειο πτέρνα της άμυνάς της, που είναι ο αδύναμος κυπριακός κρίκος; Εκτός και αν ισχύει απαρασάλευτα ότι «η Κύπρος κείται μακράν». Γιατί δεν οριοθετείται η ΑΟΖ Ελλάδος-Κύπρου; Πού χάθηκε το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου;

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδης, διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει ή και να συναινέσει ώστε η Κύπρος να μετατραπεί σε τουρκικό προτεκτοράτο. Στην ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (24/9/21), επισήμανε ότι «η τελική επιδίωξη της Τουρκίας είναι να μετατρέψει την Κύπρο σε προτεκτοράτο της».

18.10.21

Εκπαίδευση της Αστυνομίας σε "Βίαιες επιθέσεις σε Δημόσιους χώρους'' - ΑΜΟΚ πυροβολισμοί: Σενάριο για χτύπημα 15Αύγουστο στην Παναγία Σουμελά



 Στην εκπαιδευτική δράση συμμετείχαν και εμπειρογνώμονες από το FBI και την EUROPOL

"Βίαιες Επιθέσεις σε δημόσιους χώρους - ΑΜΟΚ Πυροβολισμοί", ήταν το θέμα εκπαιδευτικής δράσης που ολοκληρώθηκε από την Ελληνική Αστυνομία στην Βέροια, με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από το FBI και την EUROPOL.

Τη διοργάνωση και την υλοποίηση της δραστηριότητας, είχε αναλάβει το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων & Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ.), με την υποστήριξη της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Ελληνικής Αστυνομίας Βόρειας Ελλάδας και του Εθνικού Τμήματος της CEPOL.

18.10.21

Τσίπρας στη Βουλή: Βάλατε τον Πλεύρη στο υπ. Υγείας για να κλείσετε το μάτι στους ακροδεξιούς αντιεμβολιαστές-Μητσοτάκης: Δεν φταίω για ό,τι στραβό γίνεται

 

 Ζωντανά από την Βουλή η σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών για την πανδημία - "Επενδύετε στην ομερτά των ΜΜΕ και στην συνήθεια της απώλειας" τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας - "Η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν. Οι αντιεμβολιαστές προέρχονται από ακροδεξιά & ακροαριστερά" είπε ο πρωθυπουργός

Στη Βουλή αναμένεται να μεταφερθεί σήμερα η πολιτική αντιπαράθεση για την διαχείριση της πανδημίας και όχι μόνο…...Αφορμή αποτελεί η επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας για την πανδημία η οποία αρχικά είχε προγραμματιστεί να απαντηθεί την περασμένη Παρασκευή στην «Ωρα του Πρωθυπουργού», όμως αναβλήθηκε για σήμερα λόγω των προβλημάτων από την επέλαση της κακοκαιρίας «Μπάλλος».

18.10.21

Πρόσφυγες στον τόπο τους οι Έλληνες: Φεύγουν από το κέντρο της Αθήνας λόγω της παράνομης μετανάστευσης

 


Στα χέρια συμμοριών παράνομων μεταναστών έχει πέσει το κέντρο της Αθήνας κάτι που οδηγεί όσους Έλληνες κάτοικους και επιχειρηματίες έχουν παραμείνει στο κέντρο να αναγκάζονται να μεταναστεύσουν σε άλλες γειτονιές. 

Η εγκληματικότητα στο κέντρο μαστίζει, καθώς προσφάτως είχαμε δύο περιστατικά με πυροβολισμούς, τα οποία θυμίζουν στους πολίτες ότι η Αθήνα έχει μετατραπεί σε Μπογκοτά. 

18.10.21

Αυξήσεις στα καύσιμα: «Γιατί δεν καταργούν τον ειδικό φόρο κατανάλωσης» ρωτά ο Νικήτας Κακλαμάνης



Ο κ.Νικήτας Κακλαμάνης βουλευτής της ΝΔ και αντιπρόεδρος της Βουλής, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Antenna, έθεσε το ζήτημα του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και εξέφρασε την απορία του για το γεγονός ότι δεν καταργείται.


Το απόσπασμα των δηλώσεων του:

18.10.21

“Θα χάσουμε 9 δις από την εμμονή της βίαιης απολιγνιτοποίησης”! Επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κ.Μητσοτάκη


 

Η υπόθεση απολιγνιτοποίησης της χώρας έχει απασχολήσει αρκετές φορές τη θεματολογία του Militaire.gr το οποίο έδωσε τον λόγο σε ανθρώπους με επιστημονική γνώση. Όλοι τους προσπάθησαν να απαντήσουν στο ερώτημα: γιατί τόση βιασύνη από την κυβέρνηση; Δεν βλέπει τις επιπτώσεις και τους κιδύνους;

Ο Prof. Dr.-Ing. Nικ. Γ. Ορφανουδάκης, Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, PhD Imperial College London,Καθηγητής ΕΚΠΑ, ήταν ο πρώτος που προσπάθησε να αναδείξει το θέμα. Έστειλε ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό, αρθρογράφησε και έδωσε συνέντευξη στο Militaire.gr. Καμία απάντηση από το Μέγαρο Μαξίμου.

18.10.21

Ινδική «σφήνα» στην Ανατολική Μεσόγειο - Ο ρόλος Εμιράτων, Ισραήλ και Ελλάδας


 

«Πόδι» στη Μεσόγειο, στο πλαίσιο ενός νέου διαδρόμου εμπορίου και ασφάλειας που θα συνδέει την Ινδία με την Ευρώπη, επιδιώκει το Νέο Δελχί, το οποίο συμμετέχει σε μεγάλες αεροπορικές ασκήσεις στο Ισραήλ και στην Αίγυπτο και σύμφωνα με πληροφορίες σε διεθνές συνέδριο τον Νοέμβριο στα Εμιράτα, ο Ινδός ΥΠΕΞ θα συζητήσει το θέμα με τους ομολόγους του της Ελλάδας, της Κύπρου, των Εμιράτων, της Αιγύπτου και της Σαουδικής Αραβίας.

Είναι ένα παλιότερο σχέδιο από το Νέο Δελχί με την υποστήριξη και των ΗΠΑ ώστε και η Ινδία να αποτελέσει την άκρη ενός διαδρόμου ασφάλειας που θα φθάνει μέσω του Αραβικού Κόλπου, στη Βόρεια Αφρική και τη Μεσόγειο και κατόπιν μέσω της Ελλάδας θα καταλήγει στην Ευρώπη, ενώ συγχρόνως θα δίνει πρόσβαση στην Ινδία προς στις αγορές της Ευρώπης, ως ανταγωνιστική της κινεζικής διείσδυσης.

18.10.21

Νέο ρεκόρ στη χονδρική τιμή του ρεύματος

 

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Νέο ρεκόρ ακρίβειας θα σημειωθεί σήμερα στη χονδρεμπορική αγορά του ρεύματος, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του ενεργειακού χρηματιστηρίου, η μέση τιμή θα διαμορφωθεί στα 233,53 ευρώ/MWh.

Μάλιστα στη διάρκεια της ημέρας η τιμή προβλέπεται να εκτιναχθεί ακόμη περισσότερο φτάνοντας σε μέγιστο των 320,04 ευρώ/MWh.

Οι πρωτοφανείς αυτές τιμές προκαλούνται εξαιτίας του ράλι στις τιμές του φυσικού αέριου που έχει ως αποτέλεσμα οι μονάδες που χρησιμοποιούν το καύσιμο να αυξάνουν τις προσφορές τους για συμμετοχή στη χονδρεμπορική αγορά του ρεύματος.