Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Κάποτε η Αμερική… ζήλευε την Ελλάδα

ΜΑΡΙΚΑ ΛΥΣΙΑΝΘΗ

Εκείνη τη στιγμή, σαν σήμερα πριν από 43 χρόνια, όταν η Τζάκι Μπουβιέ-Κένεντι, πατούσε το πόδι της στον Σκορπιό, φορώντας το νυφικό με το οποίο λίγα λεπτά αργότερα θα παντρευόταν τον Αριστοτέλη Ωνάση, η Αμερική… μίσησε την Ελλάδα.

Δεν ήταν και εύκολο για την κοινωνία των ΗΠΑ να αποδεχτεί ότι ένας Έλληνας, έστω και πανίσχυρος μεγιστάνας, έκλεβε την Πρώτη Κυρία της καρδιάς τους, τη χήρα του δολοφονηθέντος Προέδρου Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, τη συναισθηματική διάδοχο του Κάμελοτ.

Πολλοί είπαν ότι ο Ωνάσης, που αγαπούσε πραγματικά τη Μαρία Κάλλας, παντρεύτηκε τη Τζάκι, ακριβώς για να προκαλέσει στους Αμερικανούς την παραπάνω αντίδραση: Να τους δείξει ότι, σε μια εποχή κατά την οποία η Σοβιετική Ένωση αμφισβητούσε τα πρωτεία τους ως παγκόσμια υπερδύναμη, εκείνος, μπορούσε επίσης να τους επιφέρει ένα πρωτοφανές πλήγμα γοήτρου.

Κάπως έτσι, η Τζάκι πρόσθεσε δίπλα στο Μπουβιέ-Κένεντι και το επώνυμο Ωνάση. Προκαλώντας μια πρωτοφανή έκρηξη οργής στις Ηνωμένες Πολιτείες, που αποτυπώθηκε πολύ χαρακτηριστικά σε ένα δημοσίευμα της εφημερίδας «New York Post», εκείνη την εποχή: «Είναι ξένος. Είναι γέρος. Είναι απαράδεκτα πλούσιος. Έχει τη σκοτεινή εμφάνιση μέλους μαφίας. Για πέντε χρόνια, ο κόσμος θαύμαζε την κομψότητα, τη γοητεία και την ομορφιά της κας Κένεντι. Τώρα όμως μας απογοητεύει. Γι’ αυτήν ευχόμασταν έναν πρίγκιπα. Εκείνη όμως διάλεξε έναν άνθρωπο που όλοι περιγράφουν ως λαμπρό πειρατή. Για πέντε χρόνια υπήρξε η νεαρή βασίλισσα της Αμερικής. Τώρα όμως πρόδωσε την εικόνα που είχαμε φτιάξει. Την εικόνα ενός τριαντάφυλλου που άνθιζε μέσα στην καρδιά μας».

Τα παραπάνω λόγια… δυστυχίας και παράπονου των Αμερικανών, δείχνουν το πόσο ενοχλήθηκαν από τον «πειρατή» Αριστοτέλη Ωνάση. Ήταν μια εποχή με σημαντικούς Έλληνες, που μπορούσαν να… μπουν στο ρουθούνι μιας υπερδύναμης, όπως οι ΗΠΑ. Μια πολύ μακρινή εποχή, σε σχέση με την εθνική υποτέλεια που έφερε στη σημερινή Ελλάδα το ΠΑΣΟΚ.

statesmen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου