Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Εγκρίθηκε στην Ευρώπη το πρώτο χάπι για την σκλήρυνση κατά πλάκας

Το πρώτο χάπι για τη σκλήρυνση κατά πλάκας ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υιοθετώντας προγενέστερη σύσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMEA).

Το φάρμακο λέγεται Gilenya, περιέχει την δραστική ουσία φινγκολιμόδη (fingolimod) και εγκρίθηκε για τους πάσχοντες από υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα σκλήρυνση κατά πλάκας η οποία παραμένει «ιδιαίτερα ενεργή» παρά την θεραπεία με ιντερφερόνη-βήτα ή για ασθενείς με ταχέως εξελισσόμενη, σοβαρή υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα σκλήρυνση.

Ο ΕΜΕΑ είχε συστήσει τον Ιανουάριο την έγκριση του φαρμάκου, έπειτα από το πράσινο φως που του έδωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο και η Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ.

Η υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα σκλήρυνση κατά πλάκας αποτελεί την πιο συχνή μορφή της νευροπάθειας αυτής, από την οποία υπολογίζεται ότι πάσχουν 500.000 άνθρωποι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και 2,5 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο.

Η ασθένεια προκαλείται από δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο επιτίθεται και προκαλεί βλάβες στα νεύρα, με συνέπεια την εκδήλωση συμπτωμάτων όπως η θολωμένη όραση, η απώλεια της ισορροπίας και η παράλυση.

Στα πρώτα της στάδια, η νόσος προκαλεί συμπτώματα με εξάρσεις και υφέσεις τα οποία είναι εν μέρει αναστρέψιμα. Έπειτα από 10-15 χρόνια, αρχίζουν μη αναστρέψιμες νευρολογικές βλάβες.

Έως τώρα, η αντιμετώπιση της νόσου γινόταν με φάρμακα που χορηγούνταν σε ενέσιμη μορφή.
Το νέο φάρμακο δρα εμποδίζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα να προκαλέσει περαιτέρω βλάβες στο νευρικό σύστημα. Η διάθεσή του στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.

ygeia.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου