Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Χρυσάφι τα σκουπίδια για τα ιδιωτικά συμφέροντα

Τελικά στην Ελλάδα η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται μόνο μια φορά ως φάρσα αλλά πολλές και καταντά ιλαροτραγωδία. Το θέμα με τα σκουπίδια που πνίγει όλους τους Έλληνες τις τελευταίες δεν είναι τωρινό, εδώ και χρόνια γινόμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Αυτό που μένει επίσης πάντα ίδιο είναι η αδυναμία της εκάστοτε κυβέρνησης να δώσει λύση στο πρόβλημα, μόνιμη και βιώσιμη. Έτσι η Ελλάδα μοιάζει με τριτοκοσμική χώρα που ο καθένας κάνει ότι του καπνίσει, ακόμη κι αν τα παιδιά μας κινδυνεύουν να πάθουν ηπατίτιδα.

Ένα άλλο πράγμα που μένει μόνιμα και εμφανίζεται σαν από μηχανής θεός, είναι οι …ιδιώτες των σκουπιδιών. Οι επιχειρηματίες που βλέπουν ότι κάτω από τα σκουπίδια κρύβονται πολλά δις ευρώ και δεν θα πρέπει να πάνε χαμένα.

Ο Γ. Μπόμπολας, εκτός από τις κατασκευαστικές δραστηριότητες έχει ισχυρή παρουσία και στον τομέα των απορριμμάτων με την ΗΛΕΚΤΩΡ. Έχει φτιάξει μονάδες κομποστοποίησης, έχει φέρει εντυπωσιακή τεχνογνωσία από το εξωτερικό και είναι έτοιμος να αναλάβει όλο το κύκλωμα των σκουπιδιών. Μπορεί να φτιάξει εργοστάσια και σύγχρονες μονάδες αλλά και να αναλάβει ακόμη και την αποκομιδή.

Στην Κερατέα όπου γίνεται ο χαμός, η εταιρεία που έχει αναλάβει να φτιάξει τα έργα κρύβει επιφανείς επιχειρηματίες. Μέσω της Sinda Enterprises, που συμμετέχει με 40% στο μετοχικό κεφάλαιο της Μεσόγειος ΑΤΕΕ, της εταιρείας στην Κερατέα δραστηριοποιούνται πλέον στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων οι όμιλοι Λάτση και Λασκαρίδη.

Επίσης, μια άλλη εταιρεία του Λάτση, η Lamda Waste Development έχει μπει στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων.

Δεν είναι τυχαίες λοιπόν οι αναφορές τελευταία περί άμεσης λύσης στο πρόβλημα με κομποστοποίηση σε ειδικά εργοστάσια αλλά και για αποκομιδή από ιδιωτικές εταιρείες.

Θα μου πείτε, αφού δεν τα κάνουν καλά οι εργαζόμενοι στους δήμους και αφήνουν την Αθήνα να βρομάει, ποιος τους φταίει, οι επιχειρηματίες;

Έτσι, όμως, γίνεται η δουλειά εδώ και πολύ καιρό και τα ίδια προβλήματα χρονίζουν. Για του λόφου το αληθές, διαβάστε τι γράφαμε στο antinews, πριν από ένα χρόνο, πέρυσι το Δεκέμβριο.

Τα σκουπίδια κρύβουν χρυσάφι

Ότι τα σκουπίδια βρωμάνε όσο τίποτε άλλο είναι γνωστό. Ειδικά όταν ξεχειλίζουν έξω από τους κάδους παραμονές Χριστουγέννων και δίνουν μια εικόνα… εορταστική στην κατά τα άλλα… όμορφη Αθήνα.

Τη μπόχα που κρύβεται κάτω από το σκουπίδια, πάντως δεν την περιμέναμε. Επιχειρηματικά συμφέροντα πολλών δις ευρώ, μια κάστα εργαζομένων που λειτουργούν ως κράτος εν κράτει, περιοχές που δε δέχονται να έχουν ΧΥΤΑ αλλά που δεν έχουν πρόβλημα να έχουν παράνομες και ανεξέλεγκτες χωματερές, κομματικά και αυτοδιοικητικά παιχνίδια. Ακόμη και οι τσιγγάνοι που σκάβουν μέσα στα σκουπίδια για να βρουν θησαυρό, συνθέτουν ένα σκηνικό απίστευτο και το οποίο προσβάλλει τη χώρα μας αλλά και που τη βάζει για ακόμη μια φορά στο στόχαστρο της Κομισιόν η οποία απειλεί με τσουχτερά πρόστιμα.

Το κουβάρι είναι τόσο μπλεγμένο που ουδείς μπορεί να καταλάβει τι γίνεται και η Αθήνα έχει πνιγεί στα σκουπίδια. Ποιος είναι ο υπεύθυνος και γιατί η κυβέρνηση δεν μπορεί να δώσει λύση. Μήπως γιατί αφήνει επίτηδες το θέμα να «βρωμίσει» προκειμένου να δώσει τη λύση που θα βολέψει πολλούς;

Ας ξεκινήσουμε από το επιχειρηματικά συμφέροντα. Είναι σε όλους γνωστό ότι στη διαχείριση των σκουπιδιών έχει μπει γερά ο Μπόμπολας με την εταιρεία ΗΛΕΚΤΩΡ. Σοβαρή επιχείρηση που μπορεί να δώσει πρωτοποριακές ιδέες. Ωστόσο, το ζήτημα είναι τι γίνεται με τον τρόπο που θα πάρει και πάλι τις «βρώμικες» αυτές δουλειές. Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα κάνουν πολύ σοβαρές καταγγελίες. Λένε ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει να δώσει στην εταιρεία του επιχειρηματία την κατασκευή και διαχείριση τεσσάρων εργοστασίων για σκουπίδια, δύο στη Φυλή κι από ένα στο Γραμματικό και την Κερατέα. Όπως καταγγέλλουν οι διαδικασίες είναι αδιαφανείς, μιλούν για απευθείας αναθέσεις για τουλάχιστον 25 χρόνια, στη διάρκεια των οποίων τα σκουπίδια θα φέρουν απίστευτο χρυσό, ίσως περισσότερο κι από την Αττική οδό. Λένε μάλιστα ότι όλα αυτά γίνονται προκειμένου να φτάσουμε στο απροχώρητο, να χάσουμε κοινοτικά κονδύλια, να φάμε γερά πρόστιμα και να έλθει η συγκεκριμένη εταιρεία να παίξει το ρόλο του σωτήρα.

Για το θέμα της Κερατέας βλέπουμε τι γίνεται κάθε μέρα, τι ξύλο πέφτει καθώς οι κάτοικοι δε θέλουν να γίνουν έργα στην περιοχή τους. Καταγγέλλουν δε ότι ο Μπόμπολας θα πάει να φτιάξει σύγχρονη χωματερή η οποία όμως δεν θα απέχει πολύ από τη σημερινή κατάσταση. Φοβούνται ότι θα βρωμίσει η περιοχή τους κι ότι οι υποσχέσεις για «άοσμη» επεξεργασία είναι λόγια του αέρα. Ασε που η περιοχή είναι αρχαιολογικός χώρος…

Από την άλλη, υπάρχουν πολύ σοβαρές καταγγελίες για κατοίκους που έχουν βγει στα χαρακώματα καθώς στους γύρω λόφους της Κερατέας έχουν κτιστεί δεκάδες αυθαίρετα.

Επίσης, χάος επικρατεί στο χώρο των εργαζόμενων στην καθαριότητα. Κάποιοι λένε ότι έχουν γίνει εκατοντάδες προσλήψεις για τον συγκεκριμένο κλάδο, αλλά πολλοί από αυτούς «καθαρίζουν» τα γραφεία των δήμων, κάνουν δημόσιες σχέσεις σε δημάρχους και γενικά βλέπουν σκουπιδιάρικο με το κιάλι. Λογικό λοιπόν να μην καθαρίζονται οι δρόμοι αφού για τη δουλειά αυτή έμειναν οι συμβασιούχοι τους οποίους μάλιστα έδιωξε ο Ραγκούσης.

Την ίδια ώρα ο Καμίνης που εκλέχθηκε δήμαρχος, δεν έχει βγάλει λέξη για το πρόβλημα, απλά το μεταθέτει στον κ. Κακλαμάνη ο οποίος αποχωρεί τις επόμενες ημέρες από το δήμο. Ετσι βρίσκεται ο ένας να κατηγορεί τον άλλο όσο η Αθήνα γίνεται σκουπιδότοπος.

Όσο για τη χωματερή στα Λιόσια, έχουν ακουστεί σοβαρές καταγγελίες ακόμη και για μαφία σκουπιδιών που πληρώνεται για να αφήνει κόσμο να ψάχνουν για πολύτιμα υλικά.

Και στο τέλος έχεις μια κυβέρνηση που επιμένει στον αρχικό σχεδιασμό για τη χωροθέτηση των χωματερών χωρίς να λαμβάνει υπόψη νέα δεδομένα και στυλώνοντας τα πόδια αδιαφορεί για τις εκκλήσεις τοπικών παραγόντων.

Όλο αυτό το σκηνικό έχει φέρει την Αθήνα στα όριά της και τους Ευρωπαίους να ετοιμάζονται να μας ρίξουν γερά πρόστιμα καθώς οι ανεξέλεγκτες χωματερές ναι μεν μειώθηκαν αλλά δεν εξαλείφθηκαν. Και το ζήτημα είναι μέχρι πότε η Αθήνα θα θυμίζει τριτοκοσμική χώρα.

http://www.antinews.gr/2011/10/14/127362/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου