Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Ο Σαμαράς πήγε στο Κατάρ, αλλά το Κατάρ «καίγεται» για την Θράκη!!!

Εδώ και πάρα πολύ καιρό έχουμε επισημάνει την γεωπολιτική αξία της Θράκης, η οποία ενώ (διόλου τυχαίως) βάλλεται από «συμμάχους» και εγκαταλείπεται από την κυβέρνηση των Αθηνών, ταυτόχρονα είναι πόλος έλξης οικονομικών κεφαλαίων του εξωτερικού και χώρος υψηλής κινητικότητας (επίσημης και ανεπίσημης) ξένων διπλωματών (ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Τουρκία, Ρωσία κ.α.).



Η γεωοικονομική πλευρά της Θράκης συμπληρώνει την γεωπολιτική της θέση, κυρίως λόγω της αδιαμφισβήτητης διέλευσης ενεργειακών αγωγών από τα εδάφη της. Αυτό ακριβώς το αδιαμφισβήτητο δεδομένο (που κωλυσιεργεί τον ρωσικό αγωγό ενέργειας Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης για να προλάβει να έρθει ο αμερικανικών συμφερόντων αγωγός Nabucco), της διέλευσης αγωγών ύψιστης ενεργειακής και οικονομικής σημασίας, φαίνεται πως δεν διαλάθει της προσοχής εκείνων που σκοπεύουν να «ακουμπήσουν» τα χρήματά τους στην ακριτική αυτή γωνιά της Ελλάδας και να πάρουν μέρος στην διακίνηση της ενέργειας προς την Ευρώπη.

Αν και μέσα στα γεωπολιτικά «παιχνίδια» που αναπτύσσονται για την περιοχή έχει μπει και η Άγκυρα, μέσω της «τουρκικής μειονότητας» και της δραστηριότητας του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής, οι ισχυροί παίκτες δεν έχουν κάνει ακόμη (επισήμως τουλάχιστον) την εμφάνισή τους και δεν έχουν εκδηλώσει σαφή ενδιαφέροντα. Είναι όμως ηλίου φαεινότερο πως αναμένουν εξελίξεις όχι μόνο στη Θράκη, αλλά σε περιοχές όπως της Κασπίας θάλασσας, του Καυκάσου, του Ιράν και της Ανατολικής Μεσογείου, όπου και βρίσκονται τα μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων και φυσικού αερίου.

Οι «μεσαίου διαμετρήματος» παίκτες, όμως, γνωρίζοντας πως αν δεν κινηθούν γρήγορα, δεν θα προλάβουν να τοποθετηθούν στην περιοχή και γι αυτό άρχισαν ήδη τις βολιδοσκοπήσεις για περιοχές μείζονος ενδιαφέροντος της Θράκης.

Ένα από τα σημεία υψηλού ενδιαφέροντος είναι και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το οποίο είναι απολύτως βέβαιο πως θα αποτελέσει διαμετακομιστικό κέντρο ενέργειας. Και οι άνθρωποι του Κατάρ, γνωρίζοντας πως η Θράκη βρίσκεται σε κατάσταση εγκατάλειψης από την Αθήνα, αλλά γνωρίζοντας επιπλέον πως η οικονομική κρίση της Ελλάδας επηρεάζει με ιδιαίτερη ένταση την συγκεκριμένη περιοχή, έχουν αρχίσει να βολιδοσκοπούν την Ελληνική κυβέρνηση για ην δυνατότητα δημιουργίας ενός σταθμού υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη. Εάν αυτό γίνει κατορθωτό, τότε δεν θα πρόκειται για μία πρώτη κίνηση που θα αποδεικνύει την γεωοικονομική ισχύ της Θράκης, αλλά ταυτόχρονα (και κυρίως επειδή το Κατάρ είναι ισλαμικό κράτος) θα τεθούν αίφνης θέματα που θα θίγουν τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας και τον Ελληνισμό της Θράκης.

Μπορεί ο πρωθυπουργός της χώρας, Αντώνης Σαμαράς, να επισκέφθηκε το Κατάρ για να ελκύσει επενδυτές, αλλά –σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες μας- οι επενδυτές δείχνουν ήδη το ενδιαφέρον τους σε μία περιοχή που ενδιαφέρει και τους ισχυρούς παίκτες (Ρωσία, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ), αλλά και την Τουρκία που είναι το ισχυρό αουτσάιντερ λόγω της ήδη υφιστάμενης «εισόδου» της στην περιοχή.

Τι μέλλει γενέσθαι; Άγνωστο προς το παρόν. Το μόνο βέβαιο είναι πως οι ενδιαφερόμενοι για την Θράκη δείχνουν πως ερευνούν εδώ και μερικά χρόνια την περιοχή, προσπαθούν να δημιουργήσουν δικά τους «φερέφωνα» (η περίπτωση των Γερμανών στο νομό Έβρου είναι χαρακτηριστική) και δεν διστάζουν να ασκήσουν ικανές πιέσεις στις Ελληνικές κυβερνήσεις για «πάγωμα» οικονομικών εκμεταλλεύσεων (π.χ. κοίτασμα ζεόλιθου), ενώ ειδικοί επιστήμονες συγκεκριμένης κατασκευαστικής εταιρείας εδώ και 3 χρόνια βρίσκονται στην Θράκη ασχολούμενοι με τοπογραφικές εργασίες… Πάντως, το ότι οι επενδυτές από το Κατάρ δείχνουν ιδιαίτερη επιμονή για επένδυση στην Θράκη, σημαίνει –ίσως- περισσότερα από όσα φαίνονται με την πρώτη ματιά…

Κωνσταντίνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου