Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018

Διδακτορικό στους μετανάστες έκανε ο Νίκος Παππάς

Του Κώστα Παπαχλιμίντζου

Το διπλό «µυστικό» του Νίκου Παππά αποκάλυψε το London School of Economics (LSE), παρουσιάζοντας το βιογραφικό του υπουργού Ενηµέρωσης, ο οποίος µίλησε στο λονδρέζικο πανεπιστήµιο την περασµένη Τρίτη για τα... fake news!

Το πρώτο «µυστικό» αφορά το αντικείµενο του διδακτορικού του, που είναι ότι η Ελλάδα µπορεί να λύσει το µεγάλο δηµογραφικό πρόβληµα που αντιµετωπίζει µε αυξηµένη ροή µεταναστών!

Το δεύτερο αφορά την ηµεροµηνία απόκτησης του διδακτορικού διπλώµατος, για την οποία πιάστηκε να ψεύδεται... «Ο Παππάς σπούδασε οικονοµικά στο Πανεπιστήµιο του Strathclyde και ολοκλήρωσε το διδακτορικό εκεί το 2013, έχοντας γράψει τη διατριβή του πάνω στο θέµα των µακροοικονοµικών συνεπειών της εκτιµώµενης πληθυσµιακής αλλαγής στην Ελλάδα», αναφέρει το LSE στο εισαγωγικό σηµείωµα της διάλεξης, που περιλαµβάνει σύντοµο βιογραφικό του οµιλητή.

Ο ίδιος, βέβαια, ο κ. Παππάς, στην επίσηµη ιστοσελίδα του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενηµέρωσης, γράφει στο βιογραφικό του ότι «το 2008 ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στα Οικονοµικά της Κοινωνικής Ασφάλισης από το Strathclyde University στη Γλασκώβη».

Το... µαρτυριάρικο αγγλικό πανεπιστήµιο αποκάλυψε τα «fake news» του ίδιου του κ. Παππά, ο οποίος τελείωσε το διδακτορικό του πέντε ολόκληρα χρόνια µετά την ηµεροµηνία που επίσηµα υποστηρίζει ότι έγινε αυτό!

Ο 42χρονος σήµερα υπουργός, βέβαια, ήθελε να δείξει ότι το 2008, όταν ορίστηκε διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, είχε ήδη διδακτορικό και δεν το πήρε πέντε χρόνια αργότερα, όπως τελικά είναι η αλήθεια. Το πλέον ενδιαφέρον, όµως, είναι το αντικείµενο της διδακτορικής έρευνας που έκανε ο κ. Παππάς στη Σκωτία.

∆ιαβάζουµε στο συµπέρασµα, όπως το καταγράφει ο ίδιος: «Το βασικό εύρηµα είναι ότι η θετική “καθαρή” µετανάστευση µπορεί να ακυρώσει τις αρνητικές επιπτώσεις ενός πληθυσµού που γερνάει, οι οποίες σε αντίθετη περίπτωση θα εµφανίζονταν ως αποτέλεσµα της συρρίκνωσης του εργατικού δυναµικού». Ίσως έτσι εξηγείται, εν µέρει, και η πολιτική ανοιχτών συνόρων που ζητούσε ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση και εφάρµοσε ουσιαστικά ως κυβέρνηση, ανοίγοντας τις πόρτες για δεκάδες χιλιάδες µετανάστες στην ελληνική επικράτεια.

ΔΙΑΤΡΙΒΗ

Ο φοιτητής-ερευνητής τότε Νίκος Παππάς αναγνώριζε ότι η χώρα µας αντιµετώπιζε σοβαρό πρόβληµα γήρανσης του πληθυσµού και υπογεννητικότητας, µε ποσοστό µάλιστα που συγκαταλεγόταν στα υψηλότερα ανάµεσα στα κράτη-µέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Μελετούσε και συνέκρινε αναλυτικά τα δεδοµένα των τελευταίων δεκαετιών για τον αριθµό των γεννήσεων στην Ελλάδα, το εργατικό δυναµικό, την αύξηση του πληθυσµού και την κατανοµή των πολιτών ανά ηλικιακή κατηγορία, επισηµαίνοντας τα πολύ ανησυχητικά δεδοµένα για το µέλλον της πατρίδας µας.

Πού κατέληγε;

Ότι µέχρι το 2050, ο πληθυσµός της χώρας θα έχει πέσει στα 10,779 εκατοµµύρια (µείωση 1,27%, όπως σηµειώνει), ενώ ο πληθυσµός στην ηλικιακή οµάδα 15-64 ετών θα έχει πέσει κατά 18% και θα φτάνει τότε µόλις στα 6,08 εκατοµµύρια. Πώς µπορεί να αντιστραφεί αυτή η πορεία; Τρεις είναι οι τρόποι, εκτιµούσε ο κ. Παππάς: η µετανάστευση, η αύξηση της γονιµότητας και η αύξηση του προσδόκιµου ζωής. Από αυτούς τους τρεις, προέκρινε ως ιδανικότερη για την Ελλάδα την αύξηση των µεταναστών.

«Η µετανάστευση έχει τη µεγαλύτερη επίδραση, καθώς αποτελεί µια απευθείας "ένεση" σε νεότερες ηλικιακές οµάδες, ενώ η γονιµότητα επηρεάζει το δηµογραφικό προφίλ µακροπρόθεσµα και οι αλλαγές στο προσδόκιµο ζωής επηρεάζουν τις µεγαλύτερες γενιές», ανέφερε χαρακτηριστικά, για να συνεχίσει λίγο παρακάτω: «Μπορούµε να συµπεράνουµε ότι η µετανάστευση µπορεί εν πολλοίς να εµποδίσει τη γήρανση του πληθυσµού, βασικά επειδή οι µετανάστες είναι νεότεροι από τον υφιστάµενο πληθυσµό».

Για να ενισχύσει την επιχειρηµατολογία του, ο κ. Παππάς έφερνε ως υπόθεση εργασίας και το σενάριο της «µηδενικής µετανάστευσης», όπου δηλαδή κανένας µετανάστης δεν εισέρχεται -και στη συνέχεια διαµένειστην Ελλάδα. «Σε αυτή την περίπτωση», ανέφερε στη διδακτορική του διατριβή, «θα υπάρχει µείωση του συνολικού πληθυσµού και ακόµα ταχύτερη µείωση του πληθυσµού που βρίσκεται σε ηλικία εργασίας».

Όπως, εξάλλου, έγραφε στα συµπεράσµατα της διατριβής, είναι απολύτως απαραίτητο οι µεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα να αυξηθούν. «Συµπερασµατικά, όχι µόνο τα υφιστάµενα επίπεδα καθαρής µετανάστευσης δεν είναι αρκετά, αλλά, ακόµα και να τα διατηρήσουµε σε ένα επαρκές επίπεδο, µπορεί να είναι µείζονος σηµασίας», καταλήγει ο Νίκος Παππάς.

hparapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου