Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Ο Ναπολιτάνο αποφάσισε να “νηστεύσει”

ΜΑΡΙΚΑ ΛΥΣΙΑΝΘΗ

Από την πρώτη στιγμή που εξελέγη στο αξίωμα του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας, ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο έμοιαζε το ακριβές… αντίθετο του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Στα 86 του σήμερα, ο γηραιός Αριστερός πολιτικός, κατάφερε να μην λοξοδρομήσει, και να μείνει σταθερός και συνεπής στις αρχές και τις αξίες τις οποίες πρέσβευε καθόλη τη διάρκεια της διαδρομής του στα κοινά.

Προ ετών, δεν δέχτηκε να υπογράψει διάταγμα που διευκόλυνε τον «Καβαλιέρε» να δώσει τέλος στις δικαστικές εκκρεμότητές του. Με διαρροές από το Προεδρικό Μέγαρο, δεν δίστασε σε πλείστες περιπτώσεις να εξωτερικεύει τη δυσφορία του για το άμετρο της στάσης ζωής του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, επιτείνοντας το αρνητικό κλίμα για τον πρωθυπουργό.

Σήμερα, σε μια περίοδο βαθιάς κρίσης για την Ιταλία, με την κοινωνία της γειτονικής χώρας να προσπαθεί να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα μιας καθημερινής «λιτότητας» σε ανάγκες, κατανάλωση και όνειρα, ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο έσπευσε να δώσει ο ίδιος το παράδειγμα. Και να θυμίσει ότι οι ηγέτες οφείλουν να είναι διαχρονικά παρόντες, και να δείχνουν τον δρόμο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας λοιπόν, ανακοίνωσε ότι θα παγώσει τις προγραμματισμένες αυξήσεις των μηνιαίων αποδοχών του, προκειμένου να συμβάλλει με τη σειρά του, κυρίως σημειολογικά στην κοινή προσπάθεια των συμπατριωτών του για νοικοκύρεμα των δημοσιονομικών μεγεθών της Ιταλίας.

Η πρωτοβουλία του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο βέβαια δημιουργεί «δεδικασμένο», καθώς τώρα έρχονται σε δύσκολη θέση ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι και τα μέλη του Κοινοβουλίου, που υποχρεούνται πλέον να τον μιμηθούν.

Ο «Καβαλιέρε» βέβαια υπήρξε πάντοτε… ανοιχτοχέρης. Και μάλλον δεν θα έχει ιδιαίτερο πρόβλημα να προχωρήσει σε μια ακόμη πιο ισχυρή σημειολογικά πρωτοβουλία. Για τους υπόλοιπους, μην βάζετε και το χέρι σας στη φωτιά.

statesmen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου