Η υπόφυση είναι ένας αδένας που κρέμεται από τον εγκέφαλο με έναν μίσχο (σαν τσαμπί) και ο οποίος, επικοινωνώντας με το κεντρικό νευρικό σύστημα, ρυθμίζει τη λειτουργία των υπολοίπων ενδοκρινών αδένων στην περιφέρεια.
Παράγει ορμόνες ζωτικής σημασίας όπως:
1) η Αυξητική ορμόνη με την οποία αφενός αναπτύσσεται σωματικά το παιδί αφετέρου όμως συμμετέχει στην ρύθμιση της λειτουργίας πολλών οργάνων καθώς και στον μεταβολισμό λιπιδίων, γλυκόζης και λευκωμάτων.
2) Η ορμόνη που καθορίζει την λειτουργία του θυρεοειδούς (Θυρεοειδοτρόπος ορμόνη).
3) Οι δύο ορμόνες που καθορίζουν την λειτουργία των ωοθηκών και των όρχεωνρυθμίζοντας τόσο την έναρξη της εφηβείας του ατόμου όσο και την λειτουργία των αδένων αυτών κατά την διάρκεια της ενηλίκου ζωής ήτοι την λειτουργία της αναπαραγωγής. Όμως οι ορμόνες των ωοθηκών και των όρχεων συμμετέχουν και σε πολλές άλλες λειτουργίες του οργανισμού καθορίζοντας το πλαίσιο της σωστής λειτουργίας διαφόρων συστημάτων και οργάνων όπως του καρδιοαγγειακού, του μυοσκελετικού, του εγκεφάλου κλπ.
4) Η ορμόνη που καθορίζει την λειτουργία των επινεφριδίων από τα οποία παράγεται η κορτιζόνη και η οποία θεωρείται απαραίτητη για την ζωή.
5) Η Προλακτίνη, η ορμόνη που υποβοηθά την σύνθεση και έκκριση του γάλακτος από τον μαστό κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και την περίοδο του Θηλασμού. Πέραν αυτού όμως η ορμόνη αυτή συμμετέχει και στην λειτουργία των ωοθηκών και των όρχεων είτε άμεσα είτε έμμεσα.
Είναι προφανές ότι διαταραχές των ορμονών αυτών είτε ως έλλειψη τους είτε ως υπερπαραγωγή τους μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρότατα νοσήματα με πολύ δυσμενή εξέλιξη για την υγεία του ατόμου όπως η μεγαλακρία, ο νανισμός για το παιδί, η υπερπαραγωγή κορτιζόλης με την ανάπτυξη του βαρύτατου συνδρόμου Cushing, νοσήματα που προκαλούν στειρότητα σε γυναίκες και άνδρες και άλλα νοσήματα και επιπλοκές.
κυρ-βιολογία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου