Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Ο Σοσιαλισμός των… απευθείας αναθέσεων

ΜΑΡΙΚΑ ΛΥΣΙΑΝΘΗ

Οι σχετικές πληροφορίες που μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, αλλά και οι διαρροές από το στρατόπεδο των απανταχού Σοσιαλιστών, οδηγούν στην εκτίμηση ότι o Γιώργος Παπανδρέου θα επανεκλεγεί δια περιπάτου στη θέση του Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, στο περιθώριο του εκλογικού Συνεδρίου το οποίο διεξάγεται στο Cape Town.

«Μήπως τα φάγαμε μαζί» και οι δάσκαλοι;

Δημήτρης Νατσιός, Δάσκαλος Κιλκίς

«Εσύ πώς μπήκες στο δημόσιο, δάσκαλε;» Ερώτηση πρόδηλα οργισμένου, ανέργου συνομιλητή. «Είμαι της προ-ΑΣΕΠ εποχής» του λέω, «τότε ίσχυε ο θεσμός της επετηρίδας». Τον αγνοούσε και του εξήγησα το «τι εστί». Απάντηση λίαν απαξιωτική: «Από το παράθυρο, δηλαδή».

Με προβλημάτισε η απάντηση-ψόγος. Με την κρίση ξεβράζονται πολλές κοινωνικές παθογένειες. Όλοι εναντίον όλων. Ίσως δεν το έχουν αντιληφθεί μερικοί ότι ανακηρύσσεται απαράδεκτα προνομιούχος και μισητή μία ομάδα εργαζομένων -για παράδειγμα οι δάσκαλοι- και μένουν στο απυρόβλητο οι πραγματικά προνομιούχοι, τα παντοειδή παράσιτα που συνεχίζουν ανενόχλητα τον στραγγαλισμό του κράτους. Πετάει κάποιος μία πέτρα στο σκυλί και το σκυλί, αντί να κυνηγάει τον εκσφενδονίζοντα, κυνηγά και δαγκώνει την πέτρα. Αυτό γίνεται. Επί δικαίων και αδίκων οι κατάρες. Ναι, είναι γνωστό ότι ασκέρια ολόκληρα διόρισαν, ιδίως οι προύχοντες του κόμματος -συνώνυμο της διαφθοράς. Όμως, «όπου γενικότης, εκεί επιπολαιότης».