Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Οι πολιτικοί ξέρουν να παίζουν όλους τους ρόλους

Κώστας Καίσαρης

Εγχείρηση η Μαρινέλλα, μπαλονάκι ο Καρατζαφέρης. Τα διαβάζει ο Μητσοτάκης στις εφημερίδες και γελάει. Ποιος να φτουρήσει μπροστά του; Ακάθεκτος βαδίζει για τα εκατό. Για να μηδενίσει δηλαδή το κοντέρ και ν' αρχίσει να γράφει φτου κι απ' την αρχή.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τον Καρατζαφέρη βέβαια, μιλάμε για επέμβαση ρουτίνας: Τόσο σοβαρή δηλαδή που είχε πάρει σβάρνα τα κανάλια από την εντατική. Ο πολιτικός τίποτα δεν αφήνει να πάει χαμένο. Ακόμα και την αρρώστια του θα την εκμεταλλευθεί.

Εδωσε πλήρη περιγραφή του περιστατικού κι αποκάλυψε ότι μίλησε σχεδόν με το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας, που του ευχήθηκαν περαστικά. Είπε για το τηλεφώνημα του Αντώνη Σαμαρά και σχολίασε την επίσκεψη του Αδωνι Γεωργιάδη: «Ηταν μια συγκινητική στιγμή. Που θα έλεγα ότι αν υπήρχε κάμερα θα άξιζε πολλά λεφτά. Γιατί ήταν η επαφή ενός γιου κι ενός πατέρα. Δηλαδή το απολωλός πρόβατο».

Πάλι καλά που σταμάτησε εκεί δηλαδή, γιατί αν συνέχιζε θα βάζαμε τα κλάματα. Πατέρας και γιος, Καρατζαφέρης-Αδωνις. Σαν να βλέπεις ελληνική ταινία με τον Λαυρέντη Διανέλλο και τον Νίκο Ξανθόπουλο (φωτό). Επί της ουσίας τώρα, για να προέκυψε μεταξύ τους «συγκινητική στιγμή», κομματάκι δύσκολο. Κόβεις φάτσες δηλαδή και βγάζεις συμπέρασμα ότι πρόκειται για τύπους που συγκινούνται; Επαγγελματίες είναι αμφότεροι.

Ο Αδωνις έκανε την επίσκεψη για να δείξει ότι είναι καλό παιδί κι ο Καρατζαφέρης έβαλε τη σάλτσα παριστάνοντας τον καλό πατέρα. Σχετικά με το απολωλός πρόβατο, ο ίδιος ο Καρατζαφέρης έχει αποκαλύψει το σχετικό στόρι. Οτι ένας από τους ολιγάρχες τον πίεζε να συνεχίσει τη μνημονιακή πολιτική. Οταν του είπα ότι το κόμμα είναι δικό μου, ο ολιγάρχης μου απάντησε «νομίζεις».

Την άλλη μέρα, πάντα κατά τον Καρατζαφέρη, ο ένας μετά τον άλλον οι βουλευτές του αρχίσανε να την κοπανάνε για τη Νέα Δημοκρατία. Τι ήθελε δηλαδή να πει ο αρχηγός; Οτι από το ΛΑΟΣ, με συνέπεια τη διάλυσή του, φύγανε κατόπιν εντολής των μεγάλων συμφερόντων. Οχι για να σώσουνε την Ελλάδα, όπως λένε οι ίδιοι, αλλά για να την καταστρέψουνε. Παίρνουνε χαμπάρι όμως τα απόλυτα πρόβατα; Ούτε δράμι κακίας δεν κράτησε ο Αδωνις.

Ο άσωτος υιός τα ξέχασε όλα κι έτρεξε στο προσκεφάλι του άρρωστου πατέρα. Ο οποίος πατέρας, συγκινήθηκε, δάκρυσε κι έδωσε εντολή να σφάξουν τον μόσχο τον σιτευτό. Που με τα σημερινά μέτρα και σταθμά μπορεί να μεταφρασθεί με δωρεάν τηλεοπτικό χρόνο στο Αρτ Τσάνελ, για να πουλάει ο Αδωνις τα βιβλία του. Χωρίς να του ζητήσει αυτά που έλεγε ότι του χρωστάει και του τα έχει αφήσει φέσι μετά την αποστασία στη Νέα Δημοκρατία.

Ο Βορίδης αντίθετα, το άλλο πνευματικό παιδί του αρχηγού, σκληρός. Σαν τον Στέφανο Στρατηγό στις ταινίες του Φώσκολου. Αν και υπουργός Υγείας, δεν πήγε να δει τον πρώην αρχηγό του στο κρεβάτι του πόνου. Οπως και ο νεαρός Πλεύρης. Ο Αδωνις, αντίθετα, έδειξε πόσο τιμά και σέβεται τον πνευματικό του πατέρα. Ιδού, λοιπόν, που το καραγκιοζιλίκι και το κουκλοθέατρο ζουν και βασιλεύουν. Οι πολιτικοί είναι εκπαιδευμένοι και ξέρουν να παίζουν τους ρόλους και στα δωμάτια της εντατικής στα νοσοκομεία. Οταν ο ένας είναι άρρωστος, ο άλλος υποδύεται τον επισκέπτη και η παράσταση βγαίνει μια χαρά. Οι ηθοποιοί είναι τόσο ταλαντούχοι που μπορούν να υποδύονται τους ρόλους τους κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Αυτά.

Ο Βοτανικός στοίχειωσε και η μπίζνα δεν πρόκειται να γίνει ποτέ

Μιλώντας γενικά για τις σχέσεις επιχειρηματιών-πολιτικών κι όχι ειδικά για το θέμα του γηπέδου της ΑΕΚ, μπορούμε να πούμε ότι άλλες δουλειές γίνονται, άλλες δουλειές στραβώνουν. Ανάλογα με τις συνθήκες και την εποχή. Ο Κόκκαλης την έφτιαξε τη δουλειά στο Καραϊσκάκη στο πιτς φιτίλι. Ψηφίσανε νόμο στη Βουλή ΠΑΣΟΚ-Νέα Δημοκρατία και ο χώρος του γηπέδου από ιδιοκτησία της ΕΟΑ που ήτανε πέρασε για 49 χρόνια στον Ερασιτέχνη Ολυμπιακό. Από κει και πέρα στη Θρύλος ΑΕ και στον Κόκκαλη. Εύκολα. Ο Τζίγγερ με τον Βωβό, αντίθετα, την πατήσανε.

Ο Βοτανικός στοίχειωσε και η μπίζνα δεν πρόκειται να γίνει ποτέ. Ο Σαββίδης από τον περασμένο Σεπτέμβρη είναι στο περίμενε να του κάνουνε ψαλίδι στα χρέη του ΠΑΟΚ. Στο περίμενε είναι και για τη Θέρμη. Οι εποχές έχουν αλλάξει. Επί σοσιαλισμού, όταν κυβέρναγε το ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα, ο Βενιζέλος έπαιρνε το σφουγγάρι και μηδένιζε τα χρέη που είχαν όλες οι ομάδες της Θεσσαλονίκης στο μπάσκετ. Εύκολα. Και τώρα θέλει να ξηγηθεί έτσι και στον Σαββίδη, αλλά δεν μπορεί. Δεν τον αφήνει η τρόικα. Ετσι κι ο Μελισσανίδης. Στον Ολυμπιακό, σου λέει, δώσανε 80 τόσα στρέμματα του Καραϊσκάκη. Εμένα δεν μου δίνουνε έξι για να κάνω τη δουλειά μου; Είπαμε. Οι εποχές έχουν αλλάξει.

Δεν είναι κανένα μικρό παιδάκι ο Μελισσανίδης

Σήμερα μιλάει ο Μελισσανίδης. Πριν απ' αυτόν, όμως, έχουν μιλήσει για λογαριασμό του οι ρεπόρτερ της ΑΕΚ. Για «χτυπήματα εκ των έσω». Για «εκνευρισμό και μεγάλη δυσαρέσκεια για τις συνεχείς αλλαγές στάσης του ΣΥΡΙΖΑ». Για «τη Βουλή που καθυστερεί και δεν έχει ψηφίσει ακόμα το νομοσχέδιο».

Για «τις απίθανες αντιδράσεις μερίδας κατοίκων του δήμου της Νέας Φιλαδέλφειας». Για «τον πόλεμο εναντίον του με στοχευμένη προσπάθεια να ταυτίσουν την κατασκευή του γηπέδου με προσωπικά επιχειρηματικά του συμφέροντα». Και για κάποιους που «παίζουν πολιτικά παιχνίδια στις πλάτες εκατομμυρίων ανθρώπων». Για τόσο κακό κόσμο μιλάμε. Κι ειδικότερα για τους πολιτικούς. Που βρήκαν έναν καλό άνθρωπο σαν τον Μελισσανίδη και τον έχουν βάλει στη μέση και τον χτυπάνε. Που δεν ξέρει από τέτοια πράματα κι από τέτοιες δουλειές και τον κοροϊδεύουνε.

Αλλα του λένε τη μια μέρα, άλλα την άλλη και τον τρενάρουνε από σήμερα σε αύριο. Εναν αθώο άνθρωπο, που δεν ξέρει τίποτα από πολιτικά παιχνίδια. Που του βάζουνε συνέχεια τρικλοποδιές. Προσωπικά, λοιπόν, δεν με ψήνει αυτό το σενάριο. Δεν είναι κανένα μικρό παιδάκι ο Μελισσανίδης. Ηξερε τι έκανε κι ήξερε πολύ καλά πού πήγε να μπλέξει. Ηξερε δηλαδή ότι τα στρέμματα του πρώην γηπέδου δεν φτάνουνε και κατά συνέπεια να χτίσει από μόνος του σαν ΑΕΚ δεν μπορούσε. Ηξερε ότι είχε ανάγκη και τον Δήμο και τα πολιτικά κόμματα, αλλά και τον τελευταίο πολίτη του Δήμου, για να μην κάνει προσφυγή στο ΣτΕ. Δεν προέκυψαν αυτά χθες. Γνωστά ήταν από την αρχή. Αν τα θεωρούσε εύκολα, αν τα είχε υπολογίσει αλλιώς, δικό του θέμα και πρόβλημα.

sentragoal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου