ΜΑΡΙΚΑ ΛΥΣΙΑΝΘΗ
Στις 4 Μαρτίου, οι πολίτες της Ρωσίας θα κληθούν να εκλέξουν τον νέο Πρόεδρό τους… Έτσι ξεκινάει ο Βλαντιμίρ Πούτιν το άρθρο που υπέγραψε στην εφημερίδα «Ιζβέστια», παρουσιάζοντας ουσιαστικά το πολιτικό μανιφέστο του, για το παρόν και κυρίως για το μέλλον.
Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, που επιστρέφει στην Προεδρία, αν και όχι με τον πανηγυρικό τρόπο με τον οποίο θα προσδοκούσε, εξαιτίας του ανοικτού μετώπου με κοινωνικές ομάδες που αμφισβητούν το αποτέλεσμα των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών, και ζητούν περισσότερες μεταρρυθμίσεις, συνέθεσε ένα άρτιο προεκλογικό μανιφέστο.
Αναφέρθηκε στην ανάγκη να αλλάξουν όσα δεν πήγαν καλά στη Ρωσία τα προηγούμενα χρόνια, να βελτιωθούν σημεία στα οποία σημειώθηκαν υστερήσεις, να τρέξουν οι μεταρρυθμίσεις. Πάντοτε όμως με αίσθηση του μέτρου, και όχι υπό καθεστώς βιασύνης.
Αναφέρεται στα επιτεύγματα της δικής του παρουσίας στην εξουσία, από το 1999 μέχρι και σήμερα. Στέκεται στο γεγονός ότι η Ρωσία ανέκτησε την περηφάνια και την αξιοπρέπειά της, σε συνδυασμό με την οικονομική ανάπτυξη, που της επιτρέπει να μην έχει παραδοθεί στην κρίση.
Στέκεται ωστόσο και σε κάτι ακόμη: Στην άνοδο της μεσαίας τάξης, που κατά τη γνώμη του αποτελεί το απαραίτητο διαβατήριο για ένα καλύτερο μέλλον για την περήφανη χώρα. Απομονώνει μάλιστα ως μοχλό και όχημα προς την επίτευξη ενός τέτοιου στόχου, τον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης, ώστε να εξελιχθεί η μάθηση σε συγκριτικό πλεονέκτημα της Ρωσίας.
Δεν παραλείπει να αναφερθεί στη δύναμη της Ορθοδοξίας, όπως και των άλλων θρησκειών που επικρατούν στη Ρωσία, ανοίγοντας παράθυρο για ένα δια-θρησκευτικό τόξο, από τη Μόσχα μέχρι την καρδιά της Ευρώπης.
Και στέλνει ένα ξεκάθαρο, εκκωφαντικό μήνυμα προς τη Δύση και τις υπόλοιπες ηγέτιδες δυνάμεις του πλανήτη, για να θυμίσει ότι η Ρωσία, και ο ίδιος, είναι εδώ. «Θέλουμε απλώς να παρακολουθούμε την εξέλιξη των πραγμάτων, ή να είμαστε διαμορφωτές του μέλλοντος της ανθρωπότητας;», είναι το ρητορικό ερώτημα που απευθύνει στους Ρώσους.
Η απάντηση φυσικά είναι προφανής. Όπως και συναρπαστική είναι η αλλαγή δεδομένων που φέρνει σε επίπεδο παγκόσμιων ισορροπιών, το γεγονός ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιστρέφει στο Κρεμλίνο. Χωρίς… ενδιάμεσους, αυτή τη φορά. Έστω κι αν ουσιαστικά, δεν έφυγε ποτέ.
statesmen.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου