Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

"Παλιές" απολύσεις, εφεδρείες, "νέες" απολύσεις, εικόνα διάλυσης και εκποίησης των πάντων...

Πρώτο crash-test για την κυβερνητική συνοχή, αλλά και πρώτο τεστ αντοχής της κυβέρνησης στην σύγκρουση με την κοινωνία, καθώς η προεκλογική περίοδος τελείωσε, τα περί "επαναδιαπραγμάτευσης" δεν τα πιστεύουν ούτε αυτοί που τα έλεγαν προεκλογικά και η νέα κυβέρνηση του Μνημονίου με την ΔΗΜΑΡ στην θέση του αλήστου μνήμης ΛΑΟΣ είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει μία από τις βασικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης Παπαδήμου: Τις 150.000 απολύσεις στο δημόσιο. Ψάχνει "περιτύλιγμα" και αυτό μπορεί να να υπάρξει με ηλικιακά κριτήρια και θα είναι τριών ταχυτήτων.

Επί της ουσίας, η Νέα Δημοκρατία θα εφαρμόσει την πρόταση της για την εφεδρεία, την οποία είχε καταθέσει από την περίοδο που η προηγούμενη κυβέρνηση προσπαθούσε να βρει τρόπο να ελαφρύνει το δημόσιο. Με την μόνη διαφορά ότι η εφεδρεία είχε αποδειχθεί φιάσκο τότε και το ερώτημα είναι τι έχει μεσολαβήσει σε αυτούς τους τρεις μήνες ώστε το τότε φιάσκο σήμερα να μεταβληθεί σε επιτυχημένη οικονομική πολιτική.

Πέραν αυτού υπάρχει και μία άλλη πραγματικότητα: Καμία δαπάνη δεν μπορεί να προχωρήσει σε κανένα υπουργείο χωρίς την υποραφή του Επιτρόπου που έχει οριστεί στο κάθε υπουργείο. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας συζητήθηκε το θέμα κάποιων επιπλέον δαπανών για καύσιμα αεροσκαφών και φρενάρισε στον Επίτροπο! Μέχρι αυτού του επιπέδου έχει φτάσει η έλλειψη κυριαρχίας στα δημοσιονομικά πράγματα.

Σε ότι αφορά την εφεδρεία προβλέπεται ότι:

- όσοι είναι από 50 ετών και πάνω, θα βγουν στην εφεδρεία και θα παίρνουν το βασικό μισθό ως σύνταξη, εκτός αν βρουν αλλού δουλειά.
- για όσους είναι από 40 έως 50 ετών, θα βγουν στην εφεδρεία για δυο τριετίες
- για όσους είναι από 30 έως 40 ετών, η εφεδρεία θα έχει διάστημα τριών ετών

Η εφεδρεία, ουσιαστικά, αφορά 50.000 δημοσίους υπαλλήλους. Και αυτό γιατί σύμφωνα με τους υπολογισμούς από την πορεία των συνταξιοδοτήσεων το 2010 και το 2011, έως το 2015 θα έχουν βγει στη σύνταξη 100.000 άτομα. Για τους στρατιωτικούς θέλουν να τους περικόψουν το ειδικό μισθολόγιο και να μην μειωθεί ο μισθος κατά 12%. Θα τα καταφέρουν; Ο Α.Σαμαράς έχει δεσμευθεί κάθετα, πως "ναι". Θα δούμε.

Σε ότι αφορά την επιθυμία της Αθήνας είναι να ενταχθεί στις ευνοϊκές ρυθμίσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών αυτή, απλά αποκλείεται. Θα έπρεπε να είχαν κάνει χαρακίρι οι Έλληνες διαπραγματευτές του Μνημονίου όταν η Ιταλία και η Ισπανία με χαρακτηριστική ευκολία πήραν αυτό που ήθελαν, δηλαδή την ελάφρυνση του χρέους μέσω της απ'ευθείας επιδότησης των τραπεζών από το EFSF ενώ στην Ελλάδα τις τράπεζες τις πληρώνουν οι πολίτες!.

Ο "σκληρός" Γιόργκ Άσμουσεν, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο και ζήτησε μετ' επιτάσεως απολύσεις στο δημόσιο και υλοποίηση 100% των συμφωνηθέντων στο Μνημόνιο.

Μοναδική ελπίδα για την κυβέρνηση είναι να προχωρήσουν με ταχύτητα οι ιδιωτικοποιήσεις. Οι οποίες όμως έχουν και αυτές βαρύ κόστος: Αύξηση ανεργίας, αφού οι εταιρείες που θα περιέλθουν στα χέρια των νέων ιδιοκτητών θα "αναδιαρθρωθούν" με κλάσμα του προσωπικού τους να παραμάνει στις θέσεις του.

Στην κυβέρνηση δέσμιοι της συστημικής συμπεριφοράς τους και των τραπεζιτών, δεν έχουν αντιληφθεί ότι οι πολίτες απέρριψαν δύο φορές μέσα σε 40 ημέρες την προηγούμενη πολιτική. Πολύ σύντομα οι ψευδαισθήσεις τελειώνουν...

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου