Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

5 λόγοι που σας κάνουν να παχαίνετε...

Δίνετε σημασία και στην παραμικρή λεπτομέρεια: κάνετε ποιοτικές διατροφικές επιλογές, ασκείστε τακτικά, δεν κάνετε υπερβολές με το ποτό -παρ' όλα αυτά, ο δείκτης της ζυγαριάς δεν λέει να κατηφορίσει. Πού λέτε να οφείλεται αυτό;

1. Αλλεργική ρινίτιδα

Γιατί; Σύμφωνα με μελέτη Άγγλων ερευνητών, σημαντικό ποσοστό ατόμων που υποφέρουν από αλλεργική ρινίτιδα αναφέρουν πως τα αντιισταμινικά τους ανοίγουν την όρεξη.
Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Είναι συνηθισμένο φαινόμενο η αλλεργία να υπονομεύει την ποιότητα του ύπνου εκείνου που υποφέρει από αυτήν, με αποτέλεσμα να ξυπνάει στιγμιαία πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Μάλιστα μπορεί να μην αντιλαμβάνεται καν ότι του συμβαίνει, όμως την άλλη μέρα να είναι κατάκοπος. Πόσο σημαντικό είναι αυτό; Περισσότερο από όσο νομίζουμε, αφού έρευνα Αμερικανών ερευνητών σε νοσοκόμες που δούλευαν νυχτερινές βάρδιες έδειξε πως η κόπωση μπορεί να οδηγήσει στην κατανάλωση ως και 500 θερμίδων περισσότερο από το κανονικό. 
Η λύση: Δοκιμάστε φυσικούς τρόπους για να περιορίσετε τα συμπτώματα, όπως τα φυσικά ρινικά σπρέι που εμποδίζουν την εισχώρηση της σκόνης πριν προλάβει να δημιουργήσει πρόβλημα.

2. Υπερβολικά πολλά φρουτοσνάκς

Γιατί; Το βασικό σάκχαρο των φρούτων είναι η φρουκτόζη, η οποία εκτινάσσει στα ύψη τα επίπεδα της ινσουλίνης στο αίμα. Η αύξηση οδηγεί σε αποθήκευση λίπους, αλλά προκαλεί και αίσθημα πείνας για λιγότερο υγιεινούς υδατάνθρακες.
Η λύση: Σε καμία περίπτωση να μην κόψετε τα φρούτα! Φροντίστε όμως να μην τρώτε ανεξέλεγκτα και συνέχεια, αλλά να ελέγχετε πόσο τρώτε, κατά προτίμηση τις ώρες που ούτως ή αλλως συστήνονται από τους ειδικούς, δηλαδή ανάμεσα στο πρωινό και το μεσημεριανό (δεκατιανό) και ανάμεσα στο μεσημεριανό και το βραδινό (απογευματινό). Επίσης, καλό θα είναι να προτιμάτε φρούτα που περιέχουν λιγότερη φρουκτόζη (π.χ. φράουλες, ακτινίδια, μήλα) και, όταν μπορείτε, να τα συνδυάζεται με πρωτείνη, όπως τυρί κότατζ με χαμηλά λιπαρά, που επιβραδύνει το μεταβολισμό της φρουκτόζης και βοηθάει να έχετε ενέργεια για περισσότερη ώρα.

3. Επιβαρυμένο συκώτι

Γιατί; Το συκώτι είναι το όργανο που καίει περισσότερο λίπος από κάθε άλλο όργανο του σώματος. Όμως, όταν είναι παραφορτωμένο με τοξίνες, όπως το αλκοόλ ή το υπερβολικό ζωικό λίπος, δεν επιτελεί σωστά τη λιποδιαλυτική εργασία του, γιατί είναι πολύ απασχολημένο με την αντιμετώπιση των τοξινών αυτών. Και αν νομίζετε πως δεν σας αφορά, οι ειδικοί υπολογίζουν πως το πρόβλημα του «λιπώδους ήπατος» αφορά το 15% των γυναικών!
Η λύση: Μειώστε την πρόσληψη αλκοόλ, τα κορεσμένα λιπαρά και την επεξεργασμένη ζάχαρη, γιατί ο μεταβολισμός τους ταλαιπωρεί υπερβολικά το συκώτι. Συμπεριλάβετε το γάλα με χαμηλά λιπαρά στην διατροφή σας, γιατί οι ουσίες που περιέχει συμβάλλουν στον καθαρισμό του ήπατος.

4. Το να κόβετε γεύματα

Γιατί; Αν μέχρι τώρα πιστεύατε πως παραλείποντας ένα γεύμα π.χ. το βραδινό, ωφελείται τη σιλουέτα σας, θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε. Κάθε φορά τρώτε ο μεταβολικός σας ρυθμός ανεβαίνει 20-30 % για τις δύο ώρες που ακολουθούν το κάθε γεύμα. Παραλείποντας όμως το γεύμα, χάνετε αυτή την πολύ σημαντική μεταβολική αύξηση.Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο για όσες αποφεύγουν το πρωινό, επειδή ο μεταβολικός ρυθμός πέφτει κατά 5% κατά τη διάρκεια της νύχτας και μένει εκεί μέχρι το επόμενο γεύμα. Αυτός είναι ο λόγος που όσοι παραλείπουν το πρωινό είναι κατά μέσο όρο 4 κιλά παχύτεροι από όσους δεν το ξεχνάνε.
Η λύση: Προσπαθήστε να τρώτε μικρά και συχνά γεύματα (το ενδεδειγμένο είναι 5 την ημέρα) και κυρίως, μην ξεχνάτε το πρωινό. Με τον τρόπο αυτό το σώμα σας θα «καίει» στο μάξιμουμ όλη την ημέρα!

5. Το λευκό ψωμί

Γιατί; Οι ειδικοί της διατροφής συμφωνούν πως όσοι τρώνε λευκό ψωμί έχουν τάση να παίρνουν βάρος. Αυτό συμβαίνει γιατί προκαλεί ξαφνική και απότομη αύξηση στο σάκχαρο του αίματος, η οποία, ως γνωστός ευνοεί την αποθήκευση του λίπους. Όμως, τα περισσότερο είδη μαύρου ψωμιού είναι τόσο επεξεργασμένα όσο και τα λευκά, έτσι η κατανάλωσή τους έχει ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα.
Η λύση: Επιλέξτε συγκεκριμένο ψωμί σίκαλης ή πολύσπορο αντί για μαύρο ψωμί γενικώς. Το ψωμί αλλά και τα αρτοσκευάσματα με ολόκληρους σπόρους δημητριακών θέλουν ώρα για να τα χωνέψει ο οργανισμός, έτσι δεν ανεβάζουν απότομα τα επίπεδα της ινσουλίνης.

Έρρικα Παπαβενετίου
Γενικός Οικογενειακός Γιατρός - Σύμβουλος διατροφής

lovecooking.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου