Μπορεί να μην το βλέπουμε, χαμένοι στην ευδαιμονία της δόσης, αλλά εκχωρούμε κάθε ανελαστική δαπάνη, για νερό και ενέργεια. Εκχωρούμε μελλοντικούς φόρους. Εκχωρούμε ορυκτό πλούτο. Εκχωρούμε συντάξεις που χρηματοδοτήθηκαν πριν 20 χρόνια. Εκχωρούμε αποταμιεύσεις.
Με το νέο φορολογικό, εκχωρούμε ό,τι περπατάει, κολυμπάει, ή πετάει. Εκχωρούμε το όνειρο κάθε ντόπιου μετά το 1821, ή το 1922, ή το 1949: Το κεραμίδι πάνω από το κεφάλι μας. Μικρό, ή μεγάλο, δεν έχει σημασία, κεραμίδι.
Για να διατηρήσεις το κεραμίδι σου θα πληρώνεις τους φόρους που προέρχονται από την κατοχή του κατά προτεραιότητα. Με τι; Μα με ότι μετρητά, εισοδήματα, αποταμιεύσεις ή κανένα κόσμημα ή καμιά λίρα που διαθέτεις. Τι θα γίνει στο τέλος; Αυτά τα μετρητά θα τελειώσουν, οι φόροι όμως θα παραμένουν. Θα παραμένουν γιατί το χρέος είναι υψηλότερο από ό,τι φόρους μαζευτούν, από τα μετρητά. Και τότε; Θα πουλήσεις το σπίτι σου και τα χωράφι σου μπιρ παρά διότι θα το κάνεις μαζί με άλλους 100.000, όλοι μαζί, ενώ οι αγοραστές θα είναι ελάχιστοι και θα πιέζουν τις τιμές.
Τέλος θα ξυπνήσεις ένα πρωί και θα μένεις με νοίκι πλέον στο πρώην σπίτι σου και θα δουλεύεις για €200 τον μήνα υπό την προϋπόθεση ότι γνωρίζεις γερμανικά, πιστεύεις στην Πράσινη Παπάρα, και κάνεις μόνο ό,τι σου πει ο κατακτητής. Eroberung. Να μάθεις τι σημαίνει.
ΤΙ φοβάσαι; Ότι θα φτωχύνεις αν αρνηθούμε το εξωτερικό χρέος και βγούμε από το ευρώ; Προτιμώ 200 δραχμές τον μήνα, αλλά να είναι δικές μου να τις ελέγχω εγώ. Προτιμώ να πεινάω και να κρυώνω στην δική μου τρύπα.
Μπορεί να είσαι φτωχός, αλλά να έχεις κάποια δυνατότητα
Μπορεί να είσαι σκλαβωμένος, αλλά να ελπίζεις ότι θα ελευθερωθείς
Μπορεί να είσαι άνεργος αλλά με θυσίες, κάτι να βρεις να κάνεις
Μπορεί να μην έχεις που να μείνεις, αλλά κάπου να βολευτείς
Μπορεί να μην σου αρέσει ο τόπος σου αλλά να πας σε άλλον
Ο δουλοπάροικος δεν έχει τέτοιες επιλογές. Ο δουλοπάροικος ζει από τον κεντρικό σχεδιασμό και την ελεημοσύνη και την "μεγαλοψυχία" του αφέντη του, και η ελεημοσύνη και η μεγαλοψυχία έχουν ένα μόνο κίνητρο: Την μεγιστοποίηση του κέρδους και καλοπέρασης του αφέντη.
Μία περίληψη του Road to Serfdom
archaeopteryxgr.blogspot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου