Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Τα μυστικά για το πέταγμα του χαρταετού

Ένα παιδικό παιχνίδι που φαίνεται εύκολο και αθώο, που όμως μπορεί να εξελιχθεί σε καταστροφή. Μάθετε όλα τα μυστικά και τις συμβουλές των ειδικών, για να αποφύγετε την απογοήτευση στο πέταγμα του χαρταετού και να χαρείτε αυτό το μαγικό παιχνίδι!

Το σωστό σημείο
Φροντίστε να εντοπίσετε μία τοποθεσία όπου δεν θα υπάρχουν κτήρια, δέντρα, κολώνες, ηλεκτροφόρα καλώδια και δρόμοι. Εάν μένετε στην πόλη μην χάνετε το χρόνο σας ψάχνοντας ένα καθαρό σημείο. Ακόμη και αν το βρείτε ο συνωστισμός είναι μεγάλος, οπότε το πιθανότερο να μην έχετε χώρο να κινηθείτε ελεύθερα. Η ιδανική λύση είναι να ταξιδέψετε εκτός πόλης σε κάποιο βουνό χωρίς δέντρα ή σε μία παραλία.

Έλεγχος
Προτού πετάξετε τον χαρταετό σας, είτε τον φτιάξατε μόνοι είτε τον αγοράσατε, κάνετε έναν καλό έλεγχο. Ελέγξτε μήπως έχει σκισίματα που θα κλείσετε μπαλώνοντας καλά τα σημεία αυτά με σελοφάν. Κοιτάξτε καλά τα ξύλινα ή τα πλαστικά στηρίγματά του μήπως έχουν σπάσει και κολλήστε τα με καλή κόλλα ή με κολλητική ταινία. Δείτε εάν έχετε αρκετό σκοινί και προμηθευτείτε μία δεύτερη καλούμπα σε περίπτωση που ο χαρταετός σας χρειάζεται περισσότερο. Ξεμπερδέψτε καλά την ουρά του εάν είναι μακριά και απλώστε την στο έδαφος μέχρι το πέταγμα.

Το μέγεθος
Οι επιδόσεις και το πέταγμα του χαρταετού εξαρτώνται από το υλικό του, το δέσιμο, το σχέδιο, μα κυρίως το μέγεθος και φυσικά τις καιρικές συνθήκες. Μερικές φορές, ενώ τα έχετε κάνει όλα σωστά, μπορεί ο χαρταετός σας να μη θέλει να πετάξει. Ίσως απλά να είναι πολύ μεγάλος για να τον σηκώσει ο άνεμος. Στην αντίθετη περίπτωση, εάν ο χαρταετός σας κάνει στριφογυρίσματα και ανεβοκατεβαίνει, σημαίνει ότι ο άνεμος είναι πολύ δυνατός ή ο χαρταετός πολύ μικρός. Για να σιγουρέψετε λοιπόν το πέταγμα του χαρταετού καλό είναι να έχετε προμηθευτεί δύο ειδών χαρταετούς, έναν μεγάλο και έναν μικρό για κάθε πιθανό άνεμο.

Ο... βοηθός
Μπορείτε να υψώσετε τον χαρταετό σας απλώς τρέχοντας, όμως αυτό απαιτεί μεγάλο χώρο ενώ είναι επικίνδυνο διότι θα κοιτάτε ψηλά και ενδέχεται να χτυπήσετε. Επιστρατεύστε τα παιδιά σας ή κάποιον φίλο να κρατά τον χαρταετό με την πλάτη του στον άνεμο και να αφήνει σιγά σιγά το σκοινί όταν εσείς του δώσετε μια μικρή ώθηση. Μόλις πετάξει ο χαρταετός αφήστε αρκετό σκοινί για να φτάσει ψηλά και στη συνέχεια φροντίστε να είναι άνετο το σκοινί στα χέρια σας. Άμα “τραβάει” αφήστε κι άλλο σκοινί για να πάει πιο ψηλά. Άμα είναι χαλαρό, τραβήξτε λιγάκι διότι προφανώς χρειάζεται περισσότερο άνεμο.

Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου