ΜΑΡΙΚΑ ΛΥΣΙΑΝΘΗ
Τότε που η διεθνής κοινότητα δεν ήταν ακόμη εξοικειωμένη με τον όρο «Αραβική Άνοιξη», και πολύ προτού ο Μουαμάρ Καντάφι βρει μαρτυρικό θάνατο στα χέρια του εξαγριωμένου λαού του, ο Χόσνι Μουμπάρακ, η Αίγυπτος και η πλατεία Ταχρίρ ήταν το σημείο αναφοράς των εξελίξεων στην περιοχή της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.
Η πλατεία Ταχρίρ έγινε σύμβολο αγώνα, επανάστασης και δράσης, που οδήγησε στην πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ, ανοίγοντας τον δρόμο για όσα ακολούθησαν στην ευρύτερη περιοχή.
Μόνο που οι Αιγύπτιοι έμειναν από τότε με την πικρή γεύση της ανολοκλήρωτης επανάστασης. Το στρατιωτικό καθεστώς που διαδέχθηκε τη διακυβέρνηση Μουμπάρακ, προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος για να μεταβιβάσει στη συνέχεια την εξουσία στους πολιτικούς, ακόμη… την προετοιμάζει.
Οι δε Αιγύπτιοι συγκεντρώνονται και πάλι στην πλατεία Ταχρίρ, ζητώντας από τον Στρατό να ανακοινώσει άμεσα την ημερομηνία στην οποία θα παραδώσει την ηγεσία στους πολιτικούς.
Αυτή η… διάσταση απόψεων, έχει ως αποτέλεσμα οι άνδρες των σωμάτων ασφαλείας να επιχειρούν να καταστείλουν με τη βία τις διαδηλώσεις. Όπως ακριβώς συνέβαινε την περίοδο κατά την οποία ελάμβαναν εντολές από τον Χόσνι Μουμπάρακ και τους γιους του. Λες και… τίποτα δεν άλλαξε στην Αίγυπτο.
statesmen.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου