Μόνο τα επεξεργασμένα αβγά του οξύρρυγχου μπορούν να ονομαστούν χαβιάρι.
Τύποι χαβιαριού:- Beluga: Το "μπελούγκα" προέρχεται από τους εξαιρετικά σπάνιους μεγαλύτερους οξύρρυγχους, έχει μεγάλα και λιπώδη αυγά και το χρώμα του ποικίλλει από γκρι ματ στο φωτεινό γκρι.
- Ossetra: Το "οσέτρα" ειναί φθηνότερο από το "μπελούγκα" αλλά κατά την γνώμη μου διαθέτει καλύτερη γεύση, το χρώμα του ποικίλλει απο καστανό στο χρυσό.
- Sevruga: Το "σεβρούγκα" φτιάχνεται από μικρόσωμους οξύρρυγχους, μικρά ανοιχτου γκρι αβγά με μειωμένη γευστικότητα.
Μερικά από τα μυστικά του:
- Ποτέ δεν το βάζεις στην κατάψυξη
- Το βγάζεις από το ψυγείο 15 λέπτα πριν το σερβίρεις
- Δεν χρησιμοποιείς ασημένιο κουτάλι για σερβίρισμα αλλά κοκάλινο από ταρταρούγα ή σεντέφι
- Αν θες να καταλάβεις το λεπτό άρωμα και την γεύση του απέφυγε το λεμόνι
Πως το τρως;Το χαβιάρι τοποθετείται σε μπλίνις (μικρές Ρώσικες πιτούλες) η σε ψωμάκια ελαφρώς φρυγανισμένα και βουτυρωμένα. Συνοδεύεται με κρέμα (βάζεις πολύ λιγο μια ιδέα), ψιλοκομμένο κρεμμύδι ή αβγό κομμένο σε μικρά κυβάκια.
Με το κουταλάκι του βάζεις μια κουταλιά στο πιάτο σου, το ίδιο κάνεις και με τα "συνοδευτικά" αν υπάρχουν (βάζεις μια κουταλιά απο το κάθε ένα).
Βάζεις το χαβιάρι και όποια άλλα υλικά θέλεις στο μπλίνις η στα ψωμάκια και το τρως με το χέρι.
Τιμές:"Σιγά τα αβγά είπες ; ... η γνωστή έκφραση δεν ισχύει για τα αβγά των ψαριών !!!"
- Χαβιάρι 6.800 ευρώπουλα ... το "almas" έχει 35.310 ευρώπουλα ανά κιλό
- Αβγοτάραχο 145 ευρώπουλα και πάνω / κιλό
- Αβγά αχινού 125 ευρώπουλα και πάνω / κιλό
- Μπρικ 95 ευρώπουλα και πάνω / κιλό
- Αβγά πέστροφας 90 ευρώπουλα και πάνω / κιλό
- Αβγά ατζούγιας 75 ευρώπουλα και πάνω / κιλό
- Αβγά ρέγκας 62 ευρώπουλα και πάνω / κιλό
- Αβγά αστακού 35 ευρώπουλα και πάνω / κιλό
assosgreek.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου