Σάββατο 21 Απριλίου 2012

«Λογοκλόπος» η "σοσιαλίστρια" Μαργαρίτα Μαθιοπούλου

Η Μαργαρίτα Μαθιοπούλου, σύμβουλος του υπουργού εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, παύθηκε από διδάκτωρ των πολιτικών επιστημών. Το πανεπιστήμιο της Βόννης ακύρωσε τον ακαδημαϊκό την τίτλο με το αιτιολογικό της λογοκλοπής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ιδρύματος, στη διδακτορική της διατριβή της κυρίας Μαθιοπούλου, που γράφτηκε τη δεκαετία του '80 και είχε ως θέμα τη «σύγκριση της πολιτικής σκέψης μεταξύ της Ευρώπης και των ΗΠΑ», βρέθηκαν 320 σημεία, στα οποία είχε παραλειφθεί συστηματικά η δέουσα αναφορά των αυθεντικών πηγών.

«Επιμέρους γινόταν αυτολεξεί αντιγραφή εκτενών αποσπασμάτων άλλων πηγών με μικρές μόνο παραλλαγές, επιμέρους συγκαλυπτόταν η χρήση ξένων κειμένων με αποπλανητικό τρόπο» αναφέρεται σε αυτήν. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του πανεπιστημίου, συμπεράνουν εκ των ανωτέρω, ότι τέτοια αντιγραφή δεν οφείλεται σε «απλή παράβλεψη, αλλά σε ηθελημένη εξαπάτηση σχετικά με την επιστημονική πνευματική ιδιοκτησία».

Τέτοιες λογοκλοπές, σύμφωνα με την οργάνωση Vroniplag, που διερεύνησε παράλληλα το θέμα, βρέθηκαν στο 47% των σελίδων της διατριβής. «Τα έκλεψε σχεδόν όλα» ήταν ο τίτλος της εφημερίδας «Süddeutsche Zeitung». Και ανάλογα χαιρέκακα ήταν τα σχόλια και άλλων μέσων ενημέρωσης.

Η κυρία Μαθιοπούλου, κόρη του γνωστού δημοσιογράφου Βάσου Μαθιόπουλου,ίδρυσε εταιρεία συμβούλων για θέματα πολιτικής ασφάλειας και αναγορεύτηκε επίτιμη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Πότσνταμ. Ως στενή συνεργάτιδα του Βεστερβέλε, τον οποίο μάλιστα συνόδευσε σε επαγγελματικό ταξίδι στη Σαουδική Αραβία, θεωρείται άνθρωπος με υψηλές διασυνδέσεις και η ισχυρότερη Ελληνίδα της Γερμανίας.

Στην Ελλάδα, η Μαργαρίτα Μαθιοπούλου αξιοποιήθηκε επί υπουργίας Ακη Τσοχατζόπουλου. Εκπόνησε μελέτη για την αναδιοργάνωση των ελληνικών ένοπλων δυνάμεων για την περίοδο 2000-2015. Την ίδια περίοδο ήταν σύμβουλος στο προεδρείο της αμυντικής ΒΑΕ. Με τον πρώην υπουργό Αμυνας είχε σχεδόν πάντα συναντήσεις κατά τις επισκέψεις του στη Γερμανία.

Η κα Μαθιοπούλου φέρεται να έχει στενή σχέση με τα ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα αλλά και με την αμυντική βιομηχανία της Γερμανίας, η οποία πουλάει το 13% του συνόλου των εξαγωγών της στην Ελλάδα.
Η εισαγγελία του Μονάχου φέρεται να ερευνά τον ρόλο της Μαργαρίτας Μαθιοπούλου (κόρης του επί χρόνια ανταποκριτή των «Νέων» και του «Βήματος» στη Βόνη κ. Βάσου Μαθιόπουλου), η εταιρεία συμβούλων της οποίας υποστηρίζεται ότι εισέπραξε 1.200.000 ευρώ προκειμένου να αναλάβουν τα ελληνικά ναυπηγεία την κατασκευή των υποβρυχίων της HDW.
Η κ. Μαθιοπούλου θεωρείται θαυμάστρια του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και μάλιστα στο παρελθόν είχε συμμετάσχει στα Συμπόσια της Σύμης, ενώ είχε διεκδικήσει και τη θέση του εκπροσώπου του γερμανικού σοσιαλδημοκρατικού SPD.

kolotoubes.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου