Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Οταν ο «καπετάνιος» έδιωξε τον Αλεν στο ημίχρονο

Βασίλης Βέργης

Μου τηλεφώνησε ένας φίλος μόλις η Λάτσιο έκανε το 2-0 επί του Παναθηναϊκού στο Ολίμπικο: «Λες να γυρίσει με το αεροπλάνο της αποστολής ο Φερέιρα ή θα φύγει κατευθείαν για Πορτογαλία; Κάποτε, αν θυμάσαι, ο καπετάνιος έδιωξε τον Αλεν στο ημίχρονο του αγώνα Γιουβέντους-Παναθηναϊκός».

Χαμογέλασα, θυμήθηκα εκείνο το ματς με το 4-0 της Γιούβε και το ακαριαίο... ημιχρόνιο τέλος του (“τσακωμένου” με την προπονητική) Αλεν, και πρότεινα στο φιλαράκι να ακούσει τις δηλώσεις Φερέιρα μετά το τέλος του παιχνιδιού για να γίνει σοφότερος. Ημουν βέβαιος και μετά το 3-0 που συνόδευσε την μνημονιακή πράσινη ποδοσφαιρική αθλιότητα, ότι ο πανέξυπνος πορτογάλος πάλι κάτι θα σκαρφιζόταν.

Αλλωστε, πιο πιθανό είναι να... γκρεμιστεί (!) η Λεωφόρος απ΄το να απολυθεί ο Ζεσουάλδο απ΄τον Παναθηναϊκό. Κι επειδή το γήπεδο της Λεωφόρου δεν θα γκρεμιστεί καλό είναι οι Παναθηναϊκοί να συνηθίσουν στην ιδέα ότι θα ξεχειμωνιάσουν με τον Πορτογάλο στον πάγκο και θα... χειμωνιάσουν με την εικόνα-παγετό της ομάδας τους.

Ομολογώ ότι τόσα παραμύθια αραδιασμένα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα ούτε ο Σαμαράς με τον Βενιζέλο δεν έχουν πει. Και τέτοιο χείριστο προπονητικό προγραμματισμό μόνο στις ελληνικές μνημονιακές κυβερνήσεις συναντάς. Τις κυβερνήσεις του ολέθρου και τον Παναθηναϊκό της διάλυσης.

Σιγά σιγά ο Ζεσουάλδο Φερέϊρα, με την αποδοχή και τη συναίνεση του Γιάννη Αλαφούζου, άρχισε να “ανακαλύπτει” και να “πλασάρει” τον Παναθηναϊκό των “νέων παικτών”. Γιατί ΤΩΡΑ αυτό τον βολεύει να προωθεί. Τώρα που ο Παναθηναϊκός βρίσκεται 13 βαθμούς πίσω στο πρωτάθλημα και είναι σάκος του μποξ στην Ευρώπη, ΤΩΡΑ... θυμήθηκε ότι χτίζει πάνω στα νέα παιδιά της Παιανίας.

Ας γυρίσουμε όμως λίγους μήνες πίσω για να διαπιστώσουμε το μέγεθος του “δουλέματος” που... ομοιάζει με εκείνο της δήθεν επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου από τον Σαμαρά και τον κολλητό του, τον Βενιζέλο.

Ποιους ποδοσφαιριστές απέκτησε ο Παναθηναϊκός: Τον Πίντο, τον Βελάσκες, τον Σο, τον Κουίνσι, τον Σισοκό (δανεικό), τον Φορναρόλι, τον Μπαρμπαρούση... Που ΗΤΑΝ στους... δήθεν υπολογισμούς οικοδόμησης του Φερέιρα οι νεαροί Ελληνες ποδοσφαιριστές με εξαίρεση τον Μαυρία; Πουθενά.

Ο Καπίνο αναπληρωματικός του Καρνέζη, ο Τριανταφυλλόπουλος πίσω από τον Μπουμσόνγκ και τους ΔΥΟ ξένους στόπερ που αποκτήθηκαν, ο Φουρλάνος και ο Λαγός ψάξε να βρεις, ο Χουχούμης στο πολύ πολύ περίμενε. Ποιος από αυτούς προοριζόταν για βασικός; Ουδείς. Πόσοι για την 18άδα; Αντε ένας, το πολύ δύο. Κατά τα άλλα έχτιζε από την αρχή ομάδα με τους νέους ο Φερέϊρα!

Με εξαίρεση τον Σισοκό (ποιοτικός ποδοσφαιριστής ο οποίος όμως δεν παίρνει βοήθειες από την ομάδα), ο Παναθηναϊκός έχει πάρει ελάχιστα έως τίποτα από τις μεταγραφές οι οποίες ήταν 100% επιλογές του Φερέιρα. Κι έχασε, πάλι λόγω Φερέιρα, τον μοναδικό χαφ που είχε να του φτιάξει παιχνίδι, τον μοναδικό παίκτη με ηγετική φυσιογνωμία για να τραβήξει το κουπί, τον Γιώργο Καραγκούνη, επιλέγοντας να κρατήσει τον Κώστα Κατσουράνη τον οποίο... απέλυσε λίγους μήνες μετά και τον πλήρωσε 600 χιλιάρικα!

Ναι, ο Παναθηναϊκός υπολείπεται ως ποιότητα ρόστερ σε σχέση με πέρυσι, όχι όμως μόνο γιατί έχασε κάποιους καλούς παίκτες ή επειδή παραμένει τραυματίας ο Λέτο, αλλά εξαιτίας ΚΑΙ των επιλογών του προπονητή του. Τις ομάδες δεν τις κάνουν μόνο τα χρήματα αλλά και οι έξυπνες προσθήκες.
Ο Παναθηναϊκός δεν έχει ούτε ταυτότητα στο παιχνίδι του, ούτε νοοτροπία, ούτε ανταγωνιστικό χαρακτήρα.

Οι δικαιολογίες των τραυματισμών, σε αυτό το επίπεδο, είναι για μικρά παιδιά. Πως είναι δυνατόν να μην υπάρχουν τραυματισμοί όταν παίζεις σχεδόν τρία ματς την εβδομάδα; Και συμβόλαιο με το θεό να έχεις κάνει, πάλι κάποιος θα πέσει κάτω από τα πολλά παιχνίδια, πόσω μάλλον όταν αρκετοί εξ αυτών δεν έχουν συνηθίσει σε τέτοιους ρυθμούς. Ομως όπως είπε μετά το ματς με τη Λάτσιο ο κόουτς, μόλις επιστρέψουν όλοι οι παίκτες ο Παναθηναϊκός θα πάει πολύ καλύτερα. Βέβαιαααα. Λησμόνησε να μας ενημερώσει αν ο περίφημος Σο θα γυρίσει πριν ή μετά το... 4ο μνημόνιο!

Το χειρότερο είναι η νοοτροπία επιπέδου μικρομεσαίας ομάδας του πορτογαλικού πρωταθλήματος. Ο Παναθηναϊκός έχει γίνει ένα με το πάτωμα, αλλά δεν τρέχει κάστανο. Κάποιες σποραδικές ομιλίες του Αλαφούζου και το συνεχόμενο ρεσιτάλ δικαιολογιών του Φερέιρα έπειτα από κάθε παιχνίδι. Ρεπερτόριο ανεξάντλητο. Πουθενά δεν τον πιάνεις.

Ρεζιλεύεται στην Ελλάδα ο Παναθηναϊκός, βλέπει... ατυχία. Νικάει κάποια ματς (να'ναι καλά ο Καρνέζης), ψάχνει πόσοι δημοσιογράφοι έχουν πάει στην αίθουσα τύπου. Τον κράζει ο κόσμος, δηλώνει ότι...δεν άκουσε τίποτα. Παίρνει “Χ” με τη Λάτσιο στο ΟΑΚΑ, το... γιορτάζουν με ζεϊμπέκικο στα αποδυτήρια. Τρώει τριάρα στο Μάριμπορ και στη Ρώμη αλλά κερδίζει εμπειρίες γιατί... “φτιάχνει ομάδα με νέα παιδιά”.

Σε Παναθηναϊκό του Γιώργου Βαρδινογιάννη (με τα πολλά, φυσικά, λάθη του στους προπονητές) ο “Πάπας” Ζεσουάλδο ο 1ος θα έκανε ήδη παρέα στον Αλεν. Οχι βεβαίως επειδή είναι άσχετος ή κακός προπονητής (κάθε άλλο, μόνο κακός προπονητής δεν είναι κι αυτό αποδεικνύεται από την μέχρι τώρα καριέρα του), αλλά επειδή ΔΕΝ παραδέχεται τα φετινά λάθη του κι έχει φλομώσει τον κόσμο στο παραμύθι.

Ο Παναθηναϊκός έχει κι άλλου είδους προβλήματα. Ο Γιάννης Αλαφούζος στηρίζει σχεδόν πεισματικά τον κόουτς γιατί εκτός των άλλων λεφτά για αποζημίωση δεν υπάρχουν εκτός αν λέγεσαι... Κατσουράνης. Κάτι ο εγωισμός, κάτι η (προς τιμή του) παραδοχή ότι κι αυτός τώρα μαθαίνει τα “πατήματα” μιας ποδοσφαιρικής ομάδας, κάτι η αδυναμία πραγματοποίησης ποιοτικών μεταγραφών τον οδηγούν στο “πάμε πάμε χέρι με τον Φερέιρα, έστω κι αν πέσουμε σαν σουλιώτες στον γκρεμό”. Η...εξωτερική παράνοια στον σύλλογο όμως συνεχίζεται αδιάκοπα.

Οι αντι-Βαρδινογιαννικοί-Βγενοπουλικοί βρίζουν σε κάθε ήττα τον... Τζίγγερ αλλά και παίκτες όπως ο Βύντρα ή ο Σπυρόπουλος επειδή ήρθαν επί ηγεσίας του. Ο Φερέϊρα όμως που τον έφερε ο Πατέρας είναι... “δάσκαλος”! Εδώ -εκτός του ότι κάποιοι έχουν... γκρεμίσει στο μιλητό 100 φορές τη Λεωφόρο- έχουν γράψει ότι είναι προτιμότερο ο Παναθηναϊκός να πάει στη Δ' Εθνική για να απαλλαγεί από χρέη! Μιλάμε για μίσος που οδηγεί στην “τύφλωση”.

Και από την άλλη οι αντι-Βγενοπουλικοί-Τζιγγερικοί οι οποίοι διαλαλούν ότι για την αγωνιστική κατάντια ευθύνονται αποκλειστικά οι “φευγάτοι” που φέσωσαν τον Παναθηναϊκό και τον εγκατέλειψαν στα χάλια τους. Εφυγε κι ο Κατσουράνης και έχασαν ένα “σίγουρο” στόχο να του χρεώνουν τα πάντα!

Και στη μέση ο Αλαφούζος να τρώει ενίοτε τρικλοποδιές και από τις δύο πλευρές, οι οποίες όμως πάντα... τον στηρίζουν!

Με τον Παναθηναϊκό στα χειρότερα χάλια της ιστορίας του, να έχει χάσει το πρωτάθλημα από την... 2η αγωνιστική, να έχει νικήσει μόλις ένα ματς στο ΟΑΚΑ και να μαζεύει τις τριάρες σαν στραγάλια στην Ευρώπη, ο εμφύλιος (υπόγειος και λυσσαλέος) δεν σταματάει ποτέ.

Αν πεις σε όλους αυτούς (και δη τους... διαδικτυακούς σημαιοφόρους) να βάλουν νερό στο κρασί τους και για το καλό της ομάδας τους να “διαλέξουν” -και να στηρίξουν- Τζίγγερ ή Βγενόπουλο (με ΛΕΦΤΑ από τον ένα ή τον άλλο, φυσικά στην ΠΑΕ), θα προτιμήσουν να κόψουν τις φλέβες τους παρά να... πισωγυρίσουν. Θα προτιμήσουν “ΠΑΟ και στη Δ' Εθνική” παρά με τον “εχθρό”.

Καταλαβαίνετε λοιπόν γιατί οι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ Παναθηναϊκοί έχουν γυρίσει απογοητευμένοι την πλάτη σε αυτό το μαύρο χάλι, γιατί το τριφύλλι θα συνεχίσει να πηγαίνει στην κατηφόρα με σπασμένα φρένα και γιατί ο Ζεσουάλδο Φερέιρα θα συνεχίζει να παραμυθιάζει την Παναθηναϊκή κοινωνία όπως ο Αδωνις Γεωργιάδης την ελληνική κοινωνία από τα τηλεοπτικά παράθυρα...

sentragoal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου